Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Νίκολας Σμιτ, παρακίνησε την Παρασκευή τους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση να βρουν τρόπους να βελτιώσουν την προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου και τους κοινωνικούς εταίρους, και στην παρουσία της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτούς Ζαμπάρτα, στο Υπουργείο Εργασίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συνεχάρη την κυπριακή κυβέρνηση για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και την προσαρμογή του στο κόστος ζωής και είπε ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, μαζί με την κυβέρνηση για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
«Η Κύπρος, όπως πολλές άλλες χώρες, έχει δει το επίπεδο των συλλογικών συμβάσεων να πέφτει, από πάνω από 60% σε γύρω στο 50%. Αυτό δεν είναι καλό, παρόλο που συμβαίνει σε αρκετά κράτη μέλη. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους κοινωνικούς εταίρους στην Ευρώπη και σε εθνικό επίπεδο, μαζί με τις κυβερνήσεις, να εργαστούν για το πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτό. Επειδή ο καθορισμός των μισθών βρίσκεται πίσω στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, στη συλλογική διαπραγμάτευση», είπε ο Επίτροπος.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που προηγήθηκε, χαρακτηρίζοντάς την πλούσια, θετική και παραγωγική. «Ένιωσα ότι ο κοινωνικός διάλογος στην Κύπρο είναι πραγματικότητα», είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά στο τέλος, οι άνθρωποι έχουν την ετοιμότητα να συμβιβαστούν, επειδή, όπως είπε, ο κοινωνικός διάλογος είναι κατά κάποιο τρόπο, «η τέχνη του συμβιβασμού».
Πρόσθεσε ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει και ενθαρρύνει έναν ισχυρό κοινωνικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή τη βδομάδα πραγματοποιήθηκε ένα νέο συνέδριο για τον κοινωνικό διάλογο με Ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους, συνδικάτα και εργοδότες, για να ξεκινήσει ξανά και να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή διάσταση του κοινωνικού διαλόγου, είπε, «σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών, μεγάλων μετασχηματισμών, στους οποίους πρέπει να πάρουμε μαζί και τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις». Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμόζεται και σε εθνικό επίπεδο.
Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, είπε ότι με τον Επίτροπο Σμιτ και με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας συζήτησαν για την αξία του κοινωνικού διαλόγου και τη δύναμη της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης, για το μέλλον της εργασίας και για τις προοπτικές της οικονομίας», είπε, προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι για να έχουμε ισχυρή οικονομία και συνεκτική κοινωνία χρειαζόμαστε συνεργασία, διάλογο και αλληλοσεβασμό».
Ο Υπουργός είπε ότι έκανε δώρο στον Ευρωπαίο Επίτροπο ως ενθύμιο την πρώτη έκδοση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, «της σημαντικότερης συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας μας». Όπως είπε, για 45 και πλέον χρόνια, η εργατική ειρήνη βασίζεται στον σεβασμό των συμφωνιών «και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε για άλλα τόσα χρόνια για να μπορούμε να εξελισσόμαστε και να αναπτυσσόμαστε, αλλά κυρίως για να μοιραζόμαστε δίκαια τους καρπούς της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Και για να υπερηφανευόμαστε σε όλη την Ευρώπη ότι εμείς οι Κύπριοι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε για να προχωράμε ενωμένοι».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις