ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποιήσεις καιρού: Έτσι αποφασίζονται τα χρώματα – Τι σημαίνει το κάθε ένα και για ποια φαινόμενα εκδίδονται

Προειδοποιήσεις καιρού: Έτσι αποφασίζονται τα χρώματα – Τι σημαίνει το κάθε ένα και για ποια φαινόμενα εκδίδονται

Για τα κριτήρια με τα οποία εκδίδονται οι προειδοποιήσεις για τον καιρό, καθώς και για το τι σημαίνει το κάθε χρώμα από αυτές, εξήγησε στο ThemaOnline, λειτουργός από το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου.

Oι προειδοποιήσεις και το χρώμα που θα έχουν, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν στην περιοχή.

Πολλές είναι οι φορές που βλέπουμε να εκδίδεται κίτρινη προειδοποίηση, ορισμένες φορές πορτοκαλιά και σε σπάνιες περιπτώσεις κόκκινη.

«Με βάση τις οδηγίες από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Μετεωρολογίας EUMETNET, οι προειδοποιήσεις έχουν χρωματικό κώδικα ο οποίος συνδυάζει την πιθανότητα εκδήλωσης του φαινομένου και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Κάθε χρώμα έχει ένα μήνυμα-κλειδί», είπε χαρακτηριστικά ο λειτουργός.

Το μήνυμα που «κρύβει» η κάθε προειδοποίηση:

Κίτρινη προειδοποίηση: «Να είσαι ενήμερος»

Πορτοκαλί προειδοποίηση: «Να είσαι προετοιμασμένος»

Κόκκινη προειδοποίηση: «Πάρε μέτρα»

Μεταξύ άλλων, ο λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας σημείωσε ότι «ο  χρωματικός κώδικας μεταφράζεται και σε επίπεδο επικινδυνότητας»

Συμβουλές για την αντίδραση των πολιτών στα διάφορα επίπεδα, δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος αναφέρεται σε όλα τα καιρικά φαινόμενα για τα οποία εκδίδεται προειδοποίηση.

Αναλόγως του καιρικού φαινομένου για το οποίο εκδίδεται η προειδοποίηση, οι συμβουλές μπορεί να είναι περισσότερο εξειδικευμένες.

Όσο αφορά τη σύνδεση του κινδύνου με τα μετεωρολογικά φαινόμενα που δημιουργούν τους κινδύνους αυτούς, γίνεται με τα όρια που βάζουμε στις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν το κάθε φαινόμενο.

Για παράδειγμα η κόκκινη προειδοποίηση θερμοκρασίας για το εσωτερικό, εκδίδεται για πρόγνωση μέγιστης θερμοκρασίας πέραν των 44 βαθμών ή για ελάχιστη θερμοκρασία πέραν των 30 βαθμών.

Να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιπες περιοχές έχουν τα δικά τους όρια.

«Για παράδειγμα, κόκκινη προειδοποίηση εκδίδεται για τις ορεινές περιοχές για θερμοκρασία πέραν των 35 βαθμών», ανέφερε.

Προειδοποιήσεις εκδίδονται για τα ακόλουθα καιρικά φαινόμενα:

-Ισχυρό άνεμο

-Ριπές ανέμου

-Βροχόπτωση

-Καταιγίδες

-Μέγιστη θερμοκρασία

-Ελάχιστη θερμοκρασία

-Ομίχλη

«Το καιρικό φαινόμενο για το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα η κόκκινη προειδοποίηση είναι η μέγιστη θερμοκρασία», εξήγησε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείες«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου στις οποίες καταγράφηκε αφ’ ενός ένα αδιαμφισβήτητα αρνητικό για το ΑΚΕΛ μια σημαντική επιτυχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top