ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκαθαρίζει η ΑΗΚ – Αυτή είναι η αλήθεια για τη συμμετοχή της στις ΑΠΕ

Ξεκαθαρίζει η ΑΗΚ – Αυτή είναι η αλήθεια για τη συμμετοχή της στις ΑΠΕ

Την αλήθεια για τη συμμετοχή της στις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια ξεκαθαρίζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), η ΑΗΚ επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό για τα ακόλουθα:

H AHK Προμήθεια αγοράζει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας για τους πελάτες της από την ΑΗΚ Παραγωγή και μέσω σχετικών συμβάσεων με ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι έχουν υλοποιήσει τα έργα τους στο πλαίσιο Σχεδίων του Υπουργείου Ενέργειας με εγγυημένη τιμή και που δεν είναι ενταγμένα στη μεταβατική αγορά. Αυτά ανέρχονται σήμερα σε 249MW (και όχι σε 520MW, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού).

Τα ποσοστά ενέργειας που αγοράζει η ΑΗΚ Προμήθεια από την ΑΗΚ Παραγωγή και τους ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ ως πιο πάνω, κυμαίνονται σήμερα σε 91% και 9% περίπου, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ Παραγωγής βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις τιμές των συμβατικών καυσίμων. Αυτό συμβαίνει διότι δεν της επετράπη στα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσει στην υλοποίηση δικών της έργων ΑΠΕ, με αντίστοιχο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό όφελος για το σύνολο των καταναλωτών.

Με την Απόφαση 112/2023 της ΡΑΕΚ, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου 2023, η ΑΗΚ Προμήθεια αγοράζει την ενέργεια από ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ στην ανώτατη τιμή των 11 σεντς/ kWh, ενώ το υπόλοιπο της εγγυημένης τιμής καταβάλλεται προς τους ιδιώτες παραγωγούς από το Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, το μέσο κόστος της συνολικής ενέργειας που αγοράζει η ΑΗΚ Προμήθεια έχει μειωθεί σε σχέση με αυτό που θα προέκυπτε πριν την Απόφαση της ΡΑΕΚ. Η εν λόγω μείωση μεταφέρεται στο τιμολόγιο της ΑΗΚ Προμήθειας προς όφελος του συνόλου των πελατών της, και υπολογίζεται γύρω στο 1σεντ/ kWh.

Σήμερα είναι σε λειτουργία η Μεταβατική Αγορά Ηλεκτρισμού (που ξεκίνησε από 1/1/2021) και θα παραμείνει μέχρι τη λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς που, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των αρμοδίων, αναμένεται το Φθινόπωρο του 2025. Σε αυτή συμμετέχουν σήμερα 9 ανεξάρτητοι Προμηθευτές και ανεξάρτητοι Παραγωγοί Ενέργειας από ΑΠΕ (Φωτοβολταικά) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ γύρω στα 263MW. Η ΑΗΚ δεν συμμετέχει στη Μεταβατική Αγορά, και οι συμμετέχοντες ανεξάρτητοι Παραγωγοί πωλούν σε Ανεξάρτητους Προμηθευτές σε τιμές που καθορίζουν μεταξύ τους οι ίδιοι με ιδιωτικές συμβάσεις. Το περίσσευμα Ενέργειας που παράγουν οι συμμετέχοντες ανεξάρτητοι παραγωγοί από ΑΠΕ στη Μεταβατική Αγορά και δεν μπορούν να απορροφήσουν οι ανεξάρτητοι Προμηθευτές, η ΑΗΚ Προμήθεια, σύμφωνα με τους Κανονισμούς Μεταβατικής Ρύθμισης, υποχρεούται το αγοράζει στο εκάστοτε «κόστος αποφυγής», το οποίο σήμερα είναι κοντά στα 21σεντ/ KWh.

Με την πρόσφατη λειτουργία του ΦΒ Πάρκου της ΑΗΚ Παραγωγής στο Ακρωτήρι, του οποίου το κόστος παραγωγής είναι γύρω στα 5 σεντς/kWh, η παραγόμενη ενέργεια έχει ενταχθεί στο μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ Παραγωγής, συνεισφέροντας στη συνολική συγκράτηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσθήκη έργων ΑΠΕ όπως αυτό, στο μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ, έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, όσο και στη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρισμού. Όσο περισσότερα έργα ΑΠΕ εντάσσονται στο μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, με παράλληλα ισχυρό θετικό, περιβαλλοντικό αντίκρισμα.

Με την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕΚ “Ρύθμιση Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για Ηλεκτροπαραγωγή από την ΑΗΚ" αναγνωρίζεται πλέον η σημαντικότητα του ρόλου της ΑΗΚ στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου. Αυτή ήταν μια σταθερή επιδίωξη του Οργανισμού και με τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης επιτρέπεται πλέον στην ΑΗΚ να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά στον τομέα των ΑΠΕ, συμβάλλοντας στη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο των καταναλωτών και παράλληλα στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top