ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για Κυπριακό και Τοπική Αυτοδιοίκηση - «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα…αλλά είμαστε εδώ»

ΠτΔ για Κυπριακό και Τοπική Αυτοδιοίκηση - «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα…αλλά είμαστε εδώ»

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ένταση γύρω από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τον εορτασμό για τον Άγιο Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, ερωτηθείς τι να περιμένουμε για το Κυπριακό δεδομένης της στάσης της Άγκυρας, αλλά και του Λονδίνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πρώτον, θέλω να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι ο ΓΓ προχώρησε στον διορισμό της κας Ολγκίν είναι μια ξεκάθαρη βούληση για το ότι ναι, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στη λύση του Κυπριακού, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου.

Αυτό δεν τίθεται ούτε προς συζήτηση. Και αυτό είναι το μήνυμα όχι μόνο που δώσαμε εμείς, αλλά είναι και το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προκλήσεις. Αλλά είμαστε εδώ, σε συνεργασία με την κα Ολγκίν, και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γερμανίας. Θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Γερμανίας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη σύσταση διπλωματικών σχέσεων, που θα βρίσκεται εδώ.

Η Γερμανία είναι ένα κράτος μέλος που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία και ενδιαφέρεται, όπως και εμείς ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις λαμβάνοντας υπόψη και τους προηγούμενους ρόλους και θέσεις του κ. Στάινμαγιερ ως Υπουργού Εξωτερικών της χώρας και τις σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία, πώς θα διατηρηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών. Για μας δεν υπάρχει άλλη των επιλογών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα απεσταλμένου από την ΕΕ φαίνεται πως ναυαγεί αφού προσκρούει στην άρνηση της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση από πλευράς Τουρκίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τερματιστεί αυτή η προσπάθεια για μας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΕΕ δεν είναι για να εξυπηρετήσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γιατί η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή, αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων και για το κυπριακό πρόβλημα, για τη λύση του Κυπριακού, για την Τουρκία, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, για την περιοχή γενικότερα. Και είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή την προσέγγιση, για τη δυνατότητα της ΕΕ μέσω των πολλών εργαλείων που διαθέτει να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων την ασπάζονται και πολλά κράτη μέλη, και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας».

Κληθείς να πει κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η εργασία για το θέμα της Ομάδας Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει ολοκληρωθεί. Θα τους καλέσω στο Προεδρικό και όλα προχωρούν κανονικά. Ετοιμαζόμαστε».

Ερωτηθείς αν η θέση που εκφράζει το Λονδίνο μέσω του Ύπατου Αρμοστή του στην Κύπρο τείνει να διευκολύνει την Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, πιο σημαντικά, στην παρούσα συγκυρία η θέση της διεθνούς κοινότητας και αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για το Κυπριακό είναι ότι οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Έχει σημασία αυτό που λέω, ότι δεν είναι απλώς θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θέση της διεθνούς κοινότητας, είναι θέση και του διεθνούς οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όχι μόνο.

Τέτοιου είδους δηλώσεις, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που προσπαθούμε, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, σίγουρα δεν βοηθούν. Δεν θέλω να μπω στην ουσία γιατί τέτοιου είδους θέσεις δεν είναι αποδεκτές, δεν είναι προς συζήτηση».

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν κάνει λόγο για Κυβέρνηση παρατηρητών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυβέρνηση των παρατηρητών, σύμφωνα με κάποιους, είναι αυτή που καλείται, και θα το πράξει, να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση την οποίαν ψήφισαν αυτοί οι παρατηρητές στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πριν – και έχει απόλυτο δίκαιο ο Υπουργός Εσωτερικών σε αυτά που ανέφερε – το ανέφερα προηγουμένως μέσα στο πλαίσιο, για παράδειγμα, της επίσκεψης μου στην περιοχή του Ακάμα, που χωρίσαμε τον Ακάμα στα δύο. Εμείς θα εφαρμόσουμε αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ναι, στη βάση των προκλήσεων που θα προκύψουν δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα.

Για τις συζητήσεις, για τις παρεμβάσεις γενικότερα κάποιων – ξέρετε πλησιάζουν και οι εκλογές. Πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πολύ περισσότερο εμείς η Κυβέρνηση, να μην μπαίνουμε σε προσεγγίσεις, σε συζητήσεις, σε διαλόγους που στο τέλος της μέρας αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν δύο στόχους: προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες».

Ερωτηθείς αν επί της ουσίας υπάρχει θέμα βιωσιμότητας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις επ’ αυτού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά, εσείς θεωρείτε σωστό – και αυτό η Βουλή το ψήφισε όχι η παρούσα Κυβέρνηση – σε κάποιες των περιοχών να υπάρχουν τόσοι πολλοί Αντιδήμαρχοι, για παράδειγμα; Αυτό η Βουλή το ψήφισε. Και εμείς, ναι, έχουμε την τόλμη δημόσια (να μιλήσουμε).

Προσπαθήσαμε να γίνουν αλλαγές πριν φτάσουμε εδώ, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από μέρους της Βουλής, Άρα, εμείς προχωρούμε με την υλοποίηση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης – για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση, έπρεπε να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση. Θα ήταν σαφώς καλύτερο να έχουμε πολύ πιο λίγους Δήμους - εμείς θα την εφαρμόσουμε θα την αξιολογήσουμε και για όποιες αλλαγές χρειαστεί έχουμε την τόλμη να πάμε στη Βουλή συγκεκριμένα και να τα αλλάξουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων που τον φέρουν να μην απολαμβάνει υψηλή θετική γνώμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σχεδόν σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, αύριο είναι η επέτειος από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, είμαι πάρα πολύ περήφανος για την Κυβέρνηση, για τους Υπουργούς, πολύ περισσότερο για το έργο που έχει παραχθεί σε ένα χρόνο, σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, όχι γενικά, ούτε αόριστα, και θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στον κυπριακό λαό στις 4 Μαρτίου για τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς. Από κει και πέρα συνεχίζουμε τη δουλειά μας και να είστε βέβαιοι και εσείς και ο κυπριακός λαός που μας παρακολουθεί διότι εκεί αποσκοπούμε, όλα όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό θα τα υλοποιήσουμε».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top