ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποιήσεις καιρού: Έτσι αποφασίζονται τα χρώματα – Τι σημαίνει το κάθε ένα και για ποια φαινόμενα εκδίδονται

Προειδοποιήσεις καιρού: Έτσι αποφασίζονται τα χρώματα – Τι σημαίνει το κάθε ένα και για ποια φαινόμενα εκδίδονται

Για τα κριτήρια με τα οποία εκδίδονται οι προειδοποιήσεις για τον καιρό, καθώς και για το τι σημαίνει το κάθε χρώμα από αυτές, εξήγησε στο ThemaOnline, λειτουργός από το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου.

Oι προειδοποιήσεις και το χρώμα που θα έχουν, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν στην περιοχή.

Πολλές είναι οι φορές που βλέπουμε να εκδίδεται κίτρινη προειδοποίηση, ορισμένες φορές πορτοκαλιά και σε σπάνιες περιπτώσεις κόκκινη.

«Με βάση τις οδηγίες από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Μετεωρολογίας EUMETNET, οι προειδοποιήσεις έχουν χρωματικό κώδικα ο οποίος συνδυάζει την πιθανότητα εκδήλωσης του φαινομένου και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Κάθε χρώμα έχει ένα μήνυμα-κλειδί», είπε χαρακτηριστικά ο λειτουργός.

Το μήνυμα που «κρύβει» η κάθε προειδοποίηση:

Κίτρινη προειδοποίηση: «Να είσαι ενήμερος»

Πορτοκαλί προειδοποίηση: «Να είσαι προετοιμασμένος»

Κόκκινη προειδοποίηση: «Πάρε μέτρα»

Μεταξύ άλλων, ο λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας σημείωσε ότι «ο  χρωματικός κώδικας μεταφράζεται και σε επίπεδο επικινδυνότητας»

Συμβουλές για την αντίδραση των πολιτών στα διάφορα επίπεδα, δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος αναφέρεται σε όλα τα καιρικά φαινόμενα για τα οποία εκδίδεται προειδοποίηση.

Αναλόγως του καιρικού φαινομένου για το οποίο εκδίδεται η προειδοποίηση, οι συμβουλές μπορεί να είναι περισσότερο εξειδικευμένες.

Όσο αφορά τη σύνδεση του κινδύνου με τα μετεωρολογικά φαινόμενα που δημιουργούν τους κινδύνους αυτούς, γίνεται με τα όρια που βάζουμε στις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν το κάθε φαινόμενο.

Για παράδειγμα η κόκκινη προειδοποίηση θερμοκρασίας για το εσωτερικό, εκδίδεται για πρόγνωση μέγιστης θερμοκρασίας πέραν των 44 βαθμών ή για ελάχιστη θερμοκρασία πέραν των 30 βαθμών.

Να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιπες περιοχές έχουν τα δικά τους όρια.

«Για παράδειγμα, κόκκινη προειδοποίηση εκδίδεται για τις ορεινές περιοχές για θερμοκρασία πέραν των 35 βαθμών», ανέφερε.

Προειδοποιήσεις εκδίδονται για τα ακόλουθα καιρικά φαινόμενα:

-Ισχυρό άνεμο

-Ριπές ανέμου

-Βροχόπτωση

-Καταιγίδες

-Μέγιστη θερμοκρασία

-Ελάχιστη θερμοκρασία

-Ομίχλη

«Το καιρικό φαινόμενο για το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα η κόκκινη προειδοποίηση είναι η μέγιστη θερμοκρασία», εξήγησε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top