ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κύπρο - Η συμβολή του Βερολίνου στο κυπριακό και στα ευρωτουρκικά

Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κύπρο - Η συμβολή του Βερολίνου στο κυπριακό και στα ευρωτουρκικά

Με μηνύματα στήριξης του Βερολίνου για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης το κυπριακού, βρίσκεται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Πρόκειται για την πρώτη ιστορική επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο, στην οποία η Λευκωσία αποδίδει μεγάλη σημασία.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Νίκου Χρστοδουλίδη.

Ο κ. Σταϊνμάιερ είχε βρεθεί ξανά στο νησί το 2015, ως Υπουργός Εξωτερικών. Τότε, δύο χρόνια πριν από το αδιέξοδο στο Kραν Μοντανά, υπήρχε εκ μέρους της Γερμανικής διπλωματίας αισιοδοξία για την έκβαση επίλυσης του κυπριακού. Σήμερα, η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στη Λευκωσία, σημαδοτοτείται από την έναρξη της πρωτοβουλίας εκ μέρους των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ.

Στην ατζέντα της συνάντησης Χριστοδουλιδη-Σταϊμαιερ θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά, στα οποία η Λευκωσία δίνει μεγάλη σημασία καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για τη σημασία της επίσκεψης Σταϊμάιερ στην Κύπρο ανέφερε πως θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Γερμανίας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη σύσταση των διπλωματικών σχέσεων, θα βρίσκεται εδώ.

Η Γερμανία είπε, "είναι εν κράτος μέλος που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία και ενδιαφέρεται όπως και εμείς ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις λαμβάνοντας υπόψη και τους προηγούμενους ρόλους και θέσεις του Προέδρου της Γερμανίας ως Υπουργού Εξωτερικών της χώρας και τις σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία, πώς θα διατηρηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών. Για μας δεν υπάρχει άλλη των επιλογών".

Ο Πρόεδρος Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα υποδεχθεί τον Γερμανό Πρόεδρο στο Προεδρικό στις 8.00 το πρωί της Δευτέρας, όπου θα πραγματοποιηθούν σύντομες τελετές παρασημοφόρησης των δύο Προέδρων και ακολούθως κατ' ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες των δύο χωρών. Μετά το πέρας των συναντήσεων οι δύο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Οι δύο Πρόεδροι, μετά τις δηλώσεις τους, θα μεταβούν στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ακολούθως θα επισκεφθούν την παλιά πόλη της πρωτεύουσας κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης πυρός στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι και συμβολική αλλά και εξόχως ουσιαστικής σημασίας. Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει η ηγεσία του ΚΕΒΕ.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα επισκεφθεί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ και θα πραγματοποιήσει σύντομη συνάντηση με τους ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αργότερα θα επισκεφθεί το Σπίτι της Ευρώπης και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Θα μεταβεί, επίσης, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Γερμανίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Σταϊνμαιερ θα επισκεφθεί το Γυμνάσιου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου θα συνομιλήσει με μαθητές και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κέντρο υποδοχής Μεταναστών στην Κοφίνου, όπου θα τύχει ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Ακολούθως θα μεταβεί στο χωριό Λεύκαρα, όπου και θα ξεναγηθεί, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα τον δυο Προέδρων στο χωρίο Κάτω Δρυς, προτού ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ αναχωρήσει για τη Γερμανία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top