ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Eξαγγελίες με εκπλήξεις και τομές από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ανάλυση: Eξαγγελίες με εκπλήξεις και τομές από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Με 80 και πλέον πολιτικές δράσεις και παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ή θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης κατά το 2024, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάζει στο τραπέζι ζητήματα τα οποία βρέθηκαν κατά καιρούς στη δημόσια συζήτηση αλλά κανένας από τους προκατόχους του δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για να τα προωθήσει.

Πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε για βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βάζει στην ατζέντα ζητήματα της πρώτης γραμμής, όπως είναι το δικαίωμα ψήφου στους 17χρονους με αυτόματη εγγραφή των νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, η καταβολή του επιδόματος τοκετού εντός 30 ημερών, η αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, η πρόθεση για διεύρυνση της γονικής άδειας αλλά και το πρωτοποριακό Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

App «Ψηφιακός πολίτης» μέσω κινητού

Ενδιαφέρον προκάλεσε η εξαγγελία του Προέδρου για Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας, ως μέσου δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους. Οπως είπε, δεν είναι κάτι αφηρημένο αλλά μια οριζόντια δράση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εντός του 2024, δημιουργείται ο Ψηφιακός Πολίτης, μια εφαρμογή (App για κινητές συσκευές) που θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς πάνω στο οποίο θα κτιστεί σταδιακά όλο το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτος προς τον πολίτη. Όπως εξήγησε, αρχή γίνεται με την Ηλεκτρονική Υπογραφή και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Εντός του 2024, αξιοποιώντας την εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη, θα υπογράφουμε ηλεκτρονικά αιτήσεις για επιδόματα ή/και έκδοση επίσημων εγγράφων τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς την ανάγκη της όποιας φυσικής παρουσίας. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, θα ψηφιοποιηθούν επίσημα έγγραφα όπως η άδεια οδήγησης, η βιομετρική ταυτότητα και το έγγραφο καταλληλόλητας οχήματος και θα χρησιμοποιούνται μέσω της εφαρμογής του Ψηφιακού Πολίτη.

Ανασύνταξη του κράτους

Μια από τις αναφορές του Προέδρου που σίγουρα θα απασχολήσει την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα δεν είναι άλλη από την εξαγγελία για την ανάγκη προσαρμογής του κράτους στις ανάγκες της σημερινής εποχής ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Ο εκσυγχρονισμός και η μετάβαση στη νέα εποχή που όλοι οραματιζόμαστε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τους θεσμούς», ανέφερε και αφού σημείωσε ότι «είναι η ώρα για τολμηρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις» ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τους ανεξάρτητους θεσμούς, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για ρύθμιση:


1. Tου ορίου συνταξιοδότησης και εξορθολογισμού των ωφελημάτων για κρατικούς αξιωματούχους,


2. Τη βελτιστοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, και


3. Θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

 

Πολιτικό ρίσκο αλλά και θάρρος

Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζει τον προγραμματισμό διακυβέρνησης, μια πολιτική πράξη υψηλού ρίσκου, που απαιτεί θάρρος. Κι αυτό γιατί ο Νίκος Χριστοδουλίδης υλοποιεί μια προεκλογική δέσμευση, η οποία αυξάνει την πίεση στον ίδιο και την κυβέρνηση, αφού οι πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, ο Τύπος, αλλά και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης θα μπορούν να ελέγχουν το βαθμό υλοποίησης των εξαγγελιών στις οποίες προέβη.

Ωστόσο, αυτή η ενέργεια του Προέδρου δείχνει αποφασιστικότητα και διάθεση για τομές, ειδικά στα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους, ζητήματα τα οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι χρήζουν αλλαγών αλλά ουδείς τόλμησε να αγγίξει. Όσοι έσπευσαν να ειρωνευτούν την πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη για την παρουσίαση του προγραμματισμού διακυβέρνησης ίσως να χρειαστεί να κάνουν δεύτερες σκέψεις, ή σε κάθε περίπτωση οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι τολμά κάτι που κανένας δεν τόλμησε: Να χαράξει ένα πλάνο πορείας, για το οποίο θα ελέγχεται, μήνα με μήνα, χρόνο με χρόνο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top