ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τορπιλίζει την πρωτοβουλία των ΗΕ η Άγκυρα – «Δεν πρόκειται να εξευρεθεί κοινό έδαφος»

Κυπριακό: Τορπιλίζει την πρωτοβουλία των ΗΕ η Άγκυρα – «Δεν πρόκειται να εξευρεθεί κοινό έδαφος»

Αυτό που δεν λέει ξεκάθαρα η Άγκυρα για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα ΗΕ με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ και την προσπάθεια που καταβάλλει η κυρία Ολγκίν για  επανέναρξη των συνομιλιών, το λέει ο λεγόμενος "ΥΠΕΞ" Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος στέλνει μήνυμα προς την απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες ότι δεν πρόκειται να εξευρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ως γνωστό, η Άγκυρα  αποφεύγει εμπρηστικές δηλώσεις και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να δει την Μαρία Ολγκίν όταν η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ είχε επισκεφθεί την Άγκυρα.

Ο λεγόμενος "ΥΠΕΞ" των κατεχομένων έκανε ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει κοινό έδαφος. Επανέλαβε μάλιστα, την πάγια τουρκική θέση περί "κυριαρχίας των δύο κρατών" και για τις λεγόμενες  "πραγματικότητες" στο νησί.

Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Τη θέση για τη σημασία και των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς ΗΒ, της κινητοποίησης προς την πλευρά της Τουρκίας για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί και για την προσπάθεια της Ε/Κ πλευράς για επίτευξη μίας λύσης εντός ψηφισμάτων του ΣΑ, στη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτκής ομοσπονδίας, θα μεταφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, η οποία έχει μετατεθεί νωρίτερα, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η επίσκεψη γίνεται ενόψει και των εξελίξεων στο κυπριακό, μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ τω ΗΕ.

Την ίδια ώρα, το Foreign Office ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική του ΗΒ για την Κύπρο είναι μακρόχρονη, καλά καταγεγραμμένη και παραμένει αμετάβλητη.

Εκπρόσωπος του Foreign Office απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν η Βρετανική κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση περί κινήτρων προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό και για το αν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι η Λευκωσία ζήτησε εξηγήσεις από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, δίνοντας την απάντηση ότι "εναπόκειται εντέλει στους Κύπριους ηγέτες να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε λύσης ή ενδιάμεσων βημάτων.

"Συνδιαλεγόμαστε ενεργά με όλα τα μέρη για να υποστηρίξουμε την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία και ενθαρρύνουμε την ευελιξία που απαιτείται για να επιστρέψουμε στις συνομιλίες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top