Με στόχο την εξάρθρωση εγκληματικού κυκλώματος, το οποίο φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση και διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω τέλεσης εικονικών γάμων, η Europol, διοργάνωσε επιχείρηση, με κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol». Επικεφαλής της επιχείρησης τέθηκε η Κύπρος, με την υποστήριξη της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Eurojust.
Από τις πληροφορίες, που λήφθηκαν και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα, πέραν από τους εικονικούς γάμους φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, τη συνωμοσία για καταδολίευση, την υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, τη συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, την πλαστογραφία, την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τη δόλια τέλεση γάμου και τον εξαναγκασμό θυμάτων να τελέσουν εικονικούς γάμους, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τις εξετάσεις εξασφαλίστηκε επίσης μαρτυρία εναντίον αριθμού προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε συνολικά 133 εικονικούς γάμους, που τελέστηκαν στην Κύπρο, μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.
Στο πλαίσιο της «OTF Limassol», στις 29 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κοινής δράσης των συμμετεχόντων στην επιχείρηση, οι αρχές της Κύπρου, της Λετονίας και της Πορτογαλίας, προχώρησαν στη διεξαγωγή ερευνών σε υποστατικά και στη σύλληψη συνολικά 15 προσώπων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τα πιο πάνω αδικήματα.
Δεκατρείς συλληφθέντες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Κύπρο, ενώ ένα πρόσωπο συνελήφθη στη Λετονία και ένα στην Πορτογαλία. Τέσσερις από τους συλληφθέντες, αποτελούν τους κύριους υπόπτους της υπόθεσης. Πρόκειται για δύο πρόσωπα, ηλικίας 37 και 24 ετών, που συνελήφθησαν στην Κύπρο και τα δύο πρόσωπα, ηλικίας 45 και 26 ετών, που συνελήφθησαν στο εξωτερικό, στη βάση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, που εκδόθηκαν από τις κυπριακές αρχές.
Τα 13 πρόσωπα, που συνελήφθησαν στην Κύπρο οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Για τους άλλους δύο συλληφθέντες, έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες για έκδοσή τους στην Κύπρο.
Από κυπριακής πλευράς στην επιχείρηση συμμετείχαν η Εθνική Μονάδα Europol, το ΤΑΕ Λευκωσίας, το ΤΑΕ Λάρνακας, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η όλη επιχείρηση υποστηρίχθηκε από τη Europol, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, το συντονισμό και τη χρηματοδότηση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και παρέχοντας άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη.
Τα ΤΑΕ Λάρνακας και Λευκωσίας και η ΥΑΜ συνεχίζουν τις εξετάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις