ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραυματισμός ΕΛΔΥΚάριου: Ενώπιον Επ. Άμυνας οι ελαττωματικές χειροβομβίδες - Ζητούν εξηγήσεις από ΥΠΑΜ και Αρχηγό ΕΦ

Τραυματισμός ΕΛΔΥΚάριου: Ενώπιον Επ. Άμυνας οι ελαττωματικές χειροβομβίδες - Ζητούν εξηγήσεις από ΥΠΑΜ και Αρχηγό ΕΦ

Επί τάπητος στην Επιτροπή Άμυνας θα τεθεί σήμερα Πέμπτη (29/2) το θέμα των ελαττωματικών χειροβομβίδων στην Εθνική Φρουρά, με αφορμή τον ακρωτηριασμό του χεριού 23χρονου οπλίτη της ΕΛΔΥΚ.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας, Ζαχαρίας Κουλίας, το θέμα θα συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως της Επιτροπής Άμυνας, λόγω της σοβαρότητάς του.

«Κατέθεσα και εγώ πρόταση αλλά αντί να χρειαστεί να περιμένουμε να εγγραφεί και να συζητηθεί την επομένη βδομάδα, ήδη ο Πρόεδρος της Επιτροπής το ρύθμισε για να συζητηθεί ως το πρώτο θέμα αυτή την Πέμπτη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα όσα θα τεθούν στο τραπέζι, ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι θα συζητηθούν τα αίτια της έκρηξης, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του χεριού του οπλίτη, οι ελαττωματικές χειροβομβίδες που φαίνεται να έχει στην κατοχή της η Εθνική Φρουρά ενώ θα εξεταστεί αν υλικό αποσύρθηκε ή όχι, γιατί, μετά από περιστατικό που συνέβη το 2014, όπου το χέρι του Αντρέα Δουλαππά ακρωτηριάστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας κατά την διάρκεια άσκησης της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ).

«Υπήρχαν οδηγίες να αποσυρθεί το υλικό τότε. Ευελπιστώ ότι τότε έκαναν σωστά την δουλειά τους και τις απέσυραν, αλλά αν είναι το ίδιο το υλικό και δεν αποσύρθηκε, τότε κάποιοι πρέπει να είναι υπόλογοι των πράξεων τους. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας θα παραστούν ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Π. Λουκά από τους οποίους θα ζητηθούν απαντήσεις.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι, στις 21 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας, σημειώθηκε τραυματισμός 23χρονου στρατιώτη από την Ελλάδα, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ, όταν χειροβομβίδα εξερράγη στα χέρια του, σε πεδίο βολής της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Η χειροβομβίδα που επρόκειτο να ρίξει ο στρατιώτης, εξερράγη στο χέρι του μόλις αφαίρεσε την περόνη, χωρίς να μεσολαβήσει η προβλεπόμενη από την κατασκευή της χειροβομβίδας χρονοκαθυστέρηση.

Μετά την έκρηξη ο 23χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από γιατρούς, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός της δεξιάς παλάμης του.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Άμυνας, διεξάγεται έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top