ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στο ρεύμα: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τo 6% που ζητά η ΑΗΚ - Επανεξετάζει τα δεδομένα η Βουλή

Αυξήσεις στο ρεύμα: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τo 6% που ζητά η ΑΗΚ - Επανεξετάζει τα δεδομένα η Βουλή

Επανεξετάζει σε βάθος η ΑΗΚ το θέμα της αύξησης 6% του κόστους του ηλεκτρισμού που υπέβαλε στη ΡΑΕΚ αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Όπως ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου, την ερχόμενη Πέμπτη θα συνέλθει η αρμόδια επιτροπή οικονομικών της ΑΗΚ για να εμβαθύνει στα κόστη που έδωσε η ΑΗΚ στη ΡΑΕΚ.

Η επιτροπή θα κληθεί, όπως είπε, να επιβεβαιώσει, να αλλάξει ή να ακυρώσει αυτό το αίτημα και η απόφασή της θα μπορεί να δοθεί στην ΡΑΕΚ μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Ανέφερε ότι θα επανεξεταστούν τα δεδομένα αφού το αίτημα είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 2023. Πρόσθεσε ότι το κόστος της αγοράς δύο νέων μηχανών για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας ανέρχεται γύρω στα 50-60 εκ. ευρώ και υπάρχει πιθανότητα να ανακτήσουν μεγάλο μέρος της επένδυσης από την ΕΤΥΦΑ.

Όσον αφορά την αύξηση 13% που είχε ζητήσει πέρυσι από την ΡΑΕΚ η ΑΗΚ και την διεκδικεί πλέον δικαστικώς, ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Ωστόσο όπως είπε, η διεκδίκηση δεν έχει αποσυρθεί από το δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι η διεκδίκηση είναι «ζωντανή» και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε δύο χρόνια. Ο λόγος που δεν αποσύρθηκε, είπε, είναι γιατί αναμένουν γνωμάτευση από τους νομικούς τους συμβούλους. Οι δικηγόροι, πρόσθεσε, θεωρούν ότι αν παραμείνει το αίτημα, αυτό θα πρέπει να εστιάζεται στο γεγονός ότι η ΡΑΕΚ δεν ακολούθησε τις σωστά τις μεθοδολογίες που η ίδια έθεσε.

Η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε από το ΔΣ της ΑΗΚ τους λογαριασμούς της μέχρι το 2023 για να διαπιστωθεί αν δικαιολογείται το αίτημα, και ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι θα τους αποστείλουν ελεγμένους μέχρι το 2022 και τους διαχειριστικούς λογαριασμούς μέχρι το 2023 πριν από το τέλος της εβδομάδας. Από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, τέθηκε το γεγονός ότι ο κανονισμός της ΑΗΚ δεν δικαιολογεί την διεκδίκηση αύξησης αν έχει πλεόνασμα άνω του 4,6%.

Παράλληλα ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι αν είχε επιβληθεί η αύξηση 13% πέρυσι, φέτος θα υπήρχε μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ 7% για να φτάσει το ποσοστό στην αύξηση 6%.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Οικονομικών της ΑΗΚ Κώστας Κολακίδης διευκρίνισε ότι οι μειώσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΑΗΚ τα έτη 2020-22 δεν υπολογίστηκαν στο 4,6% ώστε να ανακτηθούν.

Ο Διευθυντής της ΑΗΚ Άδωνης Γιασεμίδης σημείωσε ότι η ΑΗΚ είναι βραχίονας του κράτους και προσπαθεί να βοηθήσει τον καταναλωτή, προσπαθώντας την ίδια ώρα να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του οργανισμού για το καλό του τόπου και της κοινωνίας.

Εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ ανέφερε ότι η αρχή εξετάζει το αίτημα για αύξηση 6% αναμένοντας και την απόφαση του του ΔΣ της ΑΗΚ. Σημείωσε ότι η ΡΑΕΚ εγκρίνει τις διατιμήσεις της ΑΗΚ που υπολογίζονται με την προκαταρκτική έγκριση των επιτρεπόμενων εσόδων της.

Παράλληλα η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε ενημέρωση για την πρόθεση του κράτους να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό και μετά τον Φεβρουάριο, με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι το θέμα αυτό εξετάζεται.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι ζήτησαν τους λογαριασμούς της ΑΗΚ που θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα του αιτήματος για αύξηση και σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόσθετη αύξηση αν υπάρχει κερδοφορία 4,6%. Παράλληλα εξέφρασε απογοήτευση αφού συνεχίζει να υπάρχει διεκδίκηση για αύξηση 13% από την ΑΗΚ και δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα αποσυρθεί το αίτημα. Είπε ότι αν δικαιωθούν στο δικαστήριο η διεκδίκηση του εκ των υστέρων θα είναι προβληματική. Σημείωσε ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να είναι κρυστάλλινη απέναντι στους καταναλωτές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε τις μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό και επιτόκια που επωμίζεται ο καταναλωτής και τις επερχόμενες πράσινες φορολογίες και είπε ότι δεν είναι ώρα για αυξήσεις. Πρόσθεσε ότι ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει κόστος για όλα αυτά που δεν έγιναν και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πώς η πολιτεία θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα ανέφερε ότι η ΑΗΚ πρέπει να μείνει ως δημόσιος δυνατός οργανισμός, είναι περιουσία του κράτους, και σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί απέναντι στις μεθοδεύσεις για στρατηγικό επενδυτή στη Δεκέλεια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά δεν θα γίνει αυτό που έγινε με το Λιμάνι Λεμεσού που προχώρησε από το κρατικό στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να έρθει το κράτος και η ΑΗΚ να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αύξησης του κόστους παραγωγής και αύξησης των λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί το αναπτυξιακό σχέδιο του Οργανισμού και να υπάρξει συγκράτηση τιμών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι το κόμμα έθεσε τις ανησυχίες του για νέες αυξήσεις στους καταναλωτές. Συμπλήρωσε ότι επιθυμούν να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών όπως η διατίμηση για τους ευάλωτους πολίτες αλλά και να επεκταθούν. Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ είναι βραχίονας του κράτους και το νέο ΔΣ πρέπει να συμβαδίζει και με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσόΑνησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top