Σε δηλώσεις για θέματα επικαιρότητας προέβη σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Ο κ. Ιωάννου μιλούσε στο περιθώριο της επίσκεψης του Γερμανού Πρόεδρου κ. Frank-Walter Steinmeier στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου και ακολούθως στα Λεύκαρα.
Δύσκολη η κατάσταση στο εσωτερικό του Λιβάνου – Συνεχής επικοινωνία με τις Αρχές της χώρας για συνεργασία
Συγκεκριμένα, κληθείς να πει εάν υπάρχει δυσαρέσκεια από κυπριακής πλευράς για τη χθεσινή άρνηση του Λιβάνου να δεχθεί την επιστροφή 116 Σύρων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε διεθνή χωρικά ύδατα μετά από απόπλους από τον Λίβανο, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι, μετά από πληροφορία από τις ίδιες τις Αρχές του Λιβάνου, ότι η βάρκα -η οποία είναι εγγεγραμμένη στο λιβανικό νηολόγιο-, είχε αποπλεύσει και ενδεχομένως να διέτρεχε κίνδυνο, οι Κυπριακές Αρχές πραγματοποίησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στη συνέχεια, έγινε επικοινωνία με τον Λίβανο για επιστροφή των προσώπων αυτών στον Λίβανο και ακολούθησε επιχείρηση με τη συνοδεία τριών σκαφών της Λιμενικής Αστυνομίας. Όταν τα σκάφη πλησίασαν τον Λίβανο, ενημερώθηκαν ότι δεν θα επιτρεπόταν η αποβίβαση.
Κληθείς να πει εάν πιστεύεται πως αυτό είναι συνέπεια της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Μέση Ανατολή, ο κ. Ιωάννου είπε ότι πρόκειται για συνέπεια πολλών παραγόντων. Επανέλαβε ότι ο Λίβανος έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα θα τύχει χειρισμού σε πολιτικό επίπεδο. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις Αρχές του Λιβάνου, λέγοντας ότι η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη.
Η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει στο απόλυτο τη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει ψηφιστεί από την Βουλή
Ακολούθως, ερωτηθείς για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της συζήτησης που γίνεται τις τελευταίες μέρες στη δημόσια σφαίρα, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση είχε εντοπίσει τα προβλήματα από την ανάληψη της διακυβέρνησης. Όπως είπε, «τα προβλήματα αυτά τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Εγώ προσωπικά στην παρουσία μου στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και σε δημόσιες μου παρεμβάσεις. Άρα αυτό που λέγεται ως προς το γιατί αναδείχτηκε αυτό το θέμα τώρα, δεν ισχύει. Εδώ και μήνες, αναφέρουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα που εμείς εντοπίσαμε στις νομοθεσίες.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι συνενώσεις των Δήμων έγιναν χωρίς σε κάποιες περιπτώσεις να ληφθούν υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά κυρίως και δημογραφικά δεδομένα, δημιουργεί πρόβλημα, με την έννοια ότι κάποιοι Δήμοι δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και να έχουν τα ίδια οφέλη από τη μεταρρύθμιση, άρα δεν θα είναι το ίδιο βιώσιμοι όπως άλλοι Δήμοι. Αυτό το έχω αναφέρει εδώ και μήνες».
Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό που υπάρχει για τον υπερβολικό αριθμό των Αντιδημάρχων, την αντιμισθία των Αντιδημάρχων, τη δυσλειτουργία που θα προκαλέσει η απόφαση για εκλογή του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν ήταν αυτή η πρόνοια ευθύς εξαρχής.
«Εν πάση περιπτώσει όμως, εγώ θέλω να τονίσω κάτι. Εμείς θέλουμε να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο. Άρα οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι κάποιοι δημότες δεν θα έχουν τα οφέλη από τη μεταρρύθμιση όπως άλλους. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι σίγουρα η νομοθεσία όπως ψηφίστηκε δεν είναι το ιδεατό, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το μοντέλο που υπάρχει τώρα», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Διαβεβαίωσε, ωστόσο, για την προσήλωση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών συγκεκριμένα, στην προσπάθεια υλοποίησης της μεταρρύθμισης. «Θα εφαρμόσουμε στο απόλυτο τη νομοθεσία όπως αυτή έχει ψηφιστεί από την Βουλή. Είμαστε στη διάθεση της νομοθετικής εξουσίας και έχω ήδη μιλήσει με τον Άριστο
Δαμιανού (σ.σ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών), με τον οποίο έχω μια εξαιρετική συνεργασία και θα συναντηθούμε τις επόμενες μέρες, για να δούμε τα ζητήματα και τα προβλήματα. Υπάρχει η διάθεση από την Βουλή», δήλωσε, εξηγώντας πως τώρα δεν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, παρόλο που έγινε προσπάθεια τον περασμένο Μάιο για κάποιες αλλαγές. «Δεν έγινε αποδεκτό από κάποια κόμματα, όχι από όλα τα κόμματα. Άρα και αυτό που καταλογίζουν στην Κυβέρνηση ότι δεν έκανε κάτι, κάναμε ενέργειες, είναι καταγεγραμμένο αυτό, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς είμαστε εδώ, προσηλωμένοι, να εφαρμόσουμε τον νόμο. Όποια προβλήματα προκύψουν στην πορεία μετά τις εκλογές, με καλή θέληση, να τα επιλύσουμε προς όφελος του δημότη. Στο τέλος της ημέρας όλοι εργαζόμαστε και κοινό στόχο έχουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.
Εξίσου σημαντικό όμως να αναφέρω ότι «η υλοποίηση της μεταρρύθμισης, όπως αυτή ψηφίστηκε, βρίσκεται στα χέρια των Τοπικών Αρχών. Δηλαδή είναι οι ίδιοι οι Δήμαρχοι που καλούνται να την υλοποιήσουν. Δεν είναι το υπουργείο Εσωτερικών που καλείται αυτή τη στιγμή να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση. Τα Προσωρινά Συμβούλια, όπως έχουν διαμορφωθεί, αποτελούνται από Δημάρχους. Έχει εντοπιστεί ότι κάποια είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, κάποια όχι. Υπάρχουν δεδομένα προβλήματα. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο τέσσερις μήνες πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας, μόνο το Προσωρινό Συμβούλιο της Λευκωσίας να έχει εξεύρει χώρους στέγασης του Επαρχιακού Οργανισμού. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τα εργαλεία να επιβάλει κάτι. Δεν μπορώ να επιβάλω ως Υπουργός Εσωτερικών σε ένα πρόσωπο στα Συμβούλια που πρέπει να ενοικιάσει. Αυτό επαφίεται σε αυτούς». Ανέφερε παράλληλα ότι ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι συντονιστικός και υποστηρικτικός. «Είμαστε δίπλα στις Δημοτικές Αρχές, δίπλα στους Δημάρχους, να τους βοηθήσουμε. Είτε αυτό αφορά το Σύστημα «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», όπου κι εκεί μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα, είτε τα οργανογράμματα, είτε αφορά τους προϋπολογισμούς τους», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.
«Εν κατακλείδι, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα προς τις Τοπικές Αρχές. Πρέπει να ανεβάσουμε στροφές. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε. Στο τέλος της ημέρας
πρέπει να ξεκινήσει αυτή η μεταρρύθμιση με τα λιγότερο δυνατά προβλήματα. Έχουν ξανακάνει μεταρρυθμίσεις. Ήμουν υπεύθυνος και για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε τότε. Τρεις μήνες πριν ξεκινήσει το ΓεΣΥ, δεν είχαμε κανέναν Παιδίατρο στο ΓεΣΥ. Ξεκίνησε με κάποια προβλήματα, το βελτιώνουμε για να έχουμε όλοι τα οφέλη που υπάρχουν», σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα όταν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, κάποιοι Δήμοι να μην επιβιώσουν, ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιβίωσης και επανέλαβε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένοι Δήμοι, δεν θα έχουν τα οφέλη της μεταρρύθμισης. Αναφέροντας ως παράδειγμα περιπτώσεις όπου Δήμοι έμειναν με τα ίδια ή ελαφρώς αυξημένα δημογραφικά δεδομένα, δεν θα έχουν τα ίδια οφέλη με άλλους Δήμους. «Τη μεταρρύθμιση την κάνουν για να συνενωθούν οι Δήμοι και μέσω των συνενώσεων να αυξηθεί ο πληθυσμός, να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας. Όταν κάποιος Δήμος μένει μικρός, δεν θα υπάρχουν οικονομίες κλίμακας, άρα οι δημότες αυτού του Δήμου δεν θα επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της μεταρρύθμισης και δεν θα είναι βιώσιμοι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης», τόνισε.
Θετική η εντύπωση του Γερμανού Προέδρου από την επίσκεψή του στο ΚΥΦΑΔΠ Κοφίνου
Σε σχέση με τη σημερινή επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας, ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τη θετική εντύπωση που αποκόμισε ο κ. Steinmeier κατά την επίσκεψή του στον χώρο του Κέντρου, για την καλή οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 400 μετανάστες, 80 παιδιά. Υπάρχει συνεργασία με το τοπικό σχολείο και γίνονται μαθήματα σε καθημερινή βάση στα ελληνικά. Κάποια παιδιά μένουν για λίγες εβδομάδες. Τώρα με την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης είτε εγκρίνεται είτε απορρίπτεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικών ξεκινούν από την πρώτη μέρα, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των παιδιών. Πρόσθεσε πως με τη συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο, προσφέρονται κι άλλες κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως χορός.
Κληθείς να πει εάν και ο Πρόεδρος της Γερμανίας ενημέρωσε για την πολιτική της χώρας του για το μεταναστευτικό, ο κ. Υπουργός είπε ότι η συζήτηση και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στο να ενημερωθεί ο Πρόεδρος Steinmeier για τα μέτρα και τη διαχείριση της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, ο κ. Steinmeier έτυχε ενημέρωσης για τα μέτρα που εφάρμοσε η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών. «Το γεγονός ότι το 2023, είχαμε μια σημαντική μείωση σχεδόν 50% στον αριθμό των αιτητών ασύλου και μια εξίσου σημαντική αύξηση στις επιστροφές. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που βοηθά στις μετεγκαταστάσεις σε τρίτες χώρες. Έχει δεχθεί 1.000 από τα 1800 άτομα που έχουν μετεγκατασταθεί εθελοντικά σε τρίτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 1.029 έχουν πάει στην Γερμανία, και τον ευχαριστήσαμε για αυτό. Ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα στο μέλλον και του εξηγήσαμε πώς δουλεύει το σύστημα της εθελούσιας αποχώρησης και της απέλασης», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για αύξηση του αριθμού αυτού.
Παρά τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, πέραν της τεχνικής και οικονομικής βοήθειας, ιδιαίτερα για το θέμα της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, διότι βλέπουμε και τι γίνεται τις τελευταίες μέρες, που έχουμε συνεχείς αφίξεις με βάρκες από την Συρία και δεν έχουμε τα όπλα ή τα εφόδια για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ροές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις