ΥΓΕΙΑ

Απώλεια βάρους: Βοηθάει τελικά το να πίνετε νερό πριν το γεύμα;

Απώλεια βάρους: Βοηθάει τελικά το να πίνετε νερό πριν το γεύμα;

Η δεύτερη πρόταση φαίνεται λογική ιδέα, σωστά; Εάν γεμίσετε το στομάχι σας με νερό πριν φάτε, τότε θα νιώσετε πιο χορτάτοι και θα σταματήσετε να τρώτε νωρίτερα. Αλλά σας λειτούργησε ποτέ αυτό;

Μήπως το να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λειτουργούσε; Γιατί λένε ότι το να πίνεις νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους και τι δείχνουν τα στοιχεία;

Ποιοι είναι οι βασικοί ισχυρισμοί επί του θέματος και τι δείχνουν οι έρευνες:

1. “Αν νιώθεις χορτάτος, τρως λιγότερο”

Όπως είπαμε ήδη, το να γεμίζεις το στομάχι σου με νερό πριν από τα γεύματα έχει μία λογική που γίνεται πιστευτή. Το στομάχι έχει νεύρα που αισθάνονται το τέντωμα (διόγκωση στομάχου) και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να σταματήσετε να τρώτε. Προφανώς, το να πιείτε ένα ολόκληρο ποτήρι νερό ακριβώς πριν το γέυμα θα μπορούσε να στείλει παρόμοια σήματα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία:

Μερικές μικρές, βραχυπρόθεσμες μελέτες υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα. Για παράδειγμα, τα ηλικιωμένα άτομα που έπιναν ένα γεμάτο ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα έτειναν να τρώνε λιγότερο από εκείνους που δεν έπιναν. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι, που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και έπιναν επιπλέον νερό πριν από τα γεύματα, είχαν λιγότερη όρεξη και περισσότερη απώλεια βάρους σε διάστημα 3 μηνών από όσους ακολουθούσαν παρόμοια δίαιτα χωρίς επιπλέον νερό. Αλλά καμία μελέτη δεν αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης επιπλέον νερού στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

2. “Καις παραπάνω θερμίδες”

Το νερό που πίνουμε πρέπει να θερμαίνεται μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος, μια διαδικασία που απαιτεί από το σώμα να ξοδέψει ενέργεια. Η ενέργεια που δαπανάται σε αυτό (θερμογένεση) θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις θερμίδες από τα γεύματα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία:

Αν και παλαιότερες μελέτες παρείχαν κάποια υποστήριξη σε αυτήν την εξήγηση, πιο πρόσφατες μελέτες δεν βρήκαν στοιχεία ότι το να πίνεις νερό καίει πολλές θερμίδες. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την εξήγηση της θερμογένεσης για την απώλεια βάρους.

3. “Δεν πεινάς, διψάς”

Αυτή η εξήγηση υποδηλώνει ότι μερικές φορές κατευθυνόμαστε στην κουζίνα για να φάμε κάτι, ενώ επί της ουσίας περισσότερο διψάμε παρά πεινάμε. Αν συμβαίνει αυτό, η κατανάλωση νερού μπορεί να μας σώσει από περιττές θερμίδες και αυτό συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία:

Η ρύθμιση της δίψας και της πείνας είναι περίπλοκη και ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Για παράδειγμα, η δίψα μειώνεται στους ηλικιωμένους. Αλλά δεν υπάρχει καμία πειστική μελέτη σε ανθρώπους που να υποστηρίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι που διψούν παρερμηνεύουν την αίσθηση της πείνας ή ότι αυτός είναι ο λόγος που το να πίνεις νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

4. Η καλή ενυδάτωση βελτιώνει την ικανότητα άσκησης και συνεπώς την απώλεια βάρους

Η μυϊκή κόπωση, οι κράμπες και η θερμική εξάντληση μπορούν όλα να προκληθούν από την αφυδάτωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να συνιστάται επιπλέον ενυδάτωση πριν από την άσκηση, ειδικά για αθλητές που ασκούνται σε ζεστά περιβάλλοντα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία:

Για τους περισσότερους η ενυδάτωση πριν από τις ασκήσεις φαίνεται περιττή και δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν ειδικά τον ρόλο της ενυδάτωσης στην απώλεια βάρους που σχετίζεται με την άσκηση.

5. Αντικατάσταση ποτών με πολλές θερμίδες με νερό

Ναι, αν πίνετε κάθε μέρα ποτά με πολλές θερμίδες (όπως ζαχαρούχα αναψυκτικά, χυμούς φρούτων ή αλκοόλ), η συστηματική αντικατάστασή τους με νερό μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία:

Μια δραματική μείωση της πρόσληψης θερμίδων μέσω της αντικατάστασης των ποτών με πολλές θερμίδες με νερό θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Αν και είναι δύσκολο να σχεδιαστεί μια μελέτη για να το αποδείξει αυτό, έμμεσα στοιχεία υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της αντικατάστασης ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες με νερό και της απώλειας βάρους. Ακόμα κι έτσι, όπως και οι δίαιτες που περιορίζουν τις θερμίδες είναι δύσκολο να τηρηθούν μακροπρόθεσμα, το να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα μόνο με νερό είναι πιο εύκολο απ' ό,τι στην πράξη.

6. Η καύση λίπους απαιτεί νερό

Η αφυδάτωση μειώνει την ικανότητα του σώματος να διασπά το λίπος για ενέργεια. Έτσι, ίσως η κατανάλωση περισσότερου νερού να ενθαρρύνει τη διάσπαση του λίπους και, τελικά, την απώλεια βάρους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία:

Αν και ορισμένες μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν την ιδέα, δεν υπάρχει κανένα πειστικό στοιχείο από μελέτες σε ανθρώπους ότι η κατανάλωση επιπλέον νερού βοηθά στην καύση λίπους ως μέσο για την απώλεια του περιττού βάρους.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top