ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η επίσκεψη Ματαρέλα έναυσμα για ακόμα πιο ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων»

ΠτΔ: «Η επίσκεψη Ματαρέλα έναυσμα για ακόμα πιο ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέθεσε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλλα, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο Ματαρέλλα η θυγατέρα του κα Λάουρα Ματαρέλλα.

Στο δείπνο παρακάθησαν, επίσης, η εκκλησιαστική, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, μέλη της Κυβέρνησης και άλλοι επίσημοι.

Στην προσφώνηση του στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «θα ήθελα για ακόμα μια φορά να καPλωσορίσω στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλλα, την κα Λάουρα Ματαρέλλα και την υπόλοιπη ιταλική αντιπροσωπεία.

Η πρώτη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου στην Κύπρο από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ένα γεγονός βαρύνουσας συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, όχι μόνο γιατί αποκαθιστά μια ιστορική παραδοξότητα, δεδομένων των στενών σχέσεων των χωρών μας, αλλά και γιατί σηματοδοτεί μια νέα εποχή, όπου είμαι σίγουρος πως οι σχέσεις μας θα καταστούν ακόμα πιο ισχυρές.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι η επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου λαμβάνει χώρα τρεις μόλις μήνες μετά τη δική μου επίσκεψη εργασίας στη Ρώμη αναδεικνύει την κοινή μας βούληση για εντατικοποίηση των διμερών μας επαφών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που έχω την τιμή να σας καλωσορίσω σήμερα στην Κύπρο κ. Πρόεδρε. Γνωρίζω καλά ότι είστε πλέον ο μακροβιότερος πρόεδρος στην Ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας. Γνωρίζω, επίσης, πολύ καλά ότι το γεγονός αυτό αντανακλά, ανάμεσα σε άλλα, τη βαθύτατη εκτίμηση με την οποία σας περιβάλλει  ο ιταλικός λαός, ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της χώρας, αλλά και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο σας έναν πολιτικό με σπάνιο ήθος, υψηλό αίσθημα δικαίου και έναν γνήσιο εκφραστή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο τον Πρώτο Πολίτη της Ιταλικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο ενός λαού προς τον οποίο οι Κύπριοι αισθάνονται μια γνήσια και αδελφική εγγύτητα. Είμαι σίγουρος ότι η νησιωτική καταγωγή σας, από το μεγάλο και ιστορικό νησί της Σικελίας σάς έχει, ήδη, κάνει να αισθάνεστε μια φυσική οικειότητα με τον τόπο μας.

Τις δύο χώρες τις συνδέει η Ιστορία, ο πολιτισμός, το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, η θάλασσα της Μεσογείου. Εκπροσωπούμε δύο λαούς που από αρχαιοτάτων χρόνων συνδέονται στενά. Τεκμήρια αυτής της ιστορικής σύνδεσης βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την Κύπρο και κάποια από αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε αύριο. Η κοινή μας μεσογειακή ταυτότητα αποτελεί το θεμέλιο για τη στενή συνεργασία που έχουμε κτίσει και τους κοινούς στόχους και προσεγγίσεις τόσο σε διμερή θέματα όσο και στα θέματα που απασχολούν την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το πιο σημαντικό επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ανεξαρτησία της το 1960 και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η επίσκεψή σας, του Προέδρου μιας χώρας ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία, άλλωστε, υπογράφτηκε η Συνθήκη της Ρώμης, λαμβάνει χώρα σε αυτή την πολύ σημαντική για τον κυπριακό λαό, επέτειο. Εξάλλου, η συνεργασία μας εντός ΕΕ είναι πολύ στενή, όχι μόνο στο επίπεδο των 27, αλλά και σε επίπεδο των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, όπως επίσης και των πέντε μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, που ως κράτη της πρώτης γραμμής έχουμε κοινούς στόχους και επιδιώξεις.

Πέραν του οροσήμου των 20 χρόνων από την ένταξή μας στην ΕΕ, δυστυχώς, η φετινή χρονιά σηματοδοτεί και 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. Σε αυτό το νησί της Μεσογείου, σε έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, εδώ και 50 χρόνια υπάρχουν πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι, Ευρωπαίοι πολίτες που στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Κυπριακό ήταν ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε σήμερα και μαζί με τον Ιταλό Πρόεδρο επισκεφθήκαμε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, που χωρίζει τις ελεύθερες από τις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο της συζήτησής μας διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Ματαρέλλα ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, ώστε όλοι οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη μιας επανενωμένης πατρίδας εντός της ΕΕ, τα ίδια οφέλη που απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ματαρέλλα για την αταλάντευτη στήριξη της Ιταλίας στην επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου και πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμα μια φορά να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίησή για αυτή την πρώτη, ιστορική επίσκεψη ενός Ιταλού Προέδρου στην Κύπρο, που είμαι σίγουρος θα αποτελέσει το έναυσμα για ακόμα πιο ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων μας, έτσι που το επίπεδο τους να αντανακλά τα ειλικρινή αισθήματα οικειότητας μεταξύ των λαών μας. Σας ευχαριστώ ξανά κε Πρόεδρε που αποδεχθήκατε αμέσως την πρόσκλησή μου να επισκεφθείτε το νησί μας σε μια σημαντική χρονική συγκυρία.

Εγείρω πρόποση υπέρ του Προέδρου της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλλα, της κας Λάουρα Ματαρέλλα, της συνοδείας τους και ολόκληρου του ιταλικού λαού».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ματαρέλλα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η επίσκεψη στη Λευκωσία, η πρώτη ενός Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, αποκαθιστά μια καθυστέρηση και ένα κενό, δεδομένης της κοινής μας συμμετοχής στην ΕΕ και των άριστων διμερών μας σχέσεων».

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα, η επίσκεψη του στην Κύπρο να αποτελέσει μοχλό για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς σχέσης.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι τεκμήριο αυτής της γόνιμης σχέσης αποτελεί, μεταξύ άλλων, η μεσογειακή ταυτότητα των δύο χωρών, αλλά και η πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά.

«Η γενέτειρα σας, την οποία θα επισκεφθώ αύριο, είναι μια απτή έκφραση αυτής της πραγματικότητας», είπε ο Πρόεδρος της Ιταλίας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «τα ψηφιδωτά, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, που σώζονται στην Πάφο, μπορούν να παραλληλιστούν με αυτά της Villa de Casale στη Σικελία, την περιοχή μου. Και η ίδια η Πάφος περιγράφεται ως ειδυλλιακός τόπος από έναν από τοςυ μεγαλύτερους Ιταλούς ποιητές, τον Ludovico Ariosto».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιταλική κοινότητα στην Κύπρο και στις ιταλικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα το νησί.

Σε ό,τι αφορά την επέτειο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Ιταλός Πρόεδρος σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία «διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο, λειτουργώντας ως κόμβος για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Η μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ περνάει, υπό αυτή την έννοια, και από το νησί και πόροι του μπορούν να αποτελέσουν φορέα συνάντησης και συμφωνίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και όχι ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη».

Υπογράμμισε, ακόμη, τον σημαντικότατο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «αποτελεί σημείο αναφοράς, ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της ευρωπαϊκής ικανότητας  να αντιδρά στις κρίσεις με διορατικότητα, γενναιοδωρία και ετοιμότητα». Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στην εκκένωση αμάχων από τις περιοχές κρίσης, περιλαμβανομένων και Ιταλών υπηκόων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ιταλός Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, σημειώνοντας ότι αύριο θα επισκεφθεί τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους για να αποτίσει «φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της κυπριακής τραγωδίας που παραμένει ακόμα χαίνουσα, καθώς και σε όλους εκείνους που εργάζονται για τον διάλογο, για να αναζητήσουν και να οικοδομήσουν ένα μέλλον βασισμένο στον σεβασμό και όχι στη μνησικακία και την αντιπαράθεση».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Ιταλίας είπε ότι «η προσωπική σας δέσμευση για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και η έκκληση σας για κοινή προσπάθεια όλων όσοι εμπλέκονται στην αναζήτηση οριστικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο των ΗΕ και με τη συμβολή της ΕΕ, αξίζουν εκτίμησης και θαυμασμού.

Η Ιταλία στέκεται στο πλευρό σας στις προσπάθειες σας να προωθήσετε την ατζέντα της διακοινοτικής συμφιλίωσης, πολυαναμενόμενης όχι μόνο από τους Κύπριους, αλλά και από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top