Η εικόνα θα είναι τόσο καθαρή, που θα αποδίδει σε τρισδιάστατη μορφή – Ενστάσεις για το αν και κατά πόσο το ανθρώπινο μάτι θα διακρίνει τη διαφορά.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας πραγματοποιείται με ταχύτητες... φωτός. Τα νέα μοντέλα διαδέχονται το ένα το άλλο πριν ακόμα αφομοιωθούν από την αγορά. Ένα νέο μοντέλο όμως, αναμένεται να κάνει τη διαφορά. Η ιαπωνική Sharp έκανε γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο την πρώτη τηλεόραση με υπερ-υψηλή ανάλυση 8Κ. Η τιμή τους, στην παρούσα φάση, θα είναι λίγο... τσουχτερή, καθώς θα πωλείται έναντι 133.000 δολαρίων!
Οι τηλεοράσεις με ανάλυση Full HD έχουν 1.920Χ1.080 εικονοστοιχεία (πίξελ), τα οποία αυξάνονται στα 4.096Χ2.160 πίξελ στα μοντέλα με ανάλυση 4Κ. Όμως μια τηλεόραση 8Κ διαθέτει την εντυπωσιακή ανάλυση των 8.192Χ4.320 πίξελ, δηλαδή 16 φορές περισσότερα σε σχέση με την «κλασική» υψηλή ανάλυση 1080p και τετραπλάσια σε σχέση με την ανάλυση 4Κ. Σε μια οθόνη 8Κ η εικόνα είναι τόσο καθαρή, που εμφανίζεται τρισδιάστατη, χωρίς να χρειάζεται τρισδιάστατη τεχνολογία.
Αρκετές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι ήδη δοκιμάζουν μοντέλα με ανάλυση 8Κ, όμως η τηλεόραση LV-85001 της Sharp 85 ιντσών (2,16 μέτρων) θα είναι η πρώτη που θα βγεί στην αγορά, σύμφωνα με το BBC. Βέβαια, δεν θα είναι εύκολο για τους καταναλωτές να την αποκτήσουν, αφού η αρχική τιμή της θα είναι περίπου 110.000 ευρώ. Έως το τέλος του 2016 αναμένεται και άλλες εταιρείες να κυκλοφορήσουν μοντέλα 8Κ, αλλά οι αναλυτές δεν αναμένουν τέτοιες τηλεοράσεις να διεισδύσουν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Οι ετήσιες πωλήσεις τηλεοράσεων 8Κ δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο πριν το 2019. Το ελάχιστο μέγεθός τους αναμένεται να είναι οι 65 ίντσες.
Οι πρώτοι που αναμένεται να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τις τηλεοράσεις 8Κ, είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η ιαπωνική ΝΗΚ είναι η πρώτη στον κόσμο που ανακοίνωσε τα σχέδιά της να δημιουργήσει και να εκπέμψει ψηφιακό περιεχόμενο σε τέτοια υπερ-υψηλή ανάλυση. Η εταιρεία σκοπεύει να μεταδώσει σε 8Κ όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Επίσης, οι συσκευές 8Κ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα χειρουργικά τμήματα των νοσοκομείων, ώστε οι γιατροί να διαθέτουν καλύτερη απεικόνιση. Επίσης οι διαφημιστικές εταιρείες μπορεί να ενδιαφερθούν για την προβολή προϊόντων.
Προς το παρόν πάντως, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων δίνουν έμφαση στο να πείσουν τα νοικοκυριά να αναβαθμίσουν την τηλεόρασή τους σε μοντέλο 4Κ. Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ζήτηση διεθνώς για τέτοιες τηλεοράσεις εκδηλώνεται στην Κίνα, καθώς ολοένα περισσότεροι νεόπλουτοι Κινέζοι θέλουν να εντυπωσιάσουν τους γείτονές τους! Τα 8Κ δεν θα είναι το τέλος των τηλεοράσεων. Φέτος τον Ιούλιο, η νοτιοκορεατική Samsung ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια τηλεόραση, την EnDK, με ανάλυση 11Κ ή 2.250 πίξελ ανά ίντσα. Το πρωτότυπό της αναμένεται το 2018, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», ενώ η τεχνολογία θα προσαρμοστεί για τις οθόνες των «έξυπνων» κινητών το 2019. Την όλη προσπάθεια στηρίζει χρηματοδοτικά η νοτιοκορεατική κυβέρνηση.
Ορισμένοι ειδικοί πάντως αμφισβητούν κατά πόσο το ανθρώπινο μάτι θα μπορεί πράγματι να δει κάποια αισθητή διαφορά από ένα επίπεδο ανάλυσης και μετά. Αυτό, φυσικά, δεν εμποδίζει κάποιον να εντυπωσιάζει τους άλλους με το νέο «σούπερ» μοντέλο του...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις