ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης προχωρεί η Κυβέρνηση

Στη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης προχωρεί η Κυβέρνηση

Στη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης προχωρεί η Κυβέρνηση, ο οποίος σε συνδυασμό με το Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Equity Fund) θα επιδιώκει να καλύψει κενά που παρατηρούνται στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Πρόσθεσε πως έχει ήδη ανατεθεί σε συμβουλευτικό οίκο η διενέργεια μελέτης για να καταδειχθούν οι δραστηριότητες και τα εργαλεία του Οργανισμού, με στόχο η σχετική πρόταση να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ο Μάκης Κεραυνός ανακοίνωσε ότι αναθεωρήθηκε η στρατηγική προσέλκυσης ξένων επενδυτικών εταιρειών στη Κύπρο, ενσωματώνοντας νέες δράσεις που επιλύουν ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυτές.

Όσον αφορά στον Εθνικό Οργανισμό Αναπτύξεως, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη σχετική πρόταση με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι υπάρχουν κενά στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις αυτοεργοδοτουμένων», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι το Υπουργικό έχει εγκρίνει την ανάθεση σχετικής μελέτης σε οίκο ούτως ώστε να δημιουργηθεί αυτός ο οργανισμός και οι δραστηριότητες του και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιεί «για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όπως είπε, η σχετική πρόταση αναμένεται να υποβληθεί εντός Μαρτίου για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι το Υπουργικό ενέκρινε και το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (equity fund).

Υπενθύμισε ότι το Ταμείο, η διαχείριση του ταμείου και το μέγεθός του προβλέπεται να ανέλθει στα €37,5 εκατ. έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προσθέτοντας ότι η σύσταση του ταμείου έχει ολοκληρωθεί και η λειτουργία του αναμένεται να αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η κρατική συνεισφορά ανέρχεται στα €30 εκατ. με τα υπόλοιπα να προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια.

«Το Ταμείο θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές επιχειρήσεις με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών που εντοπίζονται στην κυπριακή αγορά λόγω του υψηλού επενδυτικού ρίσκου που έχουν αυτές οι νεοφυείς εταιρείες», είπε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνία χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ στην οποία ανατέθηκε η παρακολούθηση της λειτουργίας του Ταμείου.

Αναθεώρηση στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων

Εξάλλου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση της στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες, όπως ανέφερε, καθώς δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία και σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.

«Αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα αυτής της στρατηγικής έχει γίνει μία αναθεώρηση της στρατηγικής αυτής», είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέες δράσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι νέες δράσεις που έχουν ενταχθεί στην στρατηγική και θα προωθηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία αφορούν στην αναθεώρηση της διάρκειας ισχύος των αδειών παραμονής αυτών των εταιρειών αυτών όταν διαφοροποιούνται κάποια δεδομένα, η εφαρμογή της οδηγίας για την μπλε κάρτα, η οποία σχετίζεται με την προϋπόθεση εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ προωθείται η έκδοση θεώρησης εισόδου για επισκέπτες με σκοπό ταξιδιού (visa card business), που αφορά σε μια νέα ενότητα με την παροχή διευκολύνσεων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των ξένων εργαζομένων στην Κύπρο.

Επίσης προωθείται μία νέα ενότητα, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση προβλημάτων στέγασης που αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρείες, είπε ο κ. Κεραυνός, σημειώνοντας ότι η ενότητα αυτή σχετίζεται με τα νέα στεγαστικά κίνητρα build-to-rent και την αναθεώρηση κάποιων πολεοδομικών κινήτρων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Θα κινήσει διαδικασίες ο Αρχιεπίσκοπος κατά συνοδικών;

Kωνσταντίνα Ευριπίδου: Το μήνυμα που της άφησε η κόρη της στο tablet και τη συγκίνησε

Θανατηφόρο με 29χρονο στη Λάρνακα: Τι κατέδειξε η νεκροτομή για τα αίτιαΣτα... χαρακώματα Νικόλας-Χρίστου: «Είναι σύμπτωση όπου βρίσκουμε το ΕΛΑΜ, βρίσκουμε και κουκουλοφόρους;» - «Μην μου φορτώνετε ευθύνες»

Στα... χαρακώματα Νικόλας-Χρίστου: «Είναι σύμπτωση όπου βρίσκουμε το ΕΛΑΜ, βρίσκουμε και κουκουλοφόρους;» - «Μην μου φορτώνετε ευθύνες»

Στην υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ επικεντρώθηκε η συζήτηση Προέδρου ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, και του Προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top