ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισήγηση στο Υπουργικό προσεχώς για τελική επενδυτική απόφαση στο Great Sea Interconnector

Εισήγηση στο Υπουργικό προσεχώς για τελική επενδυτική απόφαση στο Great Sea Interconnector

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας όπως μετά την ολοκλήρωση κάποιων ενεργειών ελέγχου που περιγράφονται στην πρόταση παρθεί τελική επενδυτική απόφαση για το Great Sea Interconnector, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Great Sea Interconnector πρώην Euroasia Interconnector για το ποσό μέχρι 100 εκ. ευρώ».

Ουσιαστικά, εξήγησε, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν κάποιες εκθέσεις βιωσιμότητας του έργου. «Θα γίνουν οι μελέτες από κοινού με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας), ο οποίος είναι φορέας υλοποίησης επίσης». Πρόσθεσε ότι είναι επίσης επενδυτικά ταμεία, όπως είναι το επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, TAQA, και εννοείται και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι θα γίνει επίσης μελέτη δέουσας επιμέλειας επί της νομικής και οικονομικής πτυχής του θέματος. Αφού ολοκληρωθούν και δοθεί το πράσινο φως από τις μελέτες αυτές, πρόσθεσε, τότε ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Ενέργειας θα φέρουν στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγηση για τελική επενδυτική απόφαση.

«Να σημειώσουμε ότι το έργο είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα έχει κόστος 1,9 δισ. ευρώ, αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου με την Κρήτη και εννοείται με την Ευρώπη αφού η Κρήτη θα είναι σύντομα συνδεδεμένη με την Στερεά Ελλάδα και σύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ», είπε.

Διευκρίνισε ότι «η πρώτη σύνδεση με την Κρήτη αφορά ένα ηλεκτρικό καλώδιο 879 χλμ και η σύνδεση με το Ισραήλ ένα καλώδιο το οποίο είναι περίπου 350 χλμ. θα είναι σε βάθη νερού της θάλασσας των 3 χλμ και το έργο Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσό 657 εκ. σαν έργο κοινού ενδιαφέροντος».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top