ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Με ισορροπημένες πολιτικές θα πετύχουμε στόχους - Λαμβάνει διαστάσεις το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού

Υπ. Εργασίας: Με ισορροπημένες πολιτικές θα πετύχουμε στόχους - Λαμβάνει διαστάσεις το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού

Κοινή προσέγγιση για την ανάπτυξη της οικονομίας διαπιστώνει ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μεταξύ της Κυβέρνησης και της επιχειρηματικής κοινότητας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως, μέσα από ορθολογικές και ισορροπημένες πολιτικές θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υπουργός Εργασίας παρακάθισε σε τρίωρη σύσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, στο πλαίσιο περιοδείας που έχει προγραμματιστεί με το ΚΕΒΕ, για αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων γύρω από ζητήματα που απασχολούν τα μέλη των Επιμελητηρίων όλων των επαρχιών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τα μέλη του ΕΒΕΛ ήγειραν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, με ιδιαίτερες αναφορές στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στις χρονοβόρες διαδικασίες της δημόσιας υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις αλλά και με σημαντικές προοπτικές».

«Για να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις προοπτικές, έτσι ώστε η οικονομία μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται και η κοινωνία μας να γίνεται ακόμα πιο συνεκτική, η αμφίδρομη επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους είναι απαραίτητη», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «μέσα από την άμεση επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση για την κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε και ότι η ανάπτυξη της οικονομίας διευκολύνεται περισσότερο μέσα από την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να είναι πιο γρήγορη και πιο ποιοτική».

Παράλληλα, συνέχισε, «εντοπίζουμε ότι μέσα από τον διάλογο μπορούν να εντοπιστούν λύσεις οι οποίες να είναι αμοιβαία επωφελείς, επειδή για να μπορεί η κοινωνία να ευημερεί, πρέπει και η οικονομία να αναπτύσσεται και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις πραγματικές δυνατότητες των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μας».

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο κ. Παναγιώτου δήλωσε πως «η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμούς που έχουν ήδη υπερβεί τις δημογραφικές δυνατότητες που έχουμε, οπότε η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό είναι απαραίτητη».

Ταυτόχρονα όμως, υπέδειξε, «πρέπει να φροντίζουμε για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού που είναι διαθέσιμο, έτσι ώστε οι αναπτυξιακοί ρυθμοί για το 2024 να προσεγγιστούν ικανοποιητικά, μέσα από την κατάλληλη στελέχωση της αγοράς».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «η αύξηση της απασχόλησης του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να επιτευχθεί με τρόπο που να προσεγγίζει τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών για την μείωση της ανεργίας», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «μέσα από ορθολογικές, ισορροπημένες και μεθοδικά προετοιμασμένες πολιτικές και διαδικασίες μπορούν να επιτευχθούν».

Ο κ. Παναγιώτου υπέδειξε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 αναμένεται να προσεγγίσει το 2.9% ενώ η ανεργία, από 6.4% το 2023, αναμένεται να μειωθεί στο 5.8% για τη φετινή χρονιά.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και η ηγεσία του ΚΕΒΕ, με τον Πρόεδρο της, Σταύρο Σταύρου, να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων «είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά και να βρίσκουμε από κοινού λύσεις στα προβλήματα».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό γιατί ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με όλα τα τοπικά επιμελητήρια όπως είχαμε εξαγγείλει από τον Δεκέμβριο και επισκεφθήκαμε μέχρι τώρα τέσσερα από τα πέντε επιμελητήρια», συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως «οι προκλήσεις είναι πολλές», ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η έλλειψη εργασιακού προσωπικού, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο.

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι «έγινε μια τεράστια προσπάθεια και είδαμε αποτελέσματα και πιστεύω ότι είναι όλοι ευχαριστημένοι και καταλαβαίνουν την προσπάθεια και την πρόοδο που επιτεύχθηκε και προχωρούμε ώστε να φτάσουμε σύντομα στο εφικτό».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού Αντρέας Τσουλόφτας, ευχαρίστησε τον Υπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να ακούσει τα προβλήματα των επιχειρηματιών της Λεμεσού και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «έλαβε υπόψη του όλα τα σχόλια και τις παρεμβάσεις και πως θα επιληφθεί των προβλημάτων που έχουμε θέσει».

Πρόσθεσε δε ότι σε περίπου έξι μήνες, η συνάντηση θα επαναληφθεί για ανασκόπηση των θεμάτων που συζητήθηκαν και συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το Υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top