ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συζητήθηκε ο θηλασμός στους χώρους εργασίας στην Επ. Υγείας - Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές

Συζητήθηκε ο θηλασμός στους χώρους εργασίας στην Επ. Υγείας - Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές

Τη διασφάλιση χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, συζήτησε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τους Βουλευτές να σημειώνουν την ανάγκη όπως το συντομότερο τεθούν ενώπιον της Επιτροπής οι κανονισμοί από την νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018.

Σε δηλώσεις της, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου είπε ότι «είναι με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ που σήμερα συζητήσαμε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας την ανάγκη δημιουργίας χώρων θηλασμού σε χώρους εργασίας ιδιωτικούς και δημόσιους».

Είναι ένα θέμα, ανέφερε, στο οποίο έχουμε καθυστέρηση γιατί προκύπτει από τον Νόμο Περί Προστασίας της Μητρότητας του 2018, κι έπρεπε οι κανονισμοί να έρθουν ενώπιον μας.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά την προώθηση και την διευκόλυνση των νέων μητέρων στον θηλασμό αλλά και στην άντληση και αποθήκευση μητρικού γάλακτος. Με βάση τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βλέπουμε ότι η Κύπρος είναι πάρα πολύ χαμηλά σε αυτή την κατεύθυνση γι αυτό και θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να έρθουν αυτοί οι κανονισμοί».

Εξήγησε ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να αφορούν την δημιουργία ενός συγκεκριμένου χώρου που θα έχει ιδιωτικότητα, θα είναι καθαρό και στο οποίο θα νιώθει άνετα η μητέρα να θηλάσει αν αυτό επιλέγει να κάνει για το παιδί της.

Επαναλαμβάνουμε, σημείωσε, ότι τα οφέλη του θηλασμού προς το παιδί είναι πάρα πολλά.

«Σήμερα έχουμε ενημερωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ότι η στρατηγική για την προώθηση του μητρικού θηλασμού είναι προς το τέλος και θα δημοσιευθεί αλλά δυστυχώς έχουμε αντιληφθεί ότι οι κανονισμοί είναι στο στάδιο ακόμη της δημόσιας διαβούλευσης και θα πάρει κάποιο διάστημα για να έρθουν ενώπιον της Βουλής», πρόσθεσε.

Εμείς κάνουμε έκκληση, είπε η κ. Ορφανίδου, και ως Επιτροπή Υγείας απ΄ όλα τα κόμματα στο να έρθουν αυτοί οι κανονισμοί το συντομότερο δυνατόν οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν και τα πρακτικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Οι κανονισμοί, πρόσθεσε, θα αφορούν και τη δημιουργία ειδικών χώρων θηλασμού σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε ότι η πρακτική εφαρμογή του δικαιώματος του παιδιού στο καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας περιλαμβάνει και την υποχρέωση του κράτους για την εφαρμογή μέτρων σε ότι αφορά τον μητρικό θηλασμό.

«Σε αυτά τα πλαίσια είδαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας το ζήτημα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε το εξής- υπάρχει νομοθεσία στην Κύπρο από το 2018, εκείνο το οποίο εκκρεμεί είναι η κατάθεση των κανονισμών. Το 2020 οι κανονισμοί κατατέθηκαν και στην συνέχεια αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε η κ. Νικολάου, επαναφέραμε το θέμα στην παρούσα κυβέρνηση, θέσαμε ερωτήματα στην πρώην Υπουργό τα οποία ισχύουν ασφαλώς ακόμη, πήραμε διαβεβαιώσεις τον Μάιο 2023 ότι οι κανονισμοί βρίσκονται στην διαδικασία ολοκλήρωσης κι ότι πρόκειται να κατατεθούν στην Βουλή.

«Μπαίνουμε στον Μάρτιο του 2024 κι έχουμε το ίδιο πράγμα σήμερα ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της διαβούλευσης, σε λίγο θα ακολουθήσει ο νομοτεχνικός έλεγχος και σε λίγο θα κατατεθεί στην Βουλή. Οπότε είναι κάτι το οποίο αναμένουμε, απαιτούμε την κατάθεση των εν λόγω κανονισμών γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ότι αφορά την στήριξη νέων μητέρων οι οποίες επανέρχονται στους χώρους εργασίας», πρόσθεσε.

Η κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι κανονισμοί πρόκειται να θεσπίσουν την δημιουργία ειδικών χώρων μητρικού θηλασμού ή και άντλησης γάλακτος, για δημόσιους χώρους, για χώρους όπου εργάζεται η νέα μητέρα αλλά επίσης και την σήμανση - να υπάρχουν πινακίδες οι οποίες να δεικνύουν τους χώρους του μητρικού θηλασμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της διασφάλισης χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας.

«Θα πιέσουμε και θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι κανονισμοί. Όπως προχώρησε αυτή η κυβέρνηση στην αύξηση της άδειας μητρότητας θα τρέξουμε κι αυτό γιατί είναι συνυφασμένο με την μητρότητα», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τον μητρικό θηλασμό. «Είναι δικαίωμα της γυναίκας και του παιδιού ο θηλασμός. Είναι δικαίωμα του παιδιού στο καλύτερο επίπεδο υγείας το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 24 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού», σημείωσε.

Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, να κατατεθούν σύντομα οι κανονισμοί της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2018 και αποσύρθηκαν για τα δωμάτια θηλασμού στους χώρους εργασίας και δημόσιους χώρους.

«Μετά από 6 χρόνια από την ψήφιση της νομοθεσίας είναι αρκετός χρόνος για να φέρουν τους κανονισμούς για ψήφιση. Είναι αναμφισβήτητο το δικαίωμα και τα ωφελήματα του θηλασμού κι εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο κ. Γιακουμή.

Τον Προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, συζήτησε η Επ. Υγείας

Τον Προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, συζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, που τόνισαν την ανάγκη για αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τομέα.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι «μιλούμε για ένα προϋπολογισμό κοντά στα 5,8 εκ. Όπως μας έχει λεχθεί 1,5 εκ. θα διατεθεί για τη δημιουργία του ΜOBILE AP, το οποίο θα μπορείς να έχεις στο κινητό σου τον φάκελο σου, αλλά και πληροφορίες που άπτονται είτε φαρμακείων είτε ΟΑΥ κ.λπ».

Περαιτέρω ανέφερε ότι «ενώ το σκεφτήκαμε πρώτοι κι ενώ τάχατε προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς, δυστυχώς αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει και κερδίσαμε ανταγωνιστικό πρόγραμμα 6 εκ. στην ΕΕ για να εφαρμόσουν αυτοί τη δική μας ιδέα, να είμαστε εμείς που θα καθοδηγούμε τις υπόλοιπες χώρες, και τελικά οι υπόλοιπες χώρες το κάνουν πιο γρήγορα από εμάς. Αυτό είναι πραγματικά εξωφρενικό».

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η ανάγκη για αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας είναι εμφανής και επιτακτική.

Οι ενέργειες, είπε, που προωθούν τον εκσυγχρονισμό και καταστέλλουν παθογένειες παλαιοτέρων ετών, ειδικότερα σε τομείς μεγάλης σημασίας, όπως είναι ο τομέας της υγείας, μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.

«Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς αποτελεί πλέον πολύ μεγάλη ανάγκη. Το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και η λίστα των ιατρών που τον παρακολουθούν θα είναι προσβάσιμα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ασθενών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος», πρόσθεσε.

Αναμένουμε, συμπλήρωσε, όπως αποδεσμευτούν τα σχετικά κονδύλια προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία μηχανογράφησης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top