ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Άμεσα η κατάθεση του νομοσχεδίου για άδεια μητρότητας στο Υπουργικό

Υπ. Εργασίας: Άμεσα η κατάθεση του νομοσχεδίου για άδεια μητρότητας στο Υπουργικό

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 βδομάδες, καθώς κατά τη συζήτησή του στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα τη Δευτέρα παρουσιάστηκε συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός Εργασίας σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως «κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος αναπτύξαμε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας, για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, ενώ συζητήσαμε για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για την τεκμηρίωση των εκτιμήσεων σχετικά με τις επιπρόσθετες θέσεις στην αγορά εργασίας, τις δυνατότητες του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και τις ανάγκες για εργαζόμενους από το εξωτερικό για το 2024, τα οποία θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα με τους κοινωνικούς εταίρους εντός των επόμενων ημερών. Αναμένουμε ότι η κοινή αντίληψη για τα μεγέθη των αναγκών και των δυνατοτήτων θα βοηθήσει στην εποικοδομητική συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με την πολιτεία για την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

Στη συζήτηση του Νομοσχέδιου που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο για υλοποίηση της προγραμματικής θέσης της Κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες διαπιστώθηκε μετά από προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση, εξέλιξη που επιτρέπει την άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση στη επόμενη συνεδρία του Σώματος και προώθηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Εφόσον η πρόταση της Κυβέρνησης εγκριθεί σύντομα από τη Βουλή, θα επωφεληθούν ετησίως 5000 εργαζόμενες νέες μητέρες που θα μπορούν να αφιερώνουν ένα μήνα περισσότερο στα νεογέννητα παιδιά τους, προτού επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σχετικά με την προοπτική της ελάφρυνσης στην αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την οποία είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, τα μέλη του Σώματος ενημερώθηκαν για την αναλογιστική αξιολόγηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα. Καθώς ο κοινωνικός διάλογος ολοκληρώνεται σύντομα, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα, τα οποία θα επηρεάσουν θετικά χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σπεύδουν δυνάμεις στο σημείο - Στη «μάχη» και πτητικά μέσα – Δείτε φωτογραφία

Δικηγόρος Μοναχών: «Δικαστήριο του οποίου η θητεία έληξε δεν μπορεί να δικάσει» - Εξηγεί για τα βίντεο που έστειλαν στην επιτροπή

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Αναγνωρίστηκαν με DNA τα οστά αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή - Του απονεμήθηκε Μετάλλιο Ανδραγαθίας

Τον έπεισε να δημιουργήσουν μαζί εταιρεία και του... έφαγε 175 χιλιάδες ευρώ - Συνελήφθη 37χρονος«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, θα έχει την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top