ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιούνιο αρχίζει η υλοποίηση έργου προσιτού ενοικίου ΚΟΑΓ στη Λεμεσό - Αιτήσεις και για το σχέδιο Ανακαινίζω – Ενοικιάζω

Τον Ιούνιο αρχίζει η υλοποίηση έργου προσιτού ενοικίου ΚΟΑΓ στη Λεμεσό - Αιτήσεις και για το σχέδιο Ανακαινίζω – Ενοικιάζω

Το Ιούνιο του 2024 θα αρχίσει να υλοποιείται το μεγάλο έργο του προσιτού ενοικίου σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, όπως ανέφερε τη Δευτέρα η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) Ελένη Συμεωνίδου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η κ. Συμεωνίδου ανέφερε ότι μέχρι το τέλους Φεβρουαρίου αναμένονται οι οικοδομικές άδειες για το έργο. Παράλληλα, ανέφερε υπάρχει προγραμματισμός για ανέγερση ακόμα ενός έργου το 2024 στη Λάρνακα, ενώ είναι υπό σχεδιασμό έργα σε άλλες περιοχές, όπως στην Αγλαντζιά, στην Παλλουριώτισσα και στον Άγιο Δομέτιο. Ο ΚΟΑΓ, είπε, προχωρεί επίσης στον διαχωρισμό οικοπέδων που θα διατίθενται σε προσιτές τιμές.

Η κ. Συμεωνίδου εξέφρασε την επιθυμία του ΚΟΑΓ να λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης της ευρύτερης στεγαστικής πολιτικής του κράτους και ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια νιώθουν ότι ο ρόλος του Οργανισμού έχει αναγνωριστεί και πως είναι συνεργάτες του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόσθεσε ότι βοήθησαν πάρα πολύ στην σύνταξη της τελευταίας στεγαστικής πολιτικής και είναι φορέας υλοποίησής της.

Όσον αφορά το έργο για το προσιτό ενοίκιο εξέφρασε την άποψη ότι το έργο στη Λεμεσό είναι η αρχή για ανάλογα έργα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και σε άλλες επαρχίες, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη της κρατικής χρηματοδότησής τους

Αναφερόμενη στο έργο που κατασκευάζεται στη Λάρνακα είπε ότι αποτελεί πρότυπο για την προσιτή κατοικία του μέλλοντος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΚΟΑΓ προχωρά στην έκδοση οδηγού για τις οικίες που διαθέτει στις οποίες θα αναφέρονται οι μελλοντικές ανάγκες συντήρησης, αφού όπως είπε, στην Κύπρο δεν υπάρχει κουλτούρα συντήρησης των κτηρίων.

Όσον αφορά το σχέδιο Ανακαινίζω – Ενοικιάζω είπε ότι αρχές Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για αιτήσεις.

Σε σχέση με το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, ανέφερε ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες σπιτιών του ΚΟΑΓ που δεν τον έχουν εξοφλήσει, οπότε ο τίτλος είναι στον ΚΟΑΓ και δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Σχέδιο. Ανέφερε ότι σε περίπτωση που τα οφειλόμενα ποσά είναι μικρά θα μπορούσε να εξεταστεί μια λύση, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να γίνει αν τα ποσά είναι μεγάλα.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Οργανισμού Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου σημείωσε ότι η νέα στεγαστική πολιτική που εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ενδυναμώσει τον ρόλο του ΚΟΑΓ, γιατί λαμβάνει μέρος σε πολλά σχέδιά του. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε κάποια φάση θα φτάσει στο σημείο να είναι ομπρέλα για όλα τα στεγαστικά σχέδια.

Όσον αφορά τα έργα του ΚΟΑΓ, η κ. Κούσιου Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι ο στόχος είναι να γίνεται προσεκτική έρευνα για το που χρειάζεται να κτιστούν αυτά, λαμβάνοντας δηλώσεις ενδιαφέροντος αλλά και με την οργάνωση πανκοινοτικών συσκέψεων. Όσον αφορά την ποιότητα των κατασκευών ανέφερε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν γίνεται ό,τι καλύτερο, ωστόσο ο στόχος είναι για ακόμα καλύτερη ποιότητα.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, εξέφρασε την ανάγκη ο ΚΟΑΓ να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει τον κεντρικό φορέα στεγαστικής πολιτικής του κράτους για παροχή προσιτής στέγης, ώστε να μην υπάρχει διασπορά σχεδίων και προγραμμάτων, κάτι που όπως είπε, δεν υπηρετεί μια αποτελεσματική στεγαστική πολιτική.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτισε τις προσπάθειες του Οργανισμού για παροχή στέγης είτε με αγορά είτε με προσιτό ενοίκιο, στη Λάρνακα και στη Λεμεσό, και είπε ότι αναμένουν αυτό να επεκταθεί και στις υπόλοιπες πόλεις. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να προχωρήσει η Ενιαία Στεγαστική Πολιτική υπό τον ΚΟΑΓ, σύμφωνα με τη θέση που εισηγήθηκε η ΔΗΠΑ στο πρόγραμμα διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Τόνισε επίσης την ανάγκη για ανάπτυξη κατοικιών από τον ΚΟΑΓ σε αγροτικές και ορεινές περιοχές.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top