ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη - Οι επαφές Ολγκίν και τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους

Κυπριακό: Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη - Οι επαφές Ολγκίν και τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους

Στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια επαφή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επικοινωνία και ο συντονισμός είναι διαρκής με την Ελληνική Κυβέρνηση, έχει γίνει σχετική ενημέρωση των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Ολγκίν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών και θα ακολουθήσει επικοινωνία μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην Αθήνα».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης είχαν χθες επικοινωνία.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρει ότι την επόμενη φορά που η κα Ολγκίν θα βρίσκεται στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με κομματάρχες και με αντιομοσπονδιακούς και ερωτηθείς αν στην προηγούμενη επίσκεψη της στην Κύπρο είχε συναντήσεις με ομοσπονδιακούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζω σε ποια δημοσιεύματα αναφέρεστε. Η πρόθεση της κας Ολγκίν, όπως μας έχει μεταφερθεί, είναι ότι θέλει πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Τατάρ, πέραν της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της κομματικής ηγεσίας με την οποία ενδεχομένως να πραγματοποιήσει συναντήσεις το επόμενο διάστημα, να έχει συναντήσεις, όπως και έπραξε, με την κοινωνία των πολιτών.

Δεν νομίζω ότι αυτό θα διαχωριστεί σε ομοσπονδιακούς και αντιομοσπονδιακούς. Αυτό που θέλει η κα Ολγκίν είναι να δει το γενικότερο αίσθημα της κοινωνίας των πολιτών σε σχέση με τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι επαφές που πραγματοποιεί η κα Ολγκίν είναι δικές της επιλογές.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε πως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν κίνητρα για να επιστρέψουν στις συνομιλίες και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση γνωρίζει ποια είναι τα κίνητρα αυτά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου έχει διοριστεί προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ ακριβώς για να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ακριβώς μέσα από τις δικές μας επίμονες προσπάθειες, έχει επιτευχθεί αυτός ο διορισμός μιας προσωπικότητας που μόλις πριν λίγους μήνες δεν φάνταζε εφικτός.

Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να συμβάλουμε θετικά στη δημιουργία προϋποθέσεων. Να θυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες δέσμη 14 μέτρων που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Σε ερώτηση τι είδους διαβεβαιώσεις χρειάζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά για να παρακαθίσει σε συνομιλίες, όπως ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απευθύνεται στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό που θα πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου ανοίγεται μπροστά μας, μια περίοδο κινητικότητας που σηματοδοτείται από μια σημαντική εξέλιξη, τον διορισμό απεσταλμένης, θα πρέπει όλοι μας στις δημόσιες μας τοποθετήσεις να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την έκδοση του Τουρκοκύπριου δικηγόρου ο οποίος συνελήφθη στην Ιταλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα μεταβούν ανακριτές της κυπριακής Αστυνομίας στη Ρώμη, όπου σε συνεργασία με τις ιταλικές Αρχές θα μεταφέρουν τον Τουρκοκύπριο δικηγόρο στην Κύπρο και εκεί σε συντονισμό με τη Νομική Υπηρεσία θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό, όπως το έχει αποδείξει, στον πετυχημένο, χρήσιμο, ωφέλιμο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου – στους 11 μήνες διακυβέρνησης έχει συγκαλέσει πέντε φορές το Εθνικό Συμβούλιο – θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο μόλις υπάρξουν εξελίξεις για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πιο σημαντικό ως προς τον θεσμό».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τη συνάντηση του τέως Προέδρου με την κα Ολγκίν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είχε επικοινωνία με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση με την κα Ολγκίν».

Ερωτηθείς γιατί επιλέγεται να γίνουν χωριστές συναντήσεις του Προέδρου με αρχηγούς κομμάτων για το θέμα του σφετερισμού περιουσιών στα κατεχόμενα, και όχι σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «οι κεχωρισμένες συναντήσεις είναι στο πλαίσιο του ευρύτερου συντονισμού της εκτελεστικής εξουσίας με τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη νομοθετική εξουσία. Δεν είναι μόνο και αποκλειστικά για το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργάζεται νομικές ρυθμίσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δρα και θα ληφθούν νομικά μέτρα τα οποία δεν θα ανακοινωθούν κατά ανάγκη.

Ερωτηθείς αν έχει ξεκαθαρίσει η σχέση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και ΔΗΚΟ μετά και την τελευταία συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η σχέση δεν ήταν ποτέ νεφελώδης για να ξεκαθαρίσει. Ήταν πάντοτε ξεκάθαρη και είναι ακριβώς την περαιτέρω βελτίωση της σχέσης και με τις δυνάμεις που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις που δεν στηρίζουν την Κυβέρνηση που επιδιώκουμε. Ως εκτελεστική εξουσία έχουμε μια αποστολή, να υλοποιήσουμε το σύνολο του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και σε αυτή την προσπάθεια επιβάλλεται η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συνάντηση του Προέδρου με τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ, ώστε να βρεθούν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης αυτού του συντονισμού και της συνεργασίας, και σήμερα με τους Οικολόγους. Είναι για αυτό τον λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεσμοθέτησε τον ετήσιο προγραμματισμό των όσων η Κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει στη νομοθετική εξουσία το 2024 ώστε έγκαιρα οι θεσμικοί εταίροι της εκτελεστικής εξουσίας που είναι και η νομοθετική εξουσία να γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα νομοσχέδια που θα προωθηθούν ενώπιον τους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top