ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες - Τα επόμενα βήματα

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες - Τα επόμενα βήματα

Καμία ενημέρωση ως προς τις επαφές της στην Άγκυρα δεν έχει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη. Η κυρία Ολγκίν μετά τη συνάντηση που είχε στην Τουρκική πρωτεύουσα με τον ΥΠΕΞ τη χώρας Χακάν Φιντάν, μεταβαίνει στο Λονδίνο για επαφές με το Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών, συνεχίζοντας τις προσπάθειες, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Το ταξίδι στις Βρυξέλλες αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου.

Η Κυρία Ολγκίν πριν την αναχώρησή της για την Άγκυρα, έλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι η δική μας πλευρά αυτό το οποίο επιζητεί, είναι η δημιουργία ενός θετικού κλίματος. Το μήνυμα μάλιστα που μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ είναι η ετοιμότητά του και η πρόθεσή του, για συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.

Αξιολογώντας την παρουσία της κυρίας Ολγκίν στην Κύπρο, διπλωματικές πηγές θεωρούν ως πρώτο θετικό βήμα το γεγονός ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, θα επιστρέφει στο νησί σε συχνά χρονικά διαστήματα κάθε μήνα και για περίοδο τουλάχιστον δέκα ημερών, κάθε φορά. Αυτή η τακτική της κυρίας Ολγκίν δείχνει και τις προθέσεις της αναφορικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει.

Το δεύτερο θετικό βήμα, είναι ο στόχος της προσωπικής απεσταλμένης, για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, με δεδομένο ότι οι δύο άνδρες δεν έχουν βρεθεί ποτέ, έστω για μια ανταλλαγή απόψεων. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απευθύνει πρόσκληση προς τον Ερσίν Τατάρ για μία κοινωνική συνάντηση, την οποία ο ηγέτης των Τ/Κ, απορρίπτει.

Αυτό που αναμένει η δική μας πλευρά με την επιστροφή της κυρίας Ολγκίν στο νησί, είναι να πληροφορηθεί για τις επόμενες κινήσεις της, Με ποιους θα συναντηθεί και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, αφού θα έχει ακούσει όλες τις πλευρές.

Το ερώτημα το οποίο αιωρείται, είναι κατά πόσο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κατά την επιστροφή της στο νησί, θα συναντηθεί με οργανωμένα σύνολα, προσφυγικά σωματεία και πολιτικά κόμματα. Το γεγονός ότι η κυρία Ολγκίν επέλεξε στο πρώτο της ταξίδι να συναντηθεί με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, δημιούργησε δυσαρέσκεια και μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα στέλνοντας συγχρόνως αρνητικά μηνύματα τα οποία φθάνουν μέχρι το προεδρικό. Δεν είναι τυχαίες οι εκκλήσεις από πλευράς των Δημάρχων Αμμοχώστου και Μόρφου, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, έτσι ώστε να ακούσει και τις δικές τους θέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top