Η εμπειρία της Κύπρου ως μικρό νησιωτικό κράτος έχει δείξει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι συχνά οι καλύτερα εξοπλισμένες για τη διαχείριση καταστροφών, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, σε ομιλία της στη Βιέννη όπου εκπροσώπησε τον Υπουργό Άμυνας στον Διάλογο Ασφάλειας για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινής συνάντησης του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος θα προεδρεύει του Φόρουμ μέχρι και τον Απρίλιο 2024. Το Φόρουμ, μαζί με το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, αποτελούν τα δύο αυτόνομα όργανα λήψης αποφάσεων του Οργανισμού.
«Το περιβάλλον και η ασφάλεια έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντικά και είναι επομένως ένας τομέας πολιτικής που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ένα παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί παγκόσμια ανταπόκριση», είπε η Υπουργός στην ομιλία της.
Στην Κύπρο, είπε, έχουμε βιώσει στο παρελθόν σοβαρές φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, δασικές πυρκαγιές, θαλάσσια ρύπανση και σεισμούς και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι συχνά οι καλύτερα εξοπλισμένες για τη διαχείριση καταστροφών.
Ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές όταν ανταποκρίνονται σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λόγω των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων που τους επιτρέπουν να επιχειρούν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και σε αυτό το πλαίσιο, με την πάροδο των ετών η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει τόσο την υποστήριξη των προσπαθειών αντιμετώπισης καταστροφών όσο και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι επίσης σημαντική είπε, η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση καταστροφών, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας των γειτονικών χωρών έχουν συχνά ενώσει τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
«Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα όπου γειτονικές χώρες έχουν συνεργαστεί για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο), τις πλημμύρες (στην Ελλάδα ή τη Λιβύη) ή τους σεισμούς (όπως ο καταστροφικός πέρυσι στην Τουρκία), προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και γρήγορα οι τεράστιες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον».
Η Κύπρος, πρόσθεσε, αναγνωρίζει επίσης ότι η προώθηση της βιωσιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις είναι μια προσέγγιση που θα ωφελήσει τον αμυντικό τομέα, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων από επιχειρησιακή άποψη και σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, έχουν εγκριθεί συγκεκριμένα μέτρα για την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στον αμυντικό τομέα.
Παρουσίασε επίσης ορισμένα παραδείγματα αυτής της προσέγγισης όπως αυτά υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας. Είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές του ευθύνες καθώς και τη σημασία της ύπαρξης μιας σταθερής περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, το Υπουργείο Άμυνας φιλοξένησε τον Φεβρουάριο του 2019 την 3η συνάντηση του φόρουμ διαβούλευσης για την αειφόρο ενέργεια στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της διαχείρισης και της ενεργειακής απόδοσης, της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και βήματα για την αύξηση της «ενεργειακής» ανθεκτικότητας των στρατιωτικών υποδομών ζωτικής σημασίας.
Κατά συνέπεια, είπε, μέσω της βιώσιμης περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης, το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου στοχεύει στη διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, το 2005 δημιουργήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Άμυνας, η οποία το 2006 δημοσίευσε για πρώτη φορά την Αμυντική Περιβαλλοντική Πολιτική.
Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου, έχει υιοθετηθεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης σε έξι μεγάλα στρατιωτικά στρατόπεδα στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης απορριμμάτων. Επιπλέον, είπε, το στρατιωτικό προσωπικό ακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για να αυξήσει την ευαισθητοποίησή του σχετικά με τις περιβαλλοντικές πολιτικές και τις αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης ενέργειας.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω την πάγια πεποίθηση της Κύπρου ότι ο ΟΑΣΕ είναι κατάλληλος για να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τους ολοένα και πιο περίπλοκους δεσμούς μεταξύ ασφάλειας και φυσικού περιβάλλοντος», κατέληξε η κ. Παναγιώτου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις