ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Γεωργίας: Η προστασία του περιβάλλοντος κορυφαία προτεραιότητα για την Κύπρο

Υπουργός Γεωργίας: Η προστασία του περιβάλλοντος κορυφαία προτεραιότητα για την Κύπρο

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας στο συνέδριο «Πρόσβαση στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη και προστασία των υπερασπιστών του περιβάλλοντος», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα κεντρικά κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία.

Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι η ενίσχυση της ικανότητας του κοινού να συμμετέχει και να εκφράζει τις απόψεις και τις ανησυχίες του για το περιβάλλον του βοηθά στην επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου ενισχύει τις προσπάθειές μας για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Κύπρος έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του Aarhus, είπε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο, ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης, συνεχίζει τις σημαντικές προσπάθειες για τη μεταφορά και εφαρμογή τους στην εθνική μας νομοθεσία και διαδικασίες προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα για όλους, σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Η Κυβέρνηση, σημείωσε, ήδη παρέχει εργαλεία που επιτρέπουν την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και επενδύει στο να κάνει τα περιβαλλοντικά δεδομένα ακόμη πιο προσιτά, εκσυγχρονίζοντας τη συλλογή δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και τα συστήματα κοινής χρήσης δεδομένων.

Επιπλέον, η Υπουργός τόνισε ότι η συμμετοχή του κοινού έχει βελτιωθεί στις πρακτικές λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων, κυρίως μέσω της ανάπτυξης συνδυασμού διαδικτυακών εργαλείων, της συμμετοχής σε επιτροπές και της υποχρεωτικής δημόσιας παρουσίασης έργων. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά διευκολύνουν την ενεργό, αποτελεσματική και έγκαιρη συμμετοχή του κοινού στα στάδια σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων και επιτρέπουν στην περιβαλλοντική αρχή να λαμβάνει πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις. «Έχουν επίσης καταβληθεί προσπάθειες για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα, και σε κάποιο βαθμό το κοινό κατάφερε να ασκήσει τα δικαιώματά του όταν ήταν απαραίτητο», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι η παρουσία του Ειδικού Εισηγητή για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, Μισέλ Φορστ, στο συνέδριο αντιπροσωπεύει μια συνδυασμένη προσπάθεια για την ενίσχυση ιδίως του 3ου πυλώνα της Σύμβασης, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα και την προστασία των υπερασπιστών του περιβάλλοντος που ασκούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη Σύμβαση του Aarhus, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα άδικης μεταχείρισης εναντίον τους. «Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο ενισχύει τις κοινές μας αξίες και στόχους, αλλά μας ωθεί προς μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης», σημείωσε.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε την προθυμία της να υποστηρίξει το έργο του Ειδικού Εισηγητή για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, καθώς και να συνεργαστεί μαζί του και με όλους τους τοπικούς φορείς με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι Κύπριοι μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, σημείωσε ότι «στόχος θα πρέπει να είναι να υποστηριχθεί η Κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις και η Κοινωνία των Πολιτών ώστε να ενισχυθεί, χωρίς αποκλεισμούς και με αποτελεσματικά συστήματα, η προώθηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βιωσιμότητας, τώρα».

Ανέφερε ακόμη ότι η Σύμβαση Aarhus, το σχετικό περιβαλλοντικό κεκτημένο στην Κύπρο, οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, οι τοπικές δομές λήψης αποφάσεων και η Κοινωνία των Πολιτών αποτελούν σημαντικούς, αλληλένδετους και αναπόσπαστους παράγοντες για αποτελεσματική περιβαλλοντική διακυβέρνηση στη βάση αρχών που περιλαμβάνουν ενημέρωση, αποτελεσματική συμμετοχή, διαφάνεια και λογοδοσία.

Η κ. Θεοδοσίου υπενθύμισε ότι η Κύπρος υπέγραψε τη Σύμβαση Aarhus για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα το 1998 και την επικύρωσε το 2003. «Ιδιαίτερα από το 2004 και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τηρούνται, θεσμικά, και σε μεγάλο βαθμό πρακτικά, οι δύο πρώτοι πυλώνες της Σύμβασης, οι οποίοι αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο – αυτοί της πρόσβασης στην πληροφόρηση και της συμμετοχής του κοινού στην κατάρτιση σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ειδικού Εισηγητή για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, Μισέλ Φορστ, στην Κύπρο, η Επίτροπος επεσήμανε ότι θα αναμένει την έκθεσή του. «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του Γραφείου της Επίτροπου, και σε ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τις Δημόσιες Αρχές, τη νομική και την ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά με την Κοινωνία των Πολιτών σε όλα τα επίπεδα, στόχος μου είναι να αξιοποιήσω τα ευρήματα της έκθεσης και να προβώ σε σχετικές δράσεις για βελτίωση της συμμετοχής της Κυβέρνησης στη διαδικασία προστασίας των υπερασπιστών του περιβάλλοντος», τόνισε.

Καταληκτικά, η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι η Κοινωνία των Πολιτών στην Κύπρο είναι ήδη αρκετά ενεργή, ενώ αναγκάστηκε να καταφύγει στη δικαιοσύνη για περιπτώσεις που θεωρεί ότι προκαλείται βλάβη στο περιβάλλον και ότι έχουν ληφθεί λανθασμένες αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top