ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΣΣΕ: Εγκρίθηκε ομόφωνα το Ψήφισμα Κωστή Ευσταθίου για βασανιστήρια

ΚΣΣΕ: Εγκρίθηκε ομόφωνα το Ψήφισμα Κωστή Ευσταθίου για βασανιστήρια

Ομόφωνα ενέκρινε η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) το Ψήφισμα που παρουσίασε στο πλαίσιο των εργασιών του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2024, ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ως Εισηγητής της Συνέλευσης για το θέμα των ισχυρισμών περί συστημικών βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας σε χώρους κράτησης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην παρέμβασή του κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι 70 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους εξακολουθούν να υφίστανται σε ολόκληρο το χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επεσήμανε δε ότι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) τεκμηριώνουν την ύπαρξη διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων συστημικής φύσεως σε αρκετά κράτη μέλη.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, σημείωσε, απαιτείται η λήψη νομοθετικών και άλλων διορθωτικών μέτρων, κατάλληλη εκπαίδευση του αστυνομικού σώματος και προσαρμογή της λειτουργίας των σωφρονιστικών ιδρυμάτων ώστε η μεταχείριση των κρατουμένων να συνάδει πλήρως με το ισχύον νομικό πλαίσιο, τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις συστάσεις της CPT. Εξίσου σημαντική, είπε, είναι η επίδειξη μηδενικής ανοχής, η διερεύνηση όλων των περιπτώσεων κακομεταχείρισης και η συμμόρφωση των εθνικών αρχών με τις σχετικές αποφάσεις και τη νομολογία του ΕΔΔΑ.

Τέλος, ο κ. Ευσταθίου παρότρυνε τα κράτη-μέλη να διορθώσουν κενά και αδυναμίες να αναθεωρήσουν τη σχετική νομοθεσία τους και να υιοθετήσουν μέτρα που να στοχεύουν τόσο στην πρόληψη, όσο και την καταστολή πρακτικών που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

Το υιοθετηθέν Ψήφισμα περιλαμβάνει εισηγήσεις για την καλύτερη συμμόρφωση των κρατών μελών με τις συστάσεις της CPT και τη θέσπιση διαδικασιών που να προάγουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Εξάλλου κατά τις σημερινές εργασίες της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Ευσταθίου εξελέγη ομόφωνα ως εκπρόσωπος στην Ειδική Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος Μέσω του Ποινικού Δικαίου εν όψει την επικείμενης σύνταξης Ειδικής Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top