ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα αιτήσεων – Η ημερομηνία, η εκκρεμότητα και η πλατφόρμα

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα αιτήσεων – Η ημερομηνία, η εκκρεμότητα και η πλατφόρμα

Θέμα ημερών πλέον το άνοιγμα των αιτήσεων του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους» με τον στόχο να παραμένει ίδιος όπως δήλωσε στο ThemaOnline, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

«Στόχος είναι να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» πριν το τέλος του Φεβρουαρίου», είπε συγκεκριμένα.

«Ο λόγος που δεν δίνουμε ακόμα ημερομηνία είναι διότι δεν θέλουμε να τρέξουν όλοι και να πέσει η πλατφόρμα από την πολλή ζήτηση. Θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία τις τελευταίες μέρες, είτε την προηγούμενη ημέρα είτε και την ίδια», συμπλήρωσε.

Με την έγκριση του Σχεδίου ξεκίνησε και η διαδικασία εγγραφής «Συμμετέχοντων Εμπορευόμενων» για την οποία ο κύριος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί μικρομεσαίοι εγκαταστάτες και δύο μεγάλοι που ενδιαφέρθηκαν και σύνολο φτάνουν περίπου τους 50 ενδιαφερόμενους»

Όσο αφορά την πλατφόρμα, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πώς «δεν αντιμετωπίστηκε κάποιο πρόβλημα. Ήταν μία αναβάθμιση της υφιστάμενης για τη γενική κατηγορία και κάναμε μία τροποποίηση με άλλη κατεύθυνση μετά από επιλογή να σε στέλνει σε άλλη έξοδο που θα είναι αποκλειστικά για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους». Θα δουλέψει σαν μία ξεχωριστή πλατφόρμα αλλά το ξεκίνημα θα είναι κάτω από το σχέδιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας»

Εκκρεμότητα

Μεταξύ άλλων ο κύριος Παπαναστασίου ανέφερε πώς «υπάρχει μία μικρή διαδικαστική εκκρεμότητα η οποία είναι η αναμονή για το «πράσινο φως» του Υπουργείου Οικονομικών για την έγκριση του προϋπολογισμού για το ταμείο ΑΠΕ – ΕΞΕ. Άρα αναμένουμε να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια να πάει στη Βουλή»

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι περιμένουν μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες, «κάτι το οποίο θα μας αναγκάσει να ρίξουμε πολύ σύντομα ακόμη 6 χιλιάδες, δηλαδή αμέσως μετά.

«Δεν θα υπάρχει διακοπή σχεδίου, θα το συνεχίσουμε με το ίδιο σχέδιο απλά με ανανέωση», κατέληξε.

Οι Κατηγορίες του Σχεδίου αφορούν:

(1)  Κατηγορία Α1: Φωτοβολταϊκά – Γενική Κατηγορία με χορηγία €375 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500 (4kW) – 50% αύξηση για ορεινές περιοχές,

(2)  Κατηγορία Α2: Φωτοβολταϊκά – Ευάλωτα Νοικοκυριά με χορηγία €1.250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €6.250 (5kW),

(3)  Κατηγορία Α3: Φωτοβολταϊκά Για Όλους με χορηγία €250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (4kW) και επιπρόσθετα αποπληρωμή επένδυσης €1.000 ανά kW με μέγιστο «ποσό αποπληρωμής» €4.000,

(4)  Κατηγορία Β1: Θερμονόνωση Οροφής – Γενική Κατηγορία με χορηγία 50% και μέγιστο ποσό χορηγίας €2.500 ή/και €25,00 ανά τ.μ. – 50% αύξηση για ορεινές περιοχές,

(5)  Κατηγορία Β2: Θερμομόνωση Οροφής – Ευάλωτα Νοικοκυριά με χορηγία 75% και μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750 ή €37,50 ανά τ.μ.

Σε σχέση με το αντίστοιχο Σχέδιο Χορηγιών που είχε εφαρμοστεί το 2022–2023, στο νέο Σχέδιο Χορηγιών έχουν γίνει οι πιο κάτω σημαντικές αλλαγές:

Δημιουργία της νέας Κατηγορίας Α3: Φωτοβολταϊκά Για Όλους με δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος από πολίτες που δεν διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο.

Δημιουργία νέας ειδικής Κατηγορίας Β2: Θερμομόνωση Οροφής για Ευάλωτα Νοικοκυριά Α με αυξημένη χορηγία.

Πρόνοια για εφάπαξ επιβράβευση (bonus) €750 σε περίπτωση που υλοποιηθούν και τα δύο είδη επενδύσεων (φωτοβολταϊκά και θερμομόνωση οροφής) στην ίδια οικία.

Τροποποίηση διαδικασίας υλοποίησης και υποβολής αίτησης (η διεκπεραίωση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά), με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους αιτητές και την επίσπευση του χρόνου καταβολής της χορηγίας.

Οι εγκαταστάσεις θα γίνονται από εμπορευόμενους, εγγεγραμμένους στον κατάλογο «Συμμετέχοντων Εμπορευόμενων». Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι αιτητές κατά την υποβολή της αίτησης και παράλληλα εξασφαλίζεται προς όφελός τους 7ετής εμπορική εγγύηση, η οποία ενισχύει τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι θα λαμβάνουν προέγκριση πριν την υλοποίηση της επένδυσης, διαδικασία που διασφαλίζει για τον αιτητή τη δυνατότητα επιχορήγησης και για τον φορέα υλοποίησης μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου, ενώ επισπεύδει σημαντικά τον χρόνο καταβολής της χορηγίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«T» Podcast- The Newsroom: Ο Μαρίνος Νομικός «καυτηριάζει» την επικαιρότητα: Η πορεία του ΠτΔ, οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, οι εκλογές και το Κυπριακό

«Είναι σε κώμα μετά από έναν χρόνο» λέει η μητέρα του μόνου επιζώντα από το πρώτο βαγόνι της τραγωδίας των Τεμπών

Ευρωεκλογές: Προανήγγειλε ψηφοδέλτιο με εκπλήξεις ο Περδίκης - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Θρίλερ για την Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Διέκοψε πρόωρα την επίσκεψή της στο Μικολάιφ - Την παρακολουθούσε ρωσικό drone

Πρώην διαγωνιζόμενη του Ελληνικού «MasterChef» έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό τηςΠτΔ για Κυπριακό: «Υπάρχουν πολλές σκέψεις» - Τι μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Τουρκικής πλευράς;

ΠτΔ για Κυπριακό: «Υπάρχουν πολλές σκέψεις» - Τι μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Τουρκικής πλευράς;

Ελπίζουμε να καταστεί δυνατόν να υπάρξουν επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό σε πιο ψηλό επίπεδο, στην Τουρκία, ακόμα και στο επίπεδο του Προέδρου της χώρας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top