ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Τα περιστατικά παιδικού καρκίνου, το Κυπριακό και το φυσικό αέριο

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Τα περιστατικά παιδικού καρκίνου, το Κυπριακό και το φυσικό αέριο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση των ΜΜΕ.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου τιμώντας όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου, αναγνωρίζοντας τον πόνο και τις δυσκολίες τους και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα.

Ο καρκίνος και η λευχαιμία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα. Είναι όμως η πρώτη αιτία θνησιμότητας στα παιδιά λόγω ασθένειας.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται παγκοσμίως τουλάχιστον 400.000 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά και εφήβους, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα μεγαλύτερος. Σε μεγάλο αριθμό χωρών, πολλές περιπτώσεις καρκίνου των παιδιών δεν αναγνωρίζονται ή δεν καταγράφονται ορθά.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση συμβάλλουν στην ίαση των περισσότερων παιδιών. Στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό ίασης των παιδιών από καρκίνο και λευχαιμία κυμαίνεται πέραν του 80%.

Στην Κύπρο από το 1998 μέχρι το 2020 καταγράφηκαν 957 περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε άτομα κάτω των 19 ετών. Στη χώρα μας εντοπίζονται κατά μέσο όρο 42 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα.

Σε αυτή τη μάχη που δίνουν τα παιδιά και οι οικογένειες τους χρειάζεται η συμβολή όλων μάς. Με την υποστήριξη, βοήθεια και φροντίδα μας οφείλουμε να ενισχύσουμε τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, οικογένειες και άλλοι ώστε οι μικροί ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία.

Τα παιδιά και οι οικογένειες τους έχουν σταθερούς συμπαραστάτες μια μεγάλη ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και πολλών άλλων ειδικών στο Κέντρο Παιδογκολογίας-Παιδοαιματολογίας του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία.

Με κάθε δυνατό και σύγχρονο τρόπο, δίνουν ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να προσφερθεί, για τη διάγνωση και τη θεραπεία στον τομέα του παιδικού καρκίνου και λευχαιμίας. Τους ευχαριστούμε και τους είμαστε ευγνώμονες για το έργο που επιτελούν.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών και προς τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εργάζονται άοκνα και συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με αποφασιστικότητα και πίστη ότι μπορούν να φέρουν το χαμόγελο και την ελπίδα στους μικρούς μας φίλους.

Η χθεσινή θεομηνία και ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε κυρίως την ανατολική περιοχή Λεμεσού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες και υποστατικά. Οι εικόνες που είδαμε όλοι χθες είναι ενδεικτικές του μεγέθους των ζημιών στις πληγείσες περιοχές και των εφιαλτικών στιγμών που βίωσαν δεκάδες συμπολίτες και συμπολίτισσές μας.
Από την πρώτη στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση προς άμεση αντιμετώπιση των ζημιών και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών μετέβη χθες προσωπικά στη Λεμεσό για επιθεώρηση και αξιολόγηση της κατάστασης.

Η άμεση καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε από χθες το πρωί και σήμερα βρίσκονται ήδη 9 συνεργεία με 2 τεχνικούς ανά συνεργείο στις περιοχές για συνέχιση των καταγραφών, ενώ 2 συνεργεία, με 3 άτομα έκαστο παρέχουν βοήθεια στον καθαρισμό άχρηστων και άλλων υλικών. Στόχος είναι, καιρού επιτρέποντος, εντός της ημέρας να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των ζημιών για προχωρήσει άμεσα, ως οι οδηγίες που έχουν δοθεί, η άμεση εκτίμησή τους.

Μέχρι τις 11:00 σήμερα τα εισερχόμενα αιτήματα αφορούσαν:

- 156 Κατοικίες εκ των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές στις 81
- 2 Πολυκατοικίες
- 8 Επαγγελματικά Υποστατικά εκ των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές στα 3
- 24 Οχήματα
- 1 Εκκλησία (Προφήτη Ηλία Στη Γερμασόγεια)

Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις για προσωρινή διαμονή σε ξενοδοχεία της πόλης συμπολιτών μας που οι κατοικίες τους έχουν πληγεί σε βαθμό που δεν τις καθιστούν κατάλληλες προς διαμονή.

Να ευχαριστήσουμε το σύνολο των κρατικών Υπηρεσιών και ιδιαίτερα το προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, των δημαρχείων Γερμασόγειας και Λεμεσού, της ΑΗΚ, της Πυροσβεστικής, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που από τα ξημερώματα που εμφανίστηκαν οι ζημιές έγκαιρα και αμέσως, υπό αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στα καθήκοντά τους.

Φυσικό αέριο

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Cronos-2», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Cronos-1», κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα. Επιβεβαίωσε δε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος «Cronos», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα.

Κατά τις εργασίες της γεώτρησης διενεργήθηκε, επίσης, πλήρης παραγωγική δοκιμή (DST), η οποία κατέγραψε την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, καθώς και την υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα,.

Το «Cronos» αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Calypso» (2018) και «Zeus» (2022). Στο παρόν στάδιο, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αφορά σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους.
Σε ανακοινώσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών της «Cronos-2» έχουν προβεί και οι εταιρείες Eni και TotalEnergies..

Συνάντηση ΠτΔ με All Party Parliamentary Group for Cyprus – APPG-CYP

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (All Party Parliamentary Group for Cyprus – APPG-CYP).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κας Ολγκίν, ενώ αναφέρθηκε για την επικείμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών και ενδεχομένως και τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τα μέλη της αντιπροσωπείας για το διαχρονικό έργο της Ομάδας εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου και τη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος ενώ ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών ούτως ώστε να σταλεί και από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου το σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί διατηρώντας το κεκτημένο των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέλυσε ενδελεχώς την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως εξελίσσεται και ειδικά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης και τον ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει σε αυτές τις προσπάθειες, λόγω των διαχρονικών άριστων σχέσεων που διατηρεί με όλες τις χώρες της περιοχής και ως κράτος μέλος της ΕΕ και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται αλλά και ως προς τις εκκενώσεις πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση, στην παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων.
Κατά τη συνάντηση, τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν το θέμα των ενεργειών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και των οχυρωματικών έργων εντός και πλησίον της νεκρής ζώνης, που προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα στους δημότες τους.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις διπλωματικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση προς αντιμετώπιση του ζητήματος.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που απασχολούν τους Δήμους και συγκεκριμένοι τρόποι να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.

Τέθηκε χθες, 14 Φεβρουαρίου, επίσημα σε λειτουργία η νέα υπερσύγχρονη μονάδα αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Η λειτουργία της Μονάδας, που αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα της Επαρχίας Πάφου και ένα πολυαναμενόμενο έργο, συνιστά ένα ακόμα βήμα στις προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση του Νοσηλευτηρίου Πάφου.

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με 16 σταθμούς αιμοκάθαρσης και δυνατότητα επέκτασής τους σε 25. Οι ανάγκες της Επαρχίας Πάου, με τη λειτουργία της Μονάδας, είναι εξασφαλισμένες για τουλάχιστον 15 χρόνια στη βάση του προγραμματισμού που έγινε.

Οι πρώτοι ασθενείς υποβλήθηκαν χθες το πρωί σε αιμοκάθαρση στο νέο κτήριο, ενώ σήμερα ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε ο ίδιος επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και στη νέα μονάδα.

Η αποτελεσματική λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και η επιβεβλημένη αναβάθμιση, σε όλα τα επίπεδα, των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας συμμετείχε την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχετική πρόσκληση.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Υπουργός ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τα σοβαρά προβλήματα που διαχρονικά προκαλεί η στάση του κατοχικού καθεστώτος στην καθημερινότητα των εγκλωβισμένων συμπατριωτών/συμπατριώτισσων μας, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού τους (330 σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, σε σύγκριση με 20000 που ήταν το 1974).

Ειδικότερα για το θέμα των εμποδίων που παρεμβάλλονται στην πλήρη πρόσβαση των εγκλωβισμένων μας στο δικαίωμα της εκπαίδευσης, η Υπουργός, αφού επεσήμανε ότι το κατοχικό καθεστώς έχει «σκληρύνει» περαιτέρω τη στάση του κατά τους τελευταίους μήνες, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες απαράδεκτες ενέργειες του, όπως:

(α) η λογοκρισία ή/και απαγόρευση σχολικών εγχειριδίων,
(β) η «απόρριψη» εκπαιδευτικών που διορίζει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας στα κατεχόμενα σχολεία μας, περιλαμβανομένων και των σχολείων στον Κορμακίτη, τα οποία είναι έτοιμα, μετά από 20 χρόνια, να επαναλειτουργήσουν μετά από ενέργειες της Κυβέρνησης και
(γ) η απαγόρευση μετάβασης επιθεωρητών ή άλλων αξιωματούχων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, στα οποία φοιτούν σήμερα 43 μαθητές, εάν δεν έχει εκ των προτέρων εξασφαλιστεί λεγόμενη «ειδική άδεια» από τις κατοχικές «αρχές».

Η Υπουργός, σε αντιπαραβολή, παρουσίασε όλες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την πλήρη πρόσβαση, χωρίς εξαιρέσεις ή διακρίσεις, των Τουρκοκύπριων συμπολιτών μας που διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, στο δικαίωμα της εκπαίδευσης και σε άλλα δικαιώματα.

Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αναφορές της Υπουργού, ζητώντας μάλιστα και περισσότερα στοιχεία επί του θέματος και τη θετική τους αντίδραση στην παρέμβαση της Υπουργού ακολούθησε η πρόθεσή τους να επισκεφθεί αντιπροσωπεία της Επιτροπής τη χώρα μας και να επιδιώξει να μεταβεί στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» την κατάσταση.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας πραγματοποίησε συνάντηση χθες, με τους Προέδρους της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων όπου τους ενημέρωσε για την παγκύπρια επέκταση του προγράμματος του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς.

Ο θεσμός του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς λειτούργησε πιλοτικά από τον Απρίλιο του 2023 σε 8 Δήμους και Κοινότητες και αξιολογήθηκε πολύ θετικά τόσο από το Υφυπουργείο όσο και από τις Τοπικές Αρχές. Κυρίως αγκαλιάστηκε από τους πολίτες.

Ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς παρεμβαίνει άμεσα και έγκαιρα στις προκλήσεις των πολιτών, επίσης ενισχύει την πρόσβαση των πολιτών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, χαρτογραφεί τα προβλήματα των περιοχών, κάνει εισηγήσεις για προγράμματα στις Τοπικές Αρχές και είναι το πρώτο σημείο αναφοράς όσων συνανθρώπων μας αναζητούν στήριξη.

Πρόκειται για μια επιτυχημένη συνέργεια Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ιδιαίτερα για τις κοινωνικές υπηρεσίες είναι καίριας σημασίας διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο άμεσος θεσμός προς τους πολίτες που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών που διαμένουν σε αυτές.

Αναμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από Δήμους και Κοινότητες. Ήδη, αρκετοί έχουν επιδείξει ενδιαφέρον.
Η παγκύπρια κάλυψη θα γίνει στη βάση των αναγκών όπως προκύπτουν σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, αλλά και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν και με τη Μεταρρύθμιση της Τοπική Αυτοδιοίκησης».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top