ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαχρονικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην περιοχή Περνέρα λέει ο Υφ. Τουρισμού

Διαχρονικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην περιοχή Περνέρα λέει ο Υφ. Τουρισμού

Η περιοχή Περνέρα παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, αναφέρει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, σημειώνοντας ότι σταδιακά, από το 2006 έχουν κλείσει οχτώ τουριστικές μονάδες στην περιοχή.

Όπως είπε, στην παράκτια ζώνη δεν υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αν και καταγράφεται κι εκεί μία κλειστή μονάδα. "Το επίπεδο ανταγωνιστικότητας είναι πολύ ψηλό στην παράκτια ζώνη και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ψηλό τα επόμενα χρόνια", σημείωσε, αναφέροντας ότι το πρόβλημα εστιάζεται στον πυρήνα της περιοχής και περιμετρικά αυτού, όπου κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες είτε είναι κλειστές, είτε λόγω του ότι έχει χρόνια να ανακαινιστούν χαρακτηρίζονται από χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

"Αυτό παρασύρει δυστυχώς σε καθοδική πορεία και τα γειτονικά κέντρα αναψυχής που η επιτυχία τους ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από τις πληρότητες των μονάδων", σημειώνει.

Ο Υφυπουργός αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν και εξαίρετοι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στις μονάδες τους ή στη γαστρονομία και απολαμβάνουν υψηλές πληρότητες ή υψηλή επισκεψιμότητα και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Σε σχέση με την ανάλυση ότι για όλα φταίει η απώλεια της ρωσικής αγοράς, ο Υφυπουργός αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απώλεια ίσως να επιδείνωσε την κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, σημειώνει, έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα και γνωρίζει πολύ καλά τόσο τα προβλήματα της εν λόγω περιοχής, όσο και τα αιτήματα των επιχειρηματιών.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εξαγγελθεί δύο σχέδια κινήτρων. Το ένα είναι σχέδιο επιχορηγήσεων που απευθύνεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξειδικευτούν στον τομέα υγείας και ευεξίας και που κατά συνέπεια τους δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμιστούν. Μάλιστα για το συγκεκριμένο σχέδιο έγινε ειδική παρουσίαση στο Παραλίμνι, προκειμένου να επεξηγηθεί προς τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και ειδικά τους επιχειρηματίες της περιοχής, επισημαίνει.

Το δεύτερο αφορά σχέδιο επιχορηγήσεων με δικαιούχους τα κέντρα αναψυχής και τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων. Ο Υφυπουργός υπογραμμίζει ότι το σχέδιο έχει οριζόντια μορφή, απευθύνεται δηλαδή σε όλα τα κέντρα αναψυχής ανεξαρτήτως εξειδίκευσης, καθώς ένας μεγάλος αριθμός κέντρων αναψυχής έχει επηρεαστεί από τις παρατεταμένες κρίσεις τις οποίες υπέστη ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια.

"Κατά συνέπεια, έχουμε δώσει λύσεις οικονομικής ενίσχυσης τόσο προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όσο και προς τα κέντρα αναψυχής, όσο και προς τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων", αναφέρει.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, ο κ. Κουμής σημειώνει ότι το Υφυπουργείο επανέφερε στον άξονα συζήτησης το παλαιότερο ενδιαφέρον Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, με σκοπό τη δημιουργία προπονητικού κέντρου στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή επισκέφθηκε τον χώρο με τον Υπουργό Μεταφορών, προκειμένου να εξετάσουν την πιθανότητα επανασχεδιασμού του δρόμου που διασχίζει τον πυρήνα της περιοχής, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω δρόμος αποπερατώθηκε πολύ πρόσφατα.

Σε σχέση με τις αναφορές για το γεγονός ότι δεν διοργανώνονται εκδηλώσεις στην περιοχή της Περνέρας, ο Υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν διοργανώνει εκδηλώσεις, ούτε δίνει κατεύθυνση σε ποιες περιοχές πρέπει να γίνονται εισηγήσεις. Αναφέρει ότι η διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων θα βοηθούσε την περιοχή, και η τοπική αρχή είναι θετική.

"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τουρισμός λειτουργεί σ’ ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο, και πέραν από την κρατική ευθύνη, υπάρχει και η ευθύνη της επιχειρηματικής πλευράς", επισημαίνει ο κ. Κουμής, προσθέτοντας ότι μία μονάδα που δεν έχει ανακαινιστεί για μεγάλο αριθμό ετών, φυσιολογικά δεν βρίσκεται υψηλά στις επιλογές των υποψηφίων επισκεπτών και των οργανωτών ταξιδίων, και σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος.

"Η δική μας ευθύνη, είναι να δώσουμε στήριξη στην επιχειρηματική πλευρά μέσω συγκεκριμένων εργαλείων, και αυτό έχουμε πράξει με την εξαγγελία των σχεδίων κινήτρων μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αλλά και με τα άλλα μέτρα που εξετάζουμε", καταλήγει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική: Σε εξέλιξη νέα φωτιά στη Λεμεσό - Δείτε βίντεο

Στο νοσοκομείο δυο νεαροί - Τους κατήγγειλε 43χρονος για εισβολή στο σπίτι του και κατέληξε ο ίδιος με χειροπέδες

Η Χαμάς έδωσε βίντεο με στρατιώτη που λέει ότι σκοτώθηκε σε τούνελ στη Τζαμπάλια - Διαψεύδουν οι IDF

Νέο «θρίλερ» στον αέρα: Περιστατικό αναταράξεων σε πτήση της Qatar Airways - Τουλάχιστον 12 τραυματίες

Νυκτοβάτες φαίνεται να έβαλαν φωτιά στον ιππόδρομο ΛευκωσίαςΜήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top