Η αιώνια γοητεία του ταξιδιού στο χρόνο, που τροφοδοτείται από αμέτρητες αφηγήσεις επιστημονικής φαντασίας, βρίσκεται εδώ και καιρό στα όρια της δυνατότητας και της φαντασίας. Ωστόσο, σε μια πρωτοποριακή τροπή των γεγονότων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν απτές αποδείξεις που υποδηλώνουν ότι το ταξίδι στο χρόνο μπορεί να μην είναι τόσο τραβηγμένο όσο πίστευαν κάποτε.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Physics με τίτλο «Time Reversibility during the Ageing of Materials», οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Darmstadt στη Γερμανία κλόνισαν τα θεμέλια της κατανόησής μας για τον χρόνο. Η έρευνά τους εμβάθυνε στην ιδιόμορφη συμπεριφορά του χρόνου μέσα στη δομή ορισμένων υλικών, κυρίως του γυαλιού, ρίχνοντας φως σε ένα φαινόμενο που αμφισβητεί τις συμβατικές αντιλήψεις περί χρονικής γραμμικότητας.
Ενώ η μελέτη αρχικά επικεντρώθηκε στην περίπλοκη δυναμική των μορίων του γυαλιού, απέδωσε απροσδόκητες αποκαλύψεις σχετικά με τη μη γραμμική φύση του χρόνου. Το γυαλί, με τη μοναδικά πολύπλοκη μοριακή δομή του, παρείχε έναν ιδανικό καμβά για την παρατήρηση των χρονικών ανωμαλιών, καθώς υφίσταται συνεχώς λεπτές ανακατατάξεις που αψηφούν τα παραδοσιακά μοριακά πρότυπα.
Ο καθηγητής Blochowicz, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, υπογράμμισε την επίπονη ακρίβεια που απαιτείται για την καταγραφή αυτών των απειροελάχιστων κινήσεων. «Οι μικροσκοπικές διακυμάνσεις των μορίων έπρεπε να καταγραφούν με τη χρήση μιας υπερευαίσθητης βιντεοκάμερας», εξήγησε, υπογραμμίζοντας τη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια που απαιτούσε η μελέτη.
Ενώ τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στην αινιγματική φύση του χρόνου, εγείρουν επίσης βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα του ταξιδιού στο χρόνο. Παρά την αδυναμία να διακρίνουμε αν αυτές οι χρονικές μεταβολές συμβαίνουν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, η μελέτη υπαινίσσεται τη βασανιστική προοπτική χειραγώγησης του ίδιου του χρόνου.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς ότι το ταξίδι στο χρόνο θα παραμείνει για πάντα περιορισμένο στη σφαίρα της φαντασίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Optica» είχε προηγουμένως υποδείξει ότι το ταξίδι στο χρόνο εξαρτιόταν από την εξέλιξη του χρόνου αποκλειστικά προς μία κατεύθυνση. Ωστόσο, η πρόσφατη ανακάλυψη αμφισβητεί αυτή την αντίληψη, παρουσιάζοντας μια προοπτική που αλλάζει τα όσα ξέρουμε για το χρόνο.
ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις