ΔΙΕΘΝΗ

Μυστήριο με τη σορό του Ναβάλνι και αγωνία στη Δύση για την επόμενη μέρα στη Ρωσία - Συλλήψεις υποστηρικτών του

Μυστήριο με τη σορό του Ναβάλνι και αγωνία στη Δύση για την επόμενη μέρα στη Ρωσία - Συλλήψεις υποστηρικτών του

Η οσμή της δυσαρέσκειας είναι φανερή. Παρά τις απαγορεύσεις και τις εξτρεμιστικές μεθόδους καταστολής από το καθεστώς Πούτιν, δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι που εκφράζουν την αντίδρασή τους στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της καταπίεσης.

Όσο το Κρεμλίνο τηρεί σιγή ασυρμάτου, χωρίς να προβαίνει σε κάποιο σχόλιο για τον αντίπαλό του, Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε μέσα στην υψίστης ασφαλείας ρωσική φυλακή, η Δύση επιτάσσει διερεύνση, δείχνοντας ξεκάθαρα τον Πούτιν πίσω από την ενέργεια που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα.

Ενδεικτικά του προβληματισμού που επικρατεί στη Δύση είναι τα δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών ΜΜΕ. «Ο Ναβάλνι ήταν η τελευταία ελπίδα της Ρωσίας για ελευθερία» γράφει το αμερικανικό Politico, για να προσθέσει ότι ο Πούτιν γίνεται πολιτικά άτρωτος.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η εχθρότητα του Ρώσου προέδρου σκότωσε τον Ναβάλνι παρά το γεγονός ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για τα αίτια θανάτου του τελευταίου.

Για χρόνια, Ναβάλνι και Πούτιν ήταν εγκλωβισμένοι σε μια μεγάλη μάχη που ήταν απίθανο να τελειώσει χωρίς τον θάνατο του ενός από τους δύο.
 
Στη διατύπωση αυτής της εκτίμησης, άλλωστε, είχαν προβεί πολλοί Ρώσοι, ανάμεσά τους και υποστηρικτές του Ναβάλνι.

Και τώρα συνέβη αυτό που πολλοί ανέμεναν, υπογραμμίζει το Politico. Μόλις μία μέρα αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με τον Ναβάλνι να αστειεύεται και να φαίνεται ευδιάθετος, ανακοινώθηκε ότι ο 47χρονος κατέρρευσε ξαφνικά σε περίπατο στη φυλακή.
 

Ο θάνατος αυτός, γράφει το αμερικανικό μέσο, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και βάζει μια οριστική γραμμή στο «πείραμα» της Ρωσίας με τη δημοκρατία.

Κύμα συλλήψεων στη Ρωσία 

Πλήθος κόσμου προσπαθεί να αποτίσει με τον δικό του τρόπο φόρο τιμής στον Ναβάλνι παρά τις απειλές της ρωσικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού από τη Μόσχα, τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε 30 ρωσικές πόλεις.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι.
 

Δείτε φωτογραφίες από τη Ρωσία

28333279__1_
28333485
28333487
28333877
28333116
28333117
28333119
28333124

Το μυστήριο με τη σορό 

Την ίδια στιγμή, το μυστήριο με τη σορό του Ναβάλνι παραμένει καθώς δεν έχει μεταφερθεί στο μοναδικό νεκροτομείο της Σαλέχαρντ, της πόλης που βρίσκεται εγγύτερα στη σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, έγραψε στο Twitter ότι η μητέρα του, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, έφτασε στο νεκροτομείο όπου τους παρέπεμψαν οι σωφρονιστικές αρχές. Όμως ήταν κλειστό, μολονότι από τη φυλακή τους διαβεβαίωναν ότι λειτουργούσε και ότι η σορός ήταν εκεί.

Από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης υποστηρίζεται δε ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Εν τω μεταξύ, η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται στη σχετική ανάρτηση.

Η σιωπή του Πούτιν

Σιγή ασυρμάτου παρατηρείται, πάντως, από τον Πούτιν μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην πρώτη εμφάνισή του, μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του αντιπάλου του στο κελί των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός που έχει ταρακουνήσει τη Ρωσία κι όλο τον κόσμο, όσον αφορά στις τρομακτικές πρακτικές καταστολής από πλευράς Μόσχας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν αναφέρθηκε ούτε για ένα λεπτό στον θάνατο του πολιτικού του αντιπάλου σε μία εμφάνιση που έγινε με σκοπό να συγχαρεί την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom για τα 31 χρόνια ζωής της.

Το σχετικό βίντεο δημοσίευσε το Κρεμλίνο. Σε αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι είναι «ευχαριστημένος για την ευκαιρία να συγχαρεί τους βετεράνους της εθνικής βιομηχανίας φυσικού αερίου» και το «μισό εκατομμύριο προσωπικό της Gazprom».

Συνεργάτες Ναβάλνι: Σχεδίαζαν εδώ και χρόνια τη δολοφονία, χάσαμε τον ηγέτη αλλά όχι τις ιδέες μας

Η ομάδα του Ναβάλνι θα διατηρήσει ζωντανό το όραμά του για αλλαγή στη Ρωσία, δήλωσε η σύμμαχος και εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Χάσαμε τον ηγέτη μας, αλλά δεν χάσαμε τις ιδέες και τις πεποιθήσεις μας», είπε η Γιάρμις, μιλώντας μέσω του Zoom, από περιοχή που δεν αποκάλυψε.

Η ομάδα, πρόσθεσε, θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπεύθυνο για τον φόνο του Ναβάλνι, όπως τον αποκάλεσε. Δεν έδωσε κάποια αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, όμως υπενθύμισε ότι το 2020 ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα, σε μια απόπειρα δολοφονίας του, σύμφωνα με δυτικούς γιατρούς.
 
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top