ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίστες αναμονής: «Δούλεψε» ο διαχωρισμός παραπεμπτικών; - Ο απολογισμός του πρώτου μήνα και οι «προτιμήσεις» των ασθενών

Λίστες αναμονής: «Δούλεψε» ο διαχωρισμός παραπεμπτικών; - Ο απολογισμός του πρώτου μήνα και οι «προτιμήσεις» των ασθενών

Ελάχιστα αλλά σημαντικά αποτελέσματα ξεκίνησε να αποφέρει ο διαχωρισμός των παραπεμπτικών στους ειδικούς γιατρούς του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ένα μέτρο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου, με σκοπό να μειωθούν οι λίστες αναμονής και να εξετάζονται άμεσα οι ασθενείς που χρήζουν επείγον εξέτασης.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του, ο διαχωρισμός βοήθησε στο να δίνεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν θα έπρεπε να καθυστερήσουν.

«Από όλα τα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο, μόνο το 5% ήταν επείγων. Φυσικά είναι λίγο πρόωρο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το μέτρο διότι μόνο ένα μήνα είναι σε εφαρμογή, αλλά όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία οι προσωπικοί μας γιατροί είναι προσεκτικοί και εκδίδουν επείγοντα παραπεμπτικά μόνο όταν πρέπει να εκδώσουν», πρόσθεσε.

Προτιμήσεις ασθενών: «Γεμάτος» ο Ιδιωτικός τομέας αλλά «άδειος» ο Δημόσιος

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τις λίστες αναμονής, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπάρχουν επιλογές στον Ιδιωτικό τομέα αλλά κυρίως υπάρχουν στον Δημόσιο τομέα, ο οποίος «δεν έχει σχεδόν καθόλου λίστες αναμονής».

«Ο Δημόσιος τομέας είναι κομμάτι του ΓεΣΥ. Υπάρχουν καλές επιλογές και καλοί γιατροί στο Δημόσιο», επεσήμανε.

Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο ΟΚΥπΥ πρέπει και προσπαθεί να προβάλει τις υπηρεσίες που παρέχει.

«Πρέπει να μπορεί σιγά σιγά και ο κόσμος να επιστρέψει στον Δημόσιο τομέα για να υπάρχει καλύτερη ισορροπία αλλά δεν μπορούμε να τον αναγκάσουμε», είπε.
Σύντομα εκστρατεία από ΟΑΥ

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ θα προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

«Θα κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια, η οποία θα έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού για παράδειγμα για την σχέση μεταξύ δικαιούχου και προσωπικού γιατρού, πως χρησιμοποιούμε το σύστημα, γιατί είναι σημαντικό να μην υποπίπτουμε σε καταχρήσεις και γενικότερα η δημιουργία κουλτούρας», εξήγησε.

Όπως σημείωσε καταληκτικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο διαγωνισμός για την καμπάνια ολοκληρώθηκε και σύντομα ο ΟΑΥ θα προχωρήσει με την κατακύρωση μιας προσφοράς.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top