ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό:Εξαιρετικά κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Κυπριακό:Εξαιρετικά κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Κρίσιμους για το Κυπριακό, χαρακτηρίζουν τους επόμενους μήνες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζί, στην κοινή τους δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Αϊντα, μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 4 ώρες, Αναστασιάδης και Ακκιντζί προέβησαν σε ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων και ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές για την εργασία που έγινε από την προηγούμενη συνάντηση της 1ης Σεπτεμβρίου.

Δηλώνουν ότι είναι ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και αναγνωρίζουν ότι απομένει να γίνει πολύ σκληρή δουλειά. Συμφώνησαν, επίσης, να εντατικοποιήσουν την εργασία τους και ότι θα αυξήσουν τη συχνότητα των συναντήσεών τους. Αναστασιάδης και Ακκιντζί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν ακούραστα για να επιτύχουν συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν.

Οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, θα πραγματοποιηθούν στις 12 και στις 30 Οκτωβρίου.Το απόγευμα ο Εσπεν Αϊντα είχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μουσταφά Ακκιντζί.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με το Μουσταφά Ακκιντζί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι και οι δύο ηγέτες κατανοούν ότι οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουν ότι υπάρχει αρκετά δύσκολη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ο κύριος Αϊντα, δήλωσε επίσης ότι οι προσεχείς μήνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι η αφοσίωση και των δύο ηγετών είναι πολύ ισχυρή. Ανέφερε παράλληλα πως Αναστασιάδης και Ακκιντζί συμφωνούν ότι υπάρχει και πολύ δύσκολη εργασία μπροστά τους μέχρι να φτάσουν σε πλήρη συμφωνία.Ο κύριος Αϊντα, αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πρόεδρος Αναστασιάδης : Απόφασιστηκότητα για εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης το συντομότερο

 Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας στο Προεδρικό, δήλωσε ότι στη συνάντηση καταγράφηκαν οι μέχρι τώρα συγκλίσεις και αποκλίσεις, ώστε στη συνέχεια οι δύο ηγέτες, να επικεντρωθούν με εντατικό ρυθμό, στην κατά το δυνατό δημιουργία συνθηκών, που να επιτρέπουν την επίτευξη συνολικών συγκλίσεων.

 Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη πρόωρο, καθότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία, όπως ήταν φυσικό, δεν είναι εύκολο να λυθούν.

 Υπάρχει, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποφασιστικότητα να εργαστούμε με εντατικούς ρυθμούς και με καλή διάθεση, προκειμένου το συντομότερο δυνατό, να εξευρεθεί αποδεκτή, και από τις δύο κοινότητας συμφωνία, στη βάση των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του κάθε Ευρωπαίου πολίτη.

Σε ερώτηση αν μπήκαν σήμερα στο θέμα του περιουσιακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όταν λέω εφ’ όλης της ύλης, πώς ήταν δυνατόν να εγκαταλειφθεί το περιουσιακό που είναι ένα από τα ουσιώδη θέματα;».

Ακκιντζί : Στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο του 2016

 Ο Μουσταφά Ακκιντζί, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τις συνομιλίες δήλωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν από τον Μάιο του 2016.

Είπε πως οι Ελληνοκύπριοι θα ψηφίσουν για βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2016 και αυτό, σημείωσε, θα επηρεάσει τη διαδικασία και θα την κάνει ακόμη πιο ευαίσθητη. Γι’ αυτό, τόνισε, στόχος είναι να εξευρεθεί λύση πριν από τον ερχόμενο Μάιο.

Ερωτηθείς για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Ακκιντζί δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά εάν ένας Τουρκοκύπριος δεν θα είναι ποτέ πρόεδρος του νέου μορφώματος, τότε, είπε, αυτό δεν γίνει αποδεκτό ως πολιτικά ίσο.

Για τις εγγυήσεις, είπε ότι δεν είναι θέμα που εναπόκειται στις δυο πλευρές να αποφασίσουν μόνες τους. Δήλωσε και πως στις συνομιλίες υπάρχει πρόοδος, αν και παραμένουν δύσκολα θέματα, όπως το περιουσιακό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Tελικός Champions League: Η Βασίλισσα Ρεάλ απέκτησε το 15ο αστέρι της!

Tελικός Champions League: Η Βασίλισσα Ρεάλ απέκτησε το 15ο αστέρι της!

Η Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαίωσε γιατί είναι η βασίλισσα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι επικράτησε με 2-0 της Ντορντμουντ στον τελικό του Champions League και σήκωσε στον ουρανό του Γουέμπλεϊ το 15ο τρόπαιο της!

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top