ΔΙΕΘΝΗ

Ναβάλνι: Ούτε λέξη από τον Πούτιν στην πρώτη εμφάνιση μετά τον θάνατο του αντιπάλου του

Ναβάλνι: Ούτε λέξη από τον Πούτιν στην πρώτη εμφάνιση μετά τον θάνατο του αντιπάλου του

Σιγή ασυρμάτου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι και με τη Δύση να πιέζει το Κρεμλίνο για τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην πρώτη εμφάνισή του, μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του αντιπάλου του στο κελί των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός που έχει ταρακουνήσει τη Ρωσία κι όλο τον κόσμο, όσον αφορά στις τρομακτικές πρακτικές καταστολής από πλευράς Μόσχας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν αναφέρθηκε ούτε για ένα λεπτό στον θάνατο του πολιτικού του αντιπάλου σε μία εμφάνιση που έγινε με σκοπό να συγχαρεί την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom για τα 31 χρόνια ζωής της.

Το σχετικό βίντεο δημοσίευσε το Κρεμλίνο. Σε αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι είναι «ευχαριστημένος για την ευκαιρία να συγχαρεί τους βετεράνους της εθνικής βιομηχανίας φυσικού αερίου» και το «μισό εκατομμύριο προσωπικό της Gazprom».

Συνεργάτες Ναβάλνι: Σχεδίαζαν εδώ και χρόνια τη δολοφονία, χάσαμε τον ηγέτη αλλά όχι τις ιδέες μας

Η ομάδα του Ναβάλνι θα διατηρήσει ζωντανό το όραμά του για αλλαγή στη Ρωσία, δήλωσε η σύμμαχος και εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Χάσαμε τον ηγέτη μας, αλλά δεν χάσαμε τις ιδέες και τις πεποιθήσεις μας», είπε η Γιάρμις, μιλώντας μέσω του Zoom, από περιοχή που δεν αποκάλυψε.

Η ομάδα, πρόσθεσε, θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπεύθυνο για τον φόνο του Ναβάλνι, όπως τον αποκάλεσε. Δεν έδωσε κάποια αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, όμως υπενθύμισε ότι το 2020 ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα, σε μια απόπειρα δολοφονίας του, σύμφωνα με Δυτικούς γιατρούς.

Την εποχή εκείνη ο Πούτιν αρνήθηκε ότι το ρωσικό κράτος προσπάθησε να σκοτώσει τον Ναβάλνι, λέγοντας ότι «θα είχε τελειώσει τη δουλειά» αν ήθελε πραγματικά να τον εξοντώσει.

«Ξέραμε ότι υπήρχε κίνδυνος, ο Αλεξέι το ήξερε επίσης. Και χθες τον δολοφόνησαν, όπως σχεδίαζαν πριν από τρία χρόνια», είπε η Γιάρμις.

Η σωφρονιστική υπηρεσία δεν έχει ανακοινώσει τα αίτια του θανάτου, μόνο ότι ο Ναβάλνι κατέρρευσε έπειτα από έναν περίπατο.

Η Γιάρμις κάλεσε τους ηγέτες των δυτικών χωρών «να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση» στον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι και να μην διαπραγματευτούν μαζί του. Όπως είπε, ο Ναβάλνι ήταν το σύμβολο της ελπίδας ότι μια μέρα η Ρωσία «θα γινόταν μια κανονική δημοκρατική χώρα, με δίκαιες εκλογές, ανεξάρτητα δικαστήρια, ελευθεροτυπία (…) μια ειρηνική και ευημερούσα χώρα».

«Φυσικά, όλοι είναι συντετριμμένοι. Ο Αλεξέι ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε όλες αυτές τις ιδέες και αγωνιζόταν για αυτές. Για αυτό είμαι βέβαιη ότι η κληρονομιά του δεν θα πεθάνει μαζί του και ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σε αυτές τις ιδέες», κατέληξε.

Ο Ναβάλνι πέθανε από το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» λένε οι Ρώσοι - Οι συγγενείς του καταγγέλλουν πως δεν τους δίνουν τη σορό

Οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι η σορός του Ναβάλνι δεν θα παραδοθεί στην οικογένειά του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ακτιβιστή Κίρα Γιάρμις. Η ίδια κατόπιν έγραψε σε ανάρτησή της στο «X» ότι οι δικηγόροι της οικογένειας ενημερώθηκαν ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

«Λένε ψέματα κάθε φορά για να μας μπερδεύουν και να καλύπτουν τα ίχνη τους» σημειώνει η Γιάρμις.

Σύμφωνα με το BBC, η οικογένεια του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζει πού φυλάσσεται η σορός του.

Την ίδια ώρα, η μητέρα και ο δικηγόρος του πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.

Θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι

Η Γιάρμις είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Γιάρμις η οποία, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. «Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11.00 σήμερα, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top