ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στη Γάζα: Σχέδιο τριών φάσεων για ομήρους και εκεχειρία αντιπρότεινε η Χαμάς - Τι λέει το Ισραήλ

Πόλεμος στη Γάζα: Σχέδιο τριών φάσεων για ομήρους και εκεχειρία αντιπρότεινε η Χαμάς - Τι λέει το Ισραήλ

Την αισιοδοξία που εξέφρασαν χθες οι διαμεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των ομήρων και της κατάπαυσης του πυρός, μετά την απάντηση που έδωσε η Χαμάς στην πρόταση που έλαβε και επεξεργάστηκε, ήρθε να περιορίσει σήμερα το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της κυβέρνησης Νετανιιάχου ξεκαθάρισε στο CNN πως δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» το Ισραήλ να αποδεχθεί αυτά που αντιπρότεινε η παλαιστινιακή οργάνωση και ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται ξανά σε τέλμα.

Τι περιλαμβάνει η αντιπρόταση της Χαμάς

Σχέδιο κατάπαυσης του πυρός συνολικής διάρκειας περίπου 4,5 μηνών, το οποίο θα οδηγήσει και στον οριστικό τερματσμό του πολέμου, πρότεινε η Χαμάς, ως απάντηση στην πρόταση που παρουσίασαν οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και την οποία υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Το σχέδιο της παλαιστινιακής οργάνωσης, για το οποίο ενημερώθηκε το Reuters, προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.

Σε αυτές, οι άντρες της οργάνωσης θα ανταλλάξουν τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισαν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν πλήρως και θα επιστρέψουν επίσης στο Ισραήλ τους νεκρούς στρατιώτες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε τη νύχτα της Τρίτης στο Ισραήλ μετά από συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου, στην πιο σοβαρή διπλωματική κίνηση μέχρι στιγμής με στόχο την επίτευξη εκτεταμένης εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Χαμάς, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση των 45 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, ενώ οι νεκροί θα παραδοθούν σε Ισραήλ και Χαμάς στην τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης, η Χαμάς εκτιμά ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η οργάνωση, η οποία κυβερνά τη Γάζα, τονίζει στην πρότασή της, ότι επιθυμεί την απελευθέρωση 1.500 κρατουμένων, το ένα τρίτο των οποίων θέλει να προέρχεται από τον κατάλογο των Παλαιστινίων στους οποίους έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ.

Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους άμαχους της Γάζας, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τρομερές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top