ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη σημασία σωστής νοσηλείας ατόμων με ψυχικά προβλήματα τονίζουν Βουλευτές

Τη σημασία σωστής νοσηλείας ατόμων με ψυχικά προβλήματα τονίζουν Βουλευτές

Τις συνθήκες νοσηλείας των ατόμων με ψυχικά προβλήματα που νοσηλεύονται στην Ψυχιατρική Κλινική Λευκωσίας των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ καθώς και τα προγράμματα στη θεραπεία τους εξέτασε αυτεπάγγελτα σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με Βουλευτές να σημειώνουν πως τα άτομα με ψυχικές διαταραχές δεν πρέπει να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και πρέπει να τυγχάνουν σωστής νοσηλείας.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει θετική προσέγγιση από τη Διεύθυνση της Ψυχιατρικής Κλινικής και πως πρέπει να γίνει πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα ψυχίατρων και ψυχολόγων.

Είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει επ’ ουδενί οι συνάνθρωποι μας οι οποίοι έχουν προβλήματα ψυχικών διαταραχών να θεωρούνται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας πολίτες.

«Έχουν δικαίωμα στη νοσηλεία και στην καλύτερη δυνατή φροντίδα και θέλω να πιστεύω ότι εφόσον υπήρξαν παραδοχές σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο για την αντιμετώπιση και βελτίωσης των αδυναμιών», σημείωσε.

Σε δήλωσή της η Βοπυλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος ακούστηκαν διάφορα παράπονα από συγγενείς ασθενών, όπως για μη κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και μειωμένο αριθμό δραστηριοτήτων των ασθενών κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών και των Σαββατοκύριακων.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τα όσα ακούστηκαν από τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ ο οποίος, όπως ανέφερε, συμφώνησε ότι υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης, τόσο για τις κτιριακές υποδομές, όσο και για τα εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης των ασθενών και διαβεβαίωσε ότι αυτό σκοπεύουν να πράξουν.

«Οι ασθενείς με ψυχικά προβλήματα δεν πρέπει να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οφείλει το κράτος να διασφαλίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα δικαιώματά τους και να προχωρεί σε βελτιωτικές ενέργειες εκεί και όπου χρειάζεται», πρόσθεσε.

Υπέδειξε πως επιβάλλεται η εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενή για να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα και σε περίπτωση που χρειαστεί θα επανέλθει.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι η Ψυχιατρική Κλινική έχει να κάνει με πολύ ευάλωτα άτομα και πως τα όσα καταγράφηκαν σε επιστολή συγγενούς ατόμου το οποίο εισήχθη στην κλινική θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Φτάνουμε στα όρια της κακομεταχείρισης όταν δεν υπάρχει ψυχολογική στήριξη σε ένα άτομο που βρίσκεται εκεί επειδή δεν μπορεί το ίδιο το άτομο να χειριστεί θέματα που το αφορούν καθώς βρίσκεται σε κατάσταση επικίνδυνη για τον ίδιο τον εαυτό του» σημείωσε.

Ανέφερε πως θα πρέπει το κράτος να επανεξετάσει τα σχετικά πρωτόκολλα αλλά και τη στελέχωση της Κλινικής, έτσι ώστε τα άτομα που νοσηλεύονται εκεί να έχουν τη δέουσα φροντίδα που αρμόζει σε όλους τους πολίτες αυτού του τόπου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top