ΔΙΕΘΝΗ

Αγία Έδρα: Δυσανάλογο το δικαίωμα στην άμυνα του Ισραήλ – Σφοδρή τοποθέτηση της Ισραηλινής Πρεσβείας

Αγία Έδρα: Δυσανάλογο το δικαίωμα στην άμυνα του Ισραήλ – Σφοδρή τοποθέτηση της Ισραηλινής Πρεσβείας

Το Βατικανό επικρίνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, το οποίο χαρακτηρίζει ως ‘δυσανάλογο’. Αυτά τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών της Αγίας Έδρα, καρδιναλίου Παρολίν, κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Συμφώνων του Λατερανού, παρουσία Ιταλικών θεσμών όπως της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η εκδήλωση της Τρίτης 13/02 κάλυψε μια ευρεία θεματολογία, από την οικογένεια έως το τέλος ζωής, περνώντας από το Ιωβηλαίο και – αναπόφευκτα – τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή.

Όπως μεταδίδει ο Ιταλικός Τύπος, ο καρδινάλιος Παρολίν επέκρινε τη στάση του Ισραήλ. “Πιστεύω ότι είναι μια γενική φωνή ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, και πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να επιλύσουμε το πρόβλημα της Γάζας, το πρόβλημα της Παλαιστίνης” είπε ο ΥπΕξ της Αγίας Έδρα.

“Η Αγία Έδρα το έχει πει από την αρχή: από τη μία πλευρά, μια σαφής και ανεπιφύλακτη καταδίκη αυτού που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου και κάθε είδους αντισημιτισμού, αλλά ταυτόχρονα και ένα αίτημα ώστε το δικαίωμα στην άμυνα του Ισραήλ που έχει επικαλεστεί για να δικαιολογήσει αυτή την επιχείρηση να είναι ανάλογο – και σίγουρα, με 30.000 νεκρούς, δεν είναι”.

Ο ΥπΕξ της Αγίας Έδρας συνέχισε. “Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε εξοργισμένοι με αυτό που συμβαίνει, με αυτό το μακελειό” τόνισε “αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε μπροστά και να μην χάσουμε την ελπίδα γιατί αν χάσουμε την ελπίδα, σταυρώνουμε τα χέρια μας. Αντίθετα, πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι τέλους και να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε, να συνεισφέρουμε όπου είναι δυνατόν”.

Η στάση του Παρολίν ήρθε λίγες μόλις ώρες αφού και ο Ιταλός ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι είχε μιλήσει για για δυσανάλογη και λάθος αντίδραση του Ισραήλ.

Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αγία Έδρα: ‘Θλιβερή’ η δήλωση του Παρολίν

Σφοδρότατη η αντίδραση της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αγία Έδρα, η οποία σε σχετικό σημείωμα μίλησε για “μια θλιβερή δήλωση” εφόσον “η κρίση της νομιμότητας ενός πολέμου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ΟΛΕΣ οι σχετικές συνθήκες και τα δεδομένα οδηγεί αναπόφευκτα σε λανθασμένα συμπεράσματα”.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αγία Έδρα, ο Παρολίν θα έπρεπε να λάβει υπόψη το γεγονός ότι “η Γάζα έχει μετατραπεί από τη Χαμάς στη μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που υπήρξε ποτέ”, αλλά και πως η Χαμάς “υποστηρίχθηκε ενεργά από τον τοπικό άμαχο πληθυσμό”.

“Οι άμαχοι της Γάζας” συνεχίζει το σημείωμα της Πρεσβείας “συμμετείχαν επίσης ενεργά στην απρόκλητη εισβολή στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας, βιάζοντας και παίρνοντας ομήρους αμάχους. Όλες αυτές οι πράξεις ορίζονται ως εγκλήματα πολέμου”. Η Πρεσβεία καταλήγει πως “οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του IDF διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο”.

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης 15/02 η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αγία Έδρα προέβη σε διορθωτική νότα όσον αφορά το ανωτέρω σημείωμα, το οποίο – σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο – ήταν στην αγγλική γλώσσα και μεταφράστηκε λανθασμένα η λέξη ‘regrettable’ ως ‘θλιβερή’ “η οποία θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως ‘ατυχής’ ”.

Η εφημερίδα του Βατικανού μιλά για σφαγή στη Γάζα

Η εφημερίδα της Αγίας Έδρας, L’Osservatore Romano, σε σημερινό της εκδοτικό πρωτοσέλιδο υπερασπίζεται τη γραμμή του ΥπΕξ Παρολίν. “Κανείς δεν μπορεί να αποκαλέσει αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας ‘παράπλευρη απώλεια’ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας” σημειώνει η εφημερίδα.

“Το δικαίωμα στην άμυνα, το δικαίωμα του Ισραήλ να προσαγάγει τους υπεύθυνους για τη σφαγή του Οκτωβρίου στη δικαιοσύνη, δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη σφαγή” καταλήγει η L’Osservatore Romano.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top