ΔΙΕΘΝΗ

Θάνατος Ναβάλνι: «Κρύβουν τη σορό για να μη φανεί το δηλητήριο»

Θάνατος Ναβάλνι: «Κρύβουν τη σορό για να μη φανεί το δηλητήριο»

Με ένα έντονα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμά της ότι θα συνεχίσει το έργο του συζύγου της, Αλεξέι Ναβάλνι, που βρέθηκε νεκρός στη φυλακή στην οποία κρατείτο, η χήρα του Γιούλια κατηγόρησε χθες τις ρωσικές αρχές ότι κρύβουν το πτώμα του περιμένοντας να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Novichok με τον οποίο τον δηλητηρίασαν για δεύτερη φορά.

Δεν έδωσε κάποιο άλλο στοιχείο, αλλά είπε ότι η ομάδα της θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες για το ποιος σκότωσε τον σύζυγό της. Λίγο αργότερα ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως οι εξετάσεις στη σορό του θα ολοκληρωθούν σε 14 ημέρες – κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να επιβεβαιώνει την καταγγελία της Ναβάλναγια.

Ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με Novichok τον Αύγουστο του 2020 και είχε πέσει σε κώμα. Επειτα από διεθνείς πιέσεις είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Γερμανίας δύο ημέρες αργότερα και επέζησε.

Για μια ελεύθερη Ρωσία

Η χήρα του Ναβάλνι συνάντησε χθες στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα για τον θάνατο του συζύγου της, για τον οποίο κατηγορούν ευθέως το Κρεμλίνο. Η Γιούλια Ναβάλναγια δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για μια «ελεύθερη Ρωσία» καλώντας τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να πολεμήσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγαλύτερη μανία από ποτέ. Ο Ναβάλνι έπεσε αναίσθητος και πέθανε ξαφνικά την Παρασκευή έπειτα από μια βόλτα στη φυλακή όπου κρατείτο στον Αρκτικό Κύκλο υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Ο Πούτιν τον σκότωσε»

Στο εννιάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η 47χρονη Ναβάλναγια είπε ότι ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της και με αυτόν τον τρόπο έκοψε τη μισή καρδιά της και έκλεψε τον πατέρα από τα δύο παιδιά τους. «Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να οικοδομήσω μια ελεύθερη Ρωσία» ανέφερε στο βίντεο με τίτλο: «Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι». «Σας προτρέπω να σταθείτε δίπλα μου» είπε. «Σας ζητώ να μοιραστείτε την οργή μαζί μου. Οργή, οργή, μίσος απέναντι σε αυτούς που τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας».

Η Δύση και οι υποστηρικτές του Ναβάλνι κατηγορούν τον Πούτιν ως υπεύθυνο για τον θάνατό του. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη χαρακτηρίζοντας τους δυτικούς ισχυρισμούς ως απαράδεκτους. Ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει κάνει κάποιο δημόσιο σχόλιο σχετικά, ενώ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς αντέδρασε ο Πούτιν στην είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω».

Χθες έσπασε τη σιωπή του για το θέμα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει επικριθεί επανειλημμένα για τον θαυμασμό που τρέφει προς τον Πούτιν. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέφυγε να ρίξει συγκεκριμένη ευθύνη. «Ο ξαφνικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι με έκανε να συνειδητοποιήσω τι συμβαίνει στη χώρα μας» έγραψε σε μια προσπάθεια να συνδυάσει τα γεγονότα στη Ρωσία με ζητήματα στις ΗΠΑ. «Είναι μια αργή, σταθερή εξέλιξη, με απατεώνες, ριζοσπάστες αριστερούς πολιτικούς, εισαγγελείς και δικαστές να μας οδηγούν σε μια πορεία προς την καταστροφή. Ανοιχτά σύνορα, στημένες εκλογές και κατάφωρα άδικες αποφάσεις δικαστικών αιθουσών καταστρέφουν την Αμερική. Είμαστε ένα έθνος σε πτώση». Κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει σε ποιες ομοιότητες αναφερόταν ο Τραμπ και το επιτελείο του δεν έδωσε διευκρινίσεις.

Ζητούν νέες κυρώσεις

Στις Βρυξέλλες αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Λιθουανίας, ζήτησαν την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα για τον θάνατο του Ναβάλνι, την ώρα που συζητούσαν ένα πακέτο νέων κυρώσεων για τη συμπλήρωση δύο ετών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που δεν έχει ακόμη εγκρίνει τους προτεινόμενους περιορισμούς για σχεδόν 200 ακόμη εταιρείες και άτομα που θεωρούνται εμπλεκόμενα στον πόλεμο στο 13ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ελπίζει οι 27 χώρες να συμφωνήσουν σύντομα για το νέο πακέτο κυρώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιχάρτο δήλωσε χθες ότι η επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία δεν βγάζει νόημα και βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία, διευκρίνισε όμως ότι δεν θα ασκήσει βέτο, κάτι που σημαίνει ότι οι κυρώσεις μπορεί να εγκριθούν αύριο.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top