Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων για το κυπριακό αναμένεται να είναι αυτή στην οποία εισερχόμαστε και αυτό λόγω των σημαντικών συναντήσεων που θα έχει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ σε Άγκυρα, Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η κυρία Ολγκίν η οποία αναχώρησε από το νησί την Κυριακή, σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συνεχίσει την "αναγνώριση επί του εδάφους" δηλαδή τις προθέσεις όλων των πλευρών που εμπλέκονται στο κυπριακό, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο εάν στην Τουρκική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν ή με τον ΥΠΕΞ της χώρας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εάν η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ δεν γίνει δεκτή από τον Τούρκο Πρόεδρο, αυτό ίσως να είναι και ένα μήνυμα που θα θέλει να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, ότι δηλαδή υποβαθμίζει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για επανεκκίνηση της διαδικασίας στο κυπριακό.
Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους όρους εντολής της κυρίας Ολγκίν, ως "προσωπικής απεσταλμένης" του Αντόνιο Γκουτέρες.
Από τη συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ με τον Ταγίπ Ερντογάν θα διαφανεί εάν υπάρχει περιθώριο ξεκλειδώματος του κυπριακού, ή εάν θα μιλάμε για ένα νέο ναυάγιο. Πάντως η Λευκωσία φαίνεται να επενδύει στο καλό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας και αυτό όπως δήλωσε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, είναι υποβοηθητικό στην όλη προσπάθεια, καθώς και την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία απτή πλέον εξέλιξη, με επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτελεί το «πράσινο φως» της Άγκυρας προς την Τ/κ ηγεσία για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.
Το πρόγραμμα της κ. Ολγκίν θα συνεχιστεί με τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στην Αθήνα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε συνεχή επαφή. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα και από εκεί, σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, σε μία περίοδο μάλιστα όπου η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι άλλη από τη διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, με τη λύση του κυπριακού κάτι το οποίο έθεσε ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο κύριος Κόμπος υπογράμμισε πως η πρόοδος στις σχέσεις Άγκυρας- Βρυξελλών περνά μέσα από το κυπριακό.
Ενθαρρυμένη από την "κοινωνία των πολιτών"
Κατά την εδώ παρουσία της στο νησί, η κ. Ολγκίν πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, από τον οποίο εισέπραξε αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης επαναλαμβάνοντας τα περί κυριαρχικής ισότητας.
Την ίδια ώρα, η στάση της δικής μας πλευράς παραμένει σταθερή, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράζει την ετοιμότητα του για έναρξη νέας προσπάθειας όπου αφετηρία θα αποτελέσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά, με επιδιωκόμενο στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η κ. Ολγκίν αναμένεται να επιστρέψει τον Μάρτιο για να συνεχίσει τις εδώ επαφές της τόσο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όσο και με την "κοινωνία των πολιτών" και όπως η ίδια δήλωσε, θέλει να ακούσει τους ανθρώπους στο νησί, να μάθει τις φιλοδοξίες τους και τους φόβους τους.
Η επιστροφή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο εντός Μαρτίου, θα είναι καθοριστικής σημασίας, αφού στις αποσκευές της θα έχει όλες τις απαντήσεις κυρίως από την πλευρά της Άγκυρας η οποία επιμένει στη λύση δύο κρατών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο είναι και το προφανές, τί θα πράξει η δική μας πλευρά εάν η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες εισηγηθεί όπως προχωρήσουμε σε μία νέα διαδικασία που αυτό θα προϋποθέτει ίσως ένα νέο "πάρε-δώσε".
Η...ερμηνεία των Βρετανών για τις τουρκικές θέσεις
Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ανέφερε πως "προσωπικά πιστεύω πως υπάρχει ευελιξία στις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά. Συνομιλώντας μαζί τους διαπίστωσα πως το αίτημα για κυριαρχική ισότητα δεν σημαίνει για αυτούς απαραιτήτως δύο κράτη. Όμως θέλουν κίνητρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά, για να επιστρέψουν στις συνομιλίες".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις