ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κατέκλυσαν» την ΕΕ οι αιτητές ασύλου - Πόσοι ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν αίτηση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

«Κατέκλυσαν» την ΕΕ οι αιτητές ασύλου - Πόσοι ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν αίτηση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Συνολικά, τον Οκτώβριο του 2023, 114,830 πολίτες τρίτων χωρών υπέβαλαν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στις χώρες της ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 (97,980).

Υπήρχαν επίσης 6,225 μεταγενέστεροι αιτούντες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μείωση κατά 2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 (6,380).

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα μηνιαία στοιχεία για το άσυλο που δημοσίευσε στις 22 Ιανουαρίου η Eurostat.

Οι Σύροι υπήκοοι παραμένουν η μεγαλύτερη ομάδα αιτητών ασύλου

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τον Οκτώβριο του 2023, οι Σύριοι συνέχισαν να είναι η μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που ζήτησαν άσυλο (24,330 αιτούντες για πρώτη φορά). Ακολούθησαν Τούρκοι (15,630), μπροστά από τους Αφγανούς (9,900), τους Βενεζουελάνους (5,070) και τους Κολομβιανούς (4,835).

Ποιες χώρες προτιμούν οι αιτητές ασύλου

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τον Οκτώβριο του 2023, η Γερμανία (34,000), η Ιταλία (14,950), η Γαλλία (14,900) και η Ισπανία (12,505) συνέχισαν να δέχονται τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά, αντιπροσωπεύοντας το 66 % όλων των αιτούντων για πρώτη φορά στην ΕΕ.

Τον Οκτώβριο του 2023, το σύνολο των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ ήταν 256 ανά εκατομμύριο άτομα.

Πρώτη η Κύπρος με βάση τον πληθυσμό

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε χώρας της ΕΕ (την 1η Ιανουαρίου 2023), το υψηλότερο ποσοστό εγγεγραμμένων αιτούντων για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκε στην Κύπρο (1,188 ανά εκατομμύριο άτομα), στην Αυστρία (1,050) και στην Ελλάδα (959). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία (0,3).

Πάντως, όσον αφορά την Κύπρο, καταγράφεται αύξηση στις αιτήσεις διεθνούς προστασίας από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 ύψους 50%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αφορούν όλο το 2023. Για τον Ιανουάριο δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline από το Υπουργείο Εσωτερικών, εν αναμονή της λειτουργίας του υφυπουργείου Μετανάστευσης που θα αναλάβει τα του μεταναστευτικού, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει με τα μέτρα για διαχείριση του μεταναστευτικού, με έμφαση σε συνεργασία με τα αρμόδια σώματα της ΕΕ για ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων. Παράλληλα, ενισχύεται η συνεργασία με τρίτες χώρες καθώς και με FRONTEX για αύξηση της επιτήρησης και εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, συνεχίζεται η προσπάθεια για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας για προώθηση των επιστροφών Σύρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι νέες αιτήσεις ασύλου για το 2023 έφτασαν τις 11,617, ενώ το 2022 υποβλήθηκαν 21.565 αιτήσεις (μείωση 46.13%).

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, διαπιστώνεται σημαντική μείωση στους αριθμούς Αφρικανών που αφικνούνται στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο, αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί και κατέστησαν το πρόβλημα διαχειρίσιμο. Την ίδια ώρα, παρατηρείται αύξηση στις αιτήσεις Σύρων, οι οποίοι αφικνούνται κυρίως διά θαλάσσης και η διαχείρισή τους είναι δύσκολη, δεδομένου ότι η χώρα τους αποτελεί μη ασφαλή περιοχή και δεν μπορούν να επιστρέψουν με οποιοδήποτε μηχανισμό (οικειοθελείς επιστροφή, απελάσεις, κτλ).

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Τον Οκτώβριο του 2023, 5040 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στην ΕΕ, κυρίως από τη Συρία (1975) και το Αφγανιστάν (1150).

Οι χώρες της ΕΕ που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους ήταν η Γερμανία (1635), οι Κάτω Χώρες (950), η Αυστρία (720), η Βουλγαρία (485) και η Ελλάδα (425).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

«Στον φούρνο» και αυτό το Σαββατοκύριακο - Μέχρι ποια ώρα ισχύει η κίτρινη προειδοποίηση  - Αλλάζει το σκηνικό τη Δευτέρα

ΠτΔ για Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s: «Επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας»Επισκέπτεται σήμερα τις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος

Επισκέπτεται σήμερα τις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος

Τις κοινότητες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου επισκέπτεται το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδούλιδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top