ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι μεγάλες προσδοκίες - Τι άλλαξε στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι μεγάλες προσδοκίες - Τι άλλαξε στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης

Την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραλάμβανε τα κλειδιά του προεδρικού μεγάρου από τον Νίκο Αναστασιάδη, ως ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη λαμβάνοντας ποσοστό 51.97% έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έλαβε ποσοστό 48.03%

Η άνοδος του Νίκου Χριστοδουλίδη στην εξουσία έφερε αισιοδοξία και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες ανάμεσα στους πολίτες που τον επέλεξαν και αυτό γιατί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός νέου, αδιάφθορου, φιλικού και σύγχρονου πολιτικού, ενός οικογενειάρχη της διπλανής πόρτας.

Κατέβηκε στον λαό, μπήκε στα σπίτια πολιτών σε κάθε επαρχία και κοινότητα, συνομίλησε μαζί τους, άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας. Αυτή η προσιτή προσωπικότητα, αλλά και το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν κομματικά ορφανός όπως ο ίδιος ανέφερε πρόσφατα μιλώντας σε νέους, δημιούργησε προσδοκίες ανάμεσα στην κοινωνία. Κάτι θα άλλαζε επιτέλους, σε όλα τα επίπεδα.

Ένα χρόνο μετά τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοφιλία του νέου Προέδρου να έχει πέσει στο πιο χαμηλό σημείο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Κανένας  Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εμφανιζόταν τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αστοχίες, κακή επικοινωνιακή πολιτική ή κάτι άλλο δημιούργησε το αρνητικό κλίμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Το πρώτο πράγμα το οποίο βγαίνει από τα χείλη των πολιτών όσων ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι οι υψηλές προσδοκίες, οι οποίες κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

Οι κινήσεις των πρώτων ημερών με τους διορισμούς των στενών συνεργατών του Νίκου Χριστοδουλίδη, έφεραν τα πρώτο μούδιασμα στην κοινωνία των πολιτών. Ακολούθησαν οι διορισμοί των μελών του υπουργικού συμβουλίου που πόρρω απείχαν από τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου, προεκλογικά.

Αν είναι κάτι που δημιούργησε δυσαρέσκεια ανάμεσα στην κοινωνία, ήταν τα όσα συνέβησαν με τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και πολύ περισσότερο, τα όσα προηγήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα τοξικό, με υπουργούς να αποχωρούν και άλλους οι οποίοι ανασχηματίστηκαν να αφήνουν τα υπουργεία με πικρία για τον τρόπο που επέλεξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης να διαχειριστεί το όλο ζήτημα και ένα μούδιασμα ανάμεσα στα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πέραν όμως από το αρνητικό κλίμα κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, υπάρχουν και αρκετά θετικά και αυτό καταδεικνύεται μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης να βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών και αυτό, καθόλου τυχαίο.

Κωνσταντίνος Ιωάννου, Αθηνά Μιχαηλίδου και Γιάννης Παναγιώτου, έχουν καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Άλλωστε, το μεταναστευτικό, η παιδεία και τα εργασιακά ζητήματα είναι αυτά που μονοπωλούσαν τις συζητήσεις προεκλογικά εκτός από το κυπριακό.

Οι τρεις υπουργοί κατόρθωσαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φέρουν εις πέρας δύσκολα ζητήματα. Η διαχείριση του μεταναστευτικού με αποτέλεσμα τις μεταναστευτικές ροές, στην παιδεία η κατάργηση των τετραμήνων τα οποία ταλαιπώρησαν μαθητές και γονείς και στα εργασιακά ο κατώτατος μισθός και η ΑΤΑ.

Αν είναι κάτι στο οποίο έχει αποτύχει η διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι στο επικοινωνιακό κομμάτι, στο οποίο φαίνεται να πάσχει, με αποτέλεσμα η μία γκάφα να διαδέχεται την άλλη.

Μπορεί η εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη να μην είναι αυτή που ανέμεναν οι πολίτες έναν χρόνο μετά, ωστόσο με την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη για τα έργα εντός του 2024, θα πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά έτσι ώστε να αντιστραφεί το κλίμα. Η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι και όραμα διαθέτει και ευαισθησίες σε μια εποχή πολύ δύσκολη σε πολλά επίπεδα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

Πολλά κιλά ναρκωτικά και γεμάτο πιστόλι βρήκαν σε οικία - Χειροπέδες σε 34χρονο - Δείτε φωτογραφίες

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Σύλληψη 29χρονου ενάμιση χρόνο μετά - Συνεχίζει να καταζητείται 30χρονος

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top