ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα στήριξης: Απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους συνταξιούχους

Νέα μέτρα στήριξης: Απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους συνταξιούχους

Για τα νέα μέτρα στήριξης μίλησε στο ΡΙΚ, στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για την απουσία μέτρων που αφορούν τους συνταξιούχους από το πακέτο που ανακοινώθηκε χθες.

«Πρόκειται για μία νέα δέσμη μέτρων πέραν των 60 εκατομμυρίων. Είναι στοχευμένα μέτρα που έχουν ως στόχο να στηρίξουν τα Κυπριακά νοικοκυριά μια περίοδο που η ακρίβεια συνεχίζει να τα ταλανίζει. Όλα αυτά τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς σύμφωνα με τις συνθήκες και τις τιμές», είπε συγκεκριμένα.

«Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι η επέκταση της επιδότησης του μέτρου για το ηλεκτρικό ρεύμα για άλλους δύο μήνες όπως και η μείωση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων κίνησης για ακόμη 1 μήνα. Την ίδια ώρα έχουν τεθεί εφάπαξ ποσά σε μονογονεικές οικογένειες και οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα τέκνου στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, ποσά που θεωρούμε ότι θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κύριος Λετυμπιώτης μίλησε και για τη μεγάλη διεύρυνση των κριτηρίων όσο αφορά τον κεντρικό φορέα ισότιμης κατανομής βαρών για τους πρόσφυγες αλλά και τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης  περιουσίας.

«Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι εάν η κατεχόμενη περιουσία έχει χρησιμοποιηθεί σε δάνειο το οποίο έχει εξοφληθεί από εδώ και πέρα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε νέο σχέδιο σε νέο δάνειο», σημείωσε.

Αύξηση της επιδότησης στεγαστικών δανείων από 130.000 σε 200.000 ευρώ

Ερωτηθείς εάν η αύξηση αυτή θα αφορά και τα υφιστάμενα δάνεια, ο κύριος Λετυμπιώτης, ανέφερε ότι «δεν θα έχει αναδρομική ισχύ»

«Θα πρέπει οι κανονισμοί να εγκριθούν από την Βουλή, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα για αναδρομικότητα», πρόσθεσε.

Συνταξιούχοι

Όσο αφορά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την απουσία μέτρων για τους συνταξιούχους από το πακέτο στήριξης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι «ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε αυτή η κυβέρνηση ήταν ακριβώς η αύξηση που αφορούσε τους χαμηλοσυνταξιούχους κατά 5%. Αρκετά από τα μέτρα αφορούν και τους συνταξιούχους όπως το ρεύμα αλλά και η επιδότηση καυσίμων, αλλά και πολλά εκ των μέτρων που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα»

«Αυτά τα μέτρα δεν είναι τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε αυτή η κυβέρνηση αλλά έρχονται σε συνέχεια και προηγούμενων μέτρων», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «είναι το πιο «εύκολο» να ανακοινώνονται διαρκώς μέτρα στήριξης χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός. Την ίδια στιγμή θα πρέπει όμως να γίνεται στη βάση μιας πολύ σημαντικής εξίσωσης η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους γιατί δεν είναι λύση να ανακοινώνονται αλόγιστα την πρώτη περίοδο επιδόματα και αυξήσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη μεσοπρόθεσμα τις συνέπειες που θα έχουν αυτά στα δημοσιονομικά του κράτους»

«Στα 60 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν χθες δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα μέτρα που αφορούν τον Κεντρικό φορέα ισότιμης κατανομής βαρών. Άρα θα είναι περισσότερα από 60 εκατομμύρια», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top