ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γύρισε την πλάτη στην Ολγκίν ο Ερντογάν - Επιμένει σε δύο κράτη η Άγκυρα

Γύρισε την πλάτη στην Ολγκίν ο Ερντογάν - Επιμένει σε δύο κράτη η Άγκυρα

Εντελώς απαξιωτική ήταν η στάση της Άγκυρας απέναντι στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, η οποία βρίσκεται στην Τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της περιοδείας της, σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει τη διαδικασία για το κυπριακό. Η κυρία Ολγκίν έγινε δεκτή από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ωστόσο και αυτή η συνάντηση υποβαθμίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση, αφού ούτε καν καλύφθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε ότι αφορά στην ουσία της συνάντησης, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, άκουσε αυτό το οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς η τουρκική πλευρά, δηλαδή λύση δύο κρατών βάζοντας στο τραπέζι την κυριαρχική ισότητα ώς προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν παραμένει στην Άγκυρα, δεν είναι ωστόσο καθόλου σίγουρο εάν θα έχει την ευκαιρία να γίνει δεκτή από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προτίμησε να συνεχίσει την περιοδεία του σε περιοχές της χώρας, ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Η συμπεριφορά της Τουρκικής κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη με δεδομένες τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών και στην στοχοπροσήλωση τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στα ευρωτουρκικά. Το τελευταίο που απασχολεί την Τουρκία είναι το κυπριακό και το δείχνει με κάθε τρόπο. Άλλωστε, αυτό το οποίο διαμηνύει η Άγκυρα σε κάθε ευκαιρία, είναι η επίρριψη ευθύνης στην δική μας πλευρά για τη στάση μας στο σχέδιο Ανάν, αλλά και για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Για την Τουρκία το θέμα της ομοσπονδίας έχει τελειώσει το 2017.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία επενδύει στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν τα ΗΕ μέσω της απεσταλμένης του ΓΓ, αν και οι εξελίξεις όπως διαγράφονται, δεν είναι θετικές.

Η κυρία Ολγκίν η οποία παραμένει στην Τουρκική πρωτεύουσα με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε μία ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ίσως και σήμερα, θα μεταβεί μετά στο Λονδίνο και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα επιστρέψει στην Κύπρο στις αρχές Μαρτίου και το ερώτημα είναι ποιόν τρόπο- μεθοδολογία θα χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να κινηθούν και πάλι οι διαδικασίες για επανέναρξη των συνομιλιών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top