ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ στην Κύπρο - «Δεν είναι δυνατή η αναγνώριση δύο κρατών»

Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ στην Κύπρο - «Δεν είναι δυνατή η αναγνώριση δύο κρατών»

Δεν είναι δυνατή η αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο και του ψευδοκράτους δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, Irfan Siddiq σε αποκλειστική συνέντευξη στη Γενί Ντουζέν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής πρόσθεσε ότι «η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρη, Τι θέλει; Αν η θέση τους είναι ‘θέλουμε κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς’, δεν είναι δυνατόν να δοθεί αυτό: Καλά, τότε τι θα προσφέρετε στον λαό σας; Την αναγνώριση της τδβκ; Και αυτό δεν είναι δυνατόν. Δεν θα μπορέσετε θα διασφαλίσετε την αποδοχή δύο κρατών, διότι υπάρχουν διεθνή πρότυπα και διεθνές δίκαιο».

Σημειώνοντας ότι τα πράγματα δυσκολεύουν όσο περάνει ο καιρός, αλλάζουν οι «πραγματικότητες επί του εδάφους», η δημογραφική δομή και οι οικονομικές δομές και προχωράει η ενσωμάτωση της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου με την Τουρκία, ο Irfan Siddiq είπε ότι αυξάνεται η διαίρεση ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί και για τον λόγο αυτό «πρέπει να δούμε το επείγον της κατάστασης».

Ο Irfan Siddiq εξέφρασε την άποψη ότι το σημαντικό όταν αναφέρεστε σε διαπραγματεύσεις δεν είναι μόνο το τι λέγεται, αλλά και το ποια είναι τα βασικά συμφέροντα που πρέπει να συναντηθούν και ότι «δεν άλλαξαν τα βασικά συμφέροντα των δύο πλευρών. Κατά την γνώμη μου, βλέπουν και οι Ελληνοκύπριοι ότι βαθαίνει η διαίρεση στο νησί και ανησυχούν, ότι θα καταστεί πιο μόνιμη η διαίρεση αν δεν βρεθεί λύση, θα χαθεί ο βορράς και στο τέλος θα μπορούσε να γίνει μια προέκταση της Τουρκίας». 

Χαρακτηρίζοντας σημαντική εξέλιξη το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar, ο Irfan Siddiq είπε ότι οι ηγέτες πρέπει να έχουν κατά νου ότι έχουν ευθύνη έναντι του κυπριακού λαού, ο οποίος υποφέρει από τη διαίρεση εδώ και χρόνια και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. 

Υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης που προέκυψε κατά τις αποτυχίες του παρελθόντος, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές έδειξαν ότι ενδιαφέρονταν για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στο παρελθόν και εξέφρασε την άποψη ότι δεν άλλαξαν τα βασικά συμφέροντα.

Είπε ότι η δουλειά της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι να ανακαλύψει και να τεστάρει κάποια πράγματα και εξέφρασε την ελπίδα να είναι δυνατή η εξεύρεση τρόπου επιστροφής στις διαπραγματεύσεις. «Καθήκον της προσωπικής απεσταλμένης είναι να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό είναι εφικτό.

«Το ουσιαστικό ζήτημα είναι να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στις πλευρές», σημείωσε λέγοντας ότι θα δημιουργηθεί πίεση πάνω στους ηγέτες αν οι άνθρωποι θέσουν επί τάπητος τι θέλουν.

Δεν διεξήχθησαν σοβαρές διαπραγματεύσεις από το 2017, σημείωσε. «Είναι φανερό ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία αποδέχτηκε αυτό τον διορισμό μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και νομίζω, εξ όσων ακούω από αυτούς, πιθανώς να θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον διορισμό για να δείξουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Αυτή φαίνεται να είναι η προτίμησή τους. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι δύσκολο καθήκον. Όμως, αν κοιτάξουμε την αστάθεια και τις συγκρούσεις στον κόσμο, ελπίζω ότι θα σημαίνουν μια πιο μεγάλη ώθηση και ενθάρρυνση για τις δύο πλευρές στο θέμα της εξεύρεσης λύσης. Διότι είδαμε ότι οι συγκρούσεις που φαίνονται παγωμένες ή αδρανείς, δεν μένουν πάντα έτσι».

Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχτηκε την περιγραφή των όρων εντολής της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και παρά το γεγονός ότι πιστεύουν ότι το καθήκον της θα πρέπει να είναι να εστιαστεί στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δεν το έβαλαν αυτό ξεκάθαρα στην περιγραφή των όρων εντολής της. «Βεβαίως θέλουν να επιστρέψουν στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όμως επέδειξαν αυτή την ελαστικότητα και ελπίζω πως όταν έρθει η απεσταλμένη θα δούμε περισσότερη ελαστικότητα στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για πακέτο μέτρων για τους Τουρκοκύπριους. Όταν έρθει η απεσταλμένη θεωρώ ότι θα το δούμε και αυτό. Ελπίζω πως θα αλλάξουν το κλίμα βήματα σαν αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Irfan Siddiq είπε ότι η θετική δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να επιδράσει θετικά για την Κύπρο, όμως «πρέπει να δούμε καλή θέληση και απ’ όλους τους παίκτες κλειδιά». 

Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχασε την εμπιστοσύνη της για τη σοβαρότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της εξεύρεσης λύσης, εξέφρασε την άποψη ότι «επομένως πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα για να πείσουν την Τουρκία ότι θα αξίζει τον κόπο να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τον λόγο του τερματισμού κάποιων προνομίων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Πύλα μετά το BREXIT, ο κ. Siddiq απάντησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα είναι και εξωτερικό σύνορο για την ΕΕ το σύνορο ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις Βρετανικές βάσεις, ότι αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν με την ΕΕ πώς θα ήλεγχαν εκείνο το σύνορο και ότι έτσι έθεσαν νέους περιορισμούς.

Ερωτηθείς για τους Ρώσους που διαμένουν στα κατεχόμενα, το άνοιγμα γραφείου προξενικών υποθέσεων από τη Ρωσία και την πιθανότητα πτήσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, ο Irfan Siddiq ανέφερε ότι δεν κατέχει σίγουρα στοιχεία, όμως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση, έγινε πιο δύσκολη για τους Ρώσους η ζωή στην Κυπριακή Δημοκρατία.  

Σημειώνοντας ότι ο λόγος της αύξησης του πληθυσμού και των επενδύσεων των Ρώσων στα κατεχόμενα είναι ότι εκεί «είναι πιο άνετοι», ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αναφορά σε «προξενείο» και απευθείας πτήσεις.

«Όσο κι αν είναι πολύ πολύπλοκες οι απευθείας πτήσεις εξαιτίας της Σύμβασης του Σικάγο και νομικών λόγων, προσφέρουμε και εμείς προξενικές υπηρεσίες στον βορρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ένα γραφείο που αναγνωρίζει την τδβκ, δεν την αναγνωρίζουμε».  Δηλαδή, συνέχισε, μπορείτε να προσφέρετε προξενικές υπηρεσίες και χωρίς αναγνώριση. «Και νομίζω ότι αυτό σχεδιάζουν να κάνουν και οι Ρώσοι. […] Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που δείχνει ότι θα υπάρξει αλλαγή στις επίσημες σχέσεις της Ρωσίας με την τδβκ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top