ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμή ρεύματος: Εν αναμονή τελικών αποφάσεων από Κυβέρνηση και ΑΗΚ - Παράταση άλλων δύο εβδομάδων

Τιμή ρεύματος: Εν αναμονή τελικών αποφάσεων από Κυβέρνηση και ΑΗΚ - Παράταση άλλων δύο εβδομάδων

Δεν έλαβε ακόμα τις τελικές του αποφάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ αναφορικά με τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που διεκδικεί  από την ΡΑΕΚ, όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Άδωνις Γιασεμίδης. Πρόσθεσε ότι το ΔΣ θα είναι σε θέση να έρθει με την απόφαση του στη Βουλή σε δύο εβδομάδες.

Παράλληλα εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα των επιδοτήσεων σε καύσιμα και ηλεκτρισμό.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνεται για το θέμα των οικονομικών της αρχής και ότι ο Πρόεδρος ζήτησε χρόνο για τις αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση το ΔΣ για το τι θα γίνει για την αύξηση 6% που διεκδικεί. Αναμένεται όπως είπε, η απόφαση, να ανακοινωθεί σε δύο εβδομάδες. Είπε ακόμα ότι η προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου για το αίτημα αύξηση 13% θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου από το ΔΣ.

Όσον αφορά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το θέμα της μη αναβάθμισης του δικτύου διανομής της ΑΗΚ, ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί όλη την Ευρώπη και η ΕΕ προτίθεται να καταβάλει €584 δισ. για επέκταση και διόρθωσή του.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, η απώλεια του Οργανισμού το 2021 ήταν 81 εκ. και για αυτό τον λόγο ζητούσαν αύξηση 13%.

Ανέφερε ακόμα ότι οι συνολικές εκπτώσεις που παραχωρήθηκαν από την Κυβέρνηση στην τιμή του ηλεκτρισμού την περίοδο 2020-22 ανήλθαν στα €54 εκ. Ωστόσο ανέφερε ότι η ΑΗΚ δεν διεκδικεί να πάρει πίσω αυτό το ποσό.

Σημείωσε επίσης ότι το κόστος του μαζούτ μαζί με τους ρύπους ανέρχεται στο 70% των εξόδων της ΑΗΚ. Το κόστος δικτύου είναι περίπου το 10%. Πρόσθεσε ότι το μονοπωλιακό μέρος της ΑΗΚ είναι τα δίκτυα διανομής και της μεταφοράς και το υπόλοιπο μέρος είναι στον ανταγωνισμό και ρυθμίζεται αυστηρώς από την ΡΑΕΚ.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ έγινε τα τελευταία χρόνια χωρίς χωροθετική πολιτική και στρατηγική ανάπτυξης, ενώ δεν υπήρξε ορθολογιστική προσέγγιση στην ανάπτυξή τους.

Οι δηλώσεις των βουλευτών

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι η επιμονή τόσο της ΑΗΚ αλλά και της Κυβέρνησης να βάλει αύξηση 6% στα τιμολόγια της ΑΗΚ «δεν δικαιολογείται». Είπε ότι υπάρχει αρκετή κερδοφορία που ανέρχεται στα €64 εκ. με βάση τους προκαταρκτικούς λογαριασμούς που έδωσε η ΑΗΚ.

Πρόσθεσε ότι για το ίδιο έτος, αν δοθεί η αύξηση που διεκδικείται από την ΑΗΚ στο δικαστήριο, θα πάρει ένα ποσό €100 εκ. όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ της Αρχής. Ανέφερε ότι δεν είναι η ώρα για αύξηση 6% στα τιμολόγια παρόλο που, όπως είπε, υπερασπίζεται «δογματικά» κάθε απόθεμα που έχει η ΑΗΚ για να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι το αποθεματικό της ΑΗΚ πρέπει να κρατηθεί μακριά από τις ορέξεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στην Επιτροπή, ανέφερε ότι δεν μπορεί η Βουλή ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνουν με έναν τρόπο αντιθεσμικό σε θέματα που αφορούν την τιμολόγηση της ΑΗΚ και να αντικαθιστούν την ΡΑΕΚ. Αυτό, όπως είπε, είναι πρωτάκουστο πανευρωπαϊκά.

Παράλληλα ανέφερε ότι το κράτος οφείλει να κάνει την κοινωνική του πολιτική, επιστρέφοντας τουλάχιστον τα επιπλέον λεφτά που έβγαλε τα τελευταία χρόνια λόγω των τεράστιων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα συνεπακόλουθα έσοδά του. Αυτό όπως είπε, πρέπει να γίνει μέσω κοινωνικής πολιτικής και όχι της τιμολόγησης της ΑΗΚ. Την ίδια ώρα ανέφερε πρέπει απαραίτητα η ΑΗΚ να μειώσει τα κόστη της ώστε να μπορεί να προσφέρει πιο χαμηλές τιμές.

Στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης σημείωσε ότι από τη στιγμή που η ΑΗΚ είναι μονοπώλιο θα πρέπει να προσφέρει τιμές που να μπορεί να αντέξει η οικονομία. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί η ΑΗΚ να ζητά αυξήσεις, ούτε η ΡΑΕΚ να τις δώσει αν δεν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας του Οργανισμού.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι παρόλο που προσωπικά δεν συμφωνεί με την αύξηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, αναγνωρίζουν τη συζήτηση που υπάρχει στο ΔΣ της, το οποίο θα συνεδριάσει και σήμερα για το θέμα. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λαϊκισμός ενόψει και της εκφρασθείσας πρόθεσης για μέτρα κατά της ακρίβειας από την Κυβέρνηση. Είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το θέμα της ενέργειας, των φορολογιών και των καυσίμων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε ρεύμα και αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ αναμένονται πράσινες φορολογίες για τις οποίες δεν ευθύνεται, αλλά και οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις τον Χούθι. Πρόσθεσε ότι αυτό τον κόσμο που αγωνίζεται να ζήσει δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι παρεμβάσεις, ούτε το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί αλλά το πώς θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού.

Σημείωσε ακόμα ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έπρεπε να κάνει πολλά που δεν έκανε σε σχέση με την έλευση του φυσικού αερίου, την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ισοζύγιο και «τον λογαριασμό τον πληρώνει τώρα ο πολίτης». Παράλληλα παρά τη διαφωνία που εξέφρασε με τις αυξήσεις, είπε ότι δεν θα πρέπει να εξαντληθεί το αποθεματικό της ΑΗΚ, αφού είναι ανάγκη να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα. Σημείωσε ότι θα πρέπει πρώτα να υπολογιστεί και το κόστος της αναβάθμισης του σταθμού της Δεκέλειας στο θέμα των αυξήσεων της ΑΗΚ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι θα αναμένουν την απόφαση του ΔΣ της ΑΗΚ, ωστόσο μεταφέρθηκε η ξεκάθαρη άποψη ότι δεν σηκώνει η τσέπη του καταναλωτή άλλη αύξηση. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να ειπωθεί ένα συγγνώμη στον καταναλωτή για την «αμέλεια του κράτους και της ΑΗΚ», αφού σε εποχές που έβγαζαν σοβαρά κέρδη δεν επένδυσαν σε υποδομές και «έκαναν εξοχικά για να επωφελούνται κάποιοι» και «όμορφα κτήρια της ΑΗΚ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top