ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Στη Βουλή τρία τροποποιητικά νομοσχέδια - Τι αλλάζει

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Στη Βουλή τρία τροποποιητικά νομοσχέδια - Τι αλλάζει

Τρία τροποποιητικά νομοσχέδια αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης κατέθεσε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η Κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον περί Δήμων τροποποιητικό νόμο του 2024, τον περί Αρχείου πληθυσμού τροποποιητικό νόμο του 2024 και τον περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης τροποποιητικό νόμο του 2024. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους νόμους, άλλα δύο τροποποιητικά νομοσχέδια που αφορούν τον περί Κοινοτήτων Νόμο και τον νόμο περί Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκονται στη διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου και αναμένεται να κατατεθούν μόλις ολοκληρωθεί.

Μεταξύ άλλων, οι νόμοι ρυθμίζουν ζητήματα που αφορούν κυρίως τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης τον Ιούνιου του 2024. Παράλληλα γίνονται διευθετήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο προσωπικό, διευκρινίζονται ζητήματα αρμοδιοτήτων και σύνδεσης των επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων και ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την έγκριση των προϋπολογισμών των δήμων, με σκοπό την επίτευξη ομαλής μετάβασης από το καθεστώς λειτουργίας των υφιστάμενων δήμων, στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, στη βάση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στους τροποποιητικούς νόμους προνοείται όπως στα δημοτικά διαμερίσματα των οποίων ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κάτω από 200, να μπορούν να εγγράφονται αν το επιθυμούν, ως εκλογείς και πρόσωπα που δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους εκεί, στη βάση των ίδιων κριτηρίων που ισχύουν για τις κοινότητες.

Ρυθμίζεται επίσης το δικαίωμα του εκλέγειν στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τρόπο που να είναι μόνο με βάση τον τόπο διαμονής και όχι με βάση τον τόπο εκτοπισμού, ώστε οι εκτοπισθέντες που διαμένουν σε άλλες επαρχίες να μην ψηφίζουν για ημικατεχόμενες επαρχίες, καθώς πρόκειται για οργανισμούς παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες που διαμένουν στην οικία επαρχία.

Μεταξύ άλλων ο νόμος τροποποιείται ώστε να δικαιούται να είναι κάποιος υποψήφιος με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 21 ετών κατά την ημέρα των εκλογών αντί κατά την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων.

Επίσης με τροποποίηση δεν μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος ταυτόχρονα για περισσότερα αξιώματα.

Σχολιάζοντας την κατάθεση των νομοσχεδίων ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού, είπε ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων και τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, η εκτελεστική εξουσία καταθέτει εφαρμοστικές νομοθεσίες για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top