Στις 16 Φεβρουαρίου του 2024, ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, αλλά και στα εγχώρια και διεθνή μέσα ως ο σφοδρότερος επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο κατηγορούσε για διαφθορά, Αλεξέι Ναβάλνι, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 47 ετών, μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο3, στον Αρκτικό κύκλο.
Η υπηρεσία των φυλακών ανακοίνωσε ότι ο Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία μετά από περίπατο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πέθανε στη φυλακή ο Ναβάλνι - Ένιωθε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του
Ο Ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι «δολοφονία» και είπε πως πιστεύει ότι οι συνθήκες κράτησης του είναι αυτές που οδήγησαν στον θάνατό του. Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ έσπευσε να χαρακτηρίσει τον θάνατό του, "δολοφονία" και προσέθεσε ότι «δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε κρατική προπαγάνδα».
Η σημασία του μεγέθους του Ναβάλνι για την εσωτερική πολιτική σκηνή της Ρωσίας αντικατοπτρίζεται στη φράση που εκστόμισε ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας και επικριτής του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.
Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο πατέρας του είναι από τη Ζαλλισία, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, στην περιφέρεια Κιέβου, στην Ουκρανία. Ο Ναβάλνι μεγάλωσε στο Όμπνινσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, αλλά πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια με τη γιαγιά του στην Ουκρανία, αποκτώντας επάρκεια στην ουκρανική γλώσσα. Οι γονείς του, Ανατόλι Ναβάλνι και Λουντμίλα Ναβαλνάγια, έχουν μια βιοτεχνία καλαθοπλεκτικής, την οποία διευθύνουν από το 1994, στο χωριό Κομπιάκοβο της περιφέρειας Βόλογκντα.
Ο πολιτικός του ακτιβισμός, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ερευνών για τη διαφθορά υψηλού επιπέδου και η υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, του εξασφάλισαν φήμη και πολλοί πίστευαν ότι αποτελούσε απειλή για τον κ. Πούτιν.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στις δημαρχιακές εκλογές της Μόσχας με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας. Στις εκλογές κέρδισε το 27% των ψήφων και βγήκε δεύτερος μετά τον τρέχοντα δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοι του επέμεναν ότι ο πραγματικός αριθμός ψήφων του Ναβάλνι ήταν υψηλότερος και ότι οι αρχές προέβησαν σε νοθεία για να αποτρέψουν επαναληπτική εκλογή.
Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, αλλά αργότερα έγινε μέλος του YouTube όπου έχει 2.9 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ συμμετέχει και στο Twitter όπου έχει πάνω από 2.1 εκατομμύρια ακολούθους.Είχε χρησιμοποιήσει το ιστολόγιο του και τους λογαριασμούς του σε YouTube και Twitter για να δημοσιεύσει βίντεο και έγγραφα για τη διαφθορά από Ρώσους αξιωματούχους, να διοργανώσει διαμαρτυρίες και να προωθήσει τις υποψηφιότητες του στις εκλογές. Είναι ενεργός στα μέσα ενημέρωσης: το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, "κόμμα απατεώνων και κλεφτών", σύνθημα το οποίο κέρδισε σημαντική απήχηση στο ρωσικό λαό. Το 2011, ίδρυσε το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς.
Συλλήψεις και φυλακίσεις
Ο Ναβάλνι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές.Έχει καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, μία φορά τον Ιούλιο του 2013 και άλλη μια φορά τον Δεκέμβριο του 2014. Οι διάρκειες των ποινών ήταν 5 και 3,5 χρόνια, αντίστοιχα. Θεωρείται ότι οι κατηγορίες του είναι κατασκευασμένες λόγω του ακτιβισμού του, ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι καταδίκες παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι για δίκαιη δίκη. Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ τον θεωρεί.πολιτικό κρατούμενο. Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ναβάλνι τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό και του επετράπη να έχει επαφή μόνο με την οικογένεια του.
Ήταν τον Αύγουστο του 2020 όταν ο αγώνας του εναντίον του Ρώσου προέδρου έγινε πρωτοσέλιδο στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα.
Δολοφονική επίθεση με Νοβιτσόκ
Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Φημολογίες κάνουν λόγο για πιθανή δηλητηρίασή του από τους αντιπάλους του.Η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από εκτεταμένη νοσηλεία εβδομάδων.
Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη κατευθείαν από τις αρχές. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι. Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών και της πρωτεύουσας Μόσχας. Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, συνελήφθη επίσης από την αστυνομία, προτού αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.
Επιστροφή και σύλληψη
Στις 17 Ιανουαρίου 2021 ο Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσία αεροπορικώς και συνελήφθη στον έλεγχο των διαβατηρίων.Έπειτα από τη σύλληψή του ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στις 23 Ιανουαρίου 2021.
Στις 2 Φεβρουαρίου αντικαταστάθηκε η προηγούμενη με αναστολή καταδίκη του από δικαστήριο της Μόσχας με ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα εξέτιε ποινή 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας. Ο Ναβάλνι κατήγγειλε το βασανισμό του στη διάρκεια του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο με τη στέρηση του ύπνου.Επίσης, οι ρωσικές αρχές του αρνήθηκαν ιατρική βοήθεια. Στις 31 Μαρτίου ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι κατέρχεται σε απεργία πείνας. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι σκοτώνει αργά τον Ναβάλνι με βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή.
Στις 19 Απριλίου 2021 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για κρατουμένους.
Κρεμλίνο: Τα αίτια θανάτου του Ναβάλνι πρέπει να διερευνηθούν από γιατρούς
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, τα αίτια του οποίου πρέπει να διερευνηθούν από τους γιατρούς, ήταν η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το τραγικό γεγονός της απώλειας του 47χρονου συμβόλου της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία, που προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις και καταδικαστικές δηλώσεις πολλών ξένων ηγετών εναντίον της Μόσχας και προσωπικά του Ρώσου ηγέτη.
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτέλεσης Ποινών ασχολείται με όλες τις διερευνήσεις και για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εντολές», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ, ο οποίος ακολουθεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοδεία του σε εργοστάσια της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ.
Λίγο νωρίτερα με μια σύντομη ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας, που επιβλέπει τις ρωσικές φυλακές, είχε γίνει γνωστός ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, αφού προηγουμένως «μετά από περίπατο εντός της φυλακής είχε αισθανθεί αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ «ιατρική μονάδα πρώτων βοηθειών έφθασε στη φυλακή σε λιγότερο από επτά λεπτά μετά το περιστατικό και χρειάστηκαν άλλα δύο λεπτά για να φθάσουν στον ασθενή, όπου επί μισή ώρα συνέχισαν τις προσπάθειες ανάνηψης, που είχαν ξεκινήσει οι γιατροί της φυλακής, αλλά χωρίς αποτέλεσμα».
Ειδική ιατροδικαστική επιτροπή από τα κεντρικά της προϊσταμένης αρχής των ρωσικών φυλακών ανακοινώθηκε ότι αναχωρεί για την «αγροτική φυλακή υπ’ αριθμ. 3 της περιφέρειας Γιαμάλ» στη Σιβηρία, με την εντολή να διερευνήσει πλήρως τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος θεωρείται από τους υποστηρικτές του και τις δυτικές πρωτεύουσες πολιτικός κρατούμενος και από τις ρωσικές Αρχές και τους αντιπάλους του όργανο δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, που επικαλείται την εκπρόσωπο Τύπου του Ναβάλνι Κίρα Γιάρμις, η οποία ζει εκτός Ρωσίας, οι συγγενείς και οι συνεργάτες του δεν γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του, τον οποίο ακόμη δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν, καθώς ένας από τους δικηγόρους του ετοιμαζόταν να αναχωρήσει αεροπορικώς για τον οικισμό Χαρπ, όπου βρίσκεται η φυλακή, σε απόσταση περίπου 3.300 χλμ από τη Μόσχα.
Η μητέρα του Ναβάλνι κάλεσε πριν λίγο να μην της απευθύνουν συλλυπητήρια, καθώς όπως είπε «είδα τον γιο μου στη φυλακή στις 12 του μηνός, ήμασταν στο επισκεπτήριο, ήταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος», σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, η οποία επικαλείται γιατρούς, που αμφισβητούν την πιθανότερη εκδοχή, που πρώτο μετέδωσε το δίκτυο Russia Today, ότι δηλαδή ο θάνατος επήλθε από «θρομβοεμβολή». «Χωρίς ιατροδικαστική εξέταση και νεκροτομή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διάγνωση περί ύπαρξης θρόμβου», δήλωσε ο Αλεξάντρ Πολουπάν, ειδικός αναισθησιολόγος στη ρωσική υπηρεσία του ΒΒC.
Ο δικηγόρος του Ναβάλνι Λεονίντ Σολοβιόφ δήλωσε ότι συνάντησε τελευταία φορά τον πελάτη του προχθές και τότε «όλα ήταν φυσιολογικά», αλλά τώρα κατ’ εντολήν της οικογένειάς του δεν σχολιάζει το συμβάν, αλλά διερευνά την κατάσταση. Η δημοσιογράφος Γιούλια Ιόφφε έγραψε ότι χθες συνάντησε τη σύζυγο του Ναβάλνι Γιούλια, η οποία της δήλωσε ότι «όλα είναι καλά, λαμβάνοντας υπόψη τις κακές περιστάσεις».
Ο Αλεξέι Ναβάλνι αντιμετώπισε πολυάριθμες και διαδοχικές διώξεις από τις ρωσικές Αρχές εναντίον του, με τελευταία εξ αυτών την καταδίκη του σε 19ετή φυλάκιση τον Αύγουστο του 2023 για «ίδρυση εξτρεμιστικής οργάνωσης και δημόσιες εκκλήσεις για εξτρεμιστική δράση», όπως χαρακτηρίστηκε το «Ίδρυμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς», το οποίο κρίθηκε ότι χρηματοδοτείται από το εξωτερικό και δρα ως «ξένος πράκτορας». Ο Ναβάλνι είχε υπάρξει επικεφαλής της οργάνωσης Μόσχας του ιστορικού φιλελεύθερου κόμματος «Γιάμπλακο», ίδρυσε το 2019 το κόμμα «Η Ρωσία του μέλλοντος», αλλά είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως εθνικιστής, συμμετέχοντας στις «Ρωσικές πορείες» της δεκαετίας του 1990-2000.
Με πληροφορίες από lifo.gr και ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις