Το ενδεχόμενο επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές. Πέρα από τον ηλικιακό παράγοντα, τέθηκε ο προβληματισμός κατά πόσο θα επηρεάσει η απόφαση αυτή το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 4 Ιανουαρίου 2024 το Υπουργικό ενέκρινε τη δωρεάν υποχρεωτική φοίτηση στην προδημοτική από την ηλικία των 4ετών και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση και την ψήφισή του από τη Βουλή. Στη Βουλή το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 18 Ιανουαρίου, ενώ αναμένεται στις 6 Μαρτίου 2024 η συζήτηση του θέματος στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, όπου εν συνεχεία θα προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Η αγωνία...για το Νομοσχέδιο που πέρασε από πολλές προκλήσεις
Πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο το οποίο από μόνο του ήταν μια πρόκληση και πέρασε από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ενώ είχε κατατεθεί ξανά, ψηφίστηκε και είχε κριθεί αντισυνταγματικό -λόγω των τροπολογιών των βουλευτών. Πλέον επέστρεψε στη Βουλή με νέα μορφή ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει θετικό κλίμα αυτή την φορά.
Όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο, το ηλικιακό όριο των παιδιών που θα φοιτούν στην Προδημοτική θα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Όπως εξήγησε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, εαν η Βουλή ψηφίσει το νομοσχέδιο από την ερχόμενη σχολική χρονιά 2024-2025, «κατεβαίνουμε δύο μήνες κάτω, υποχρεωτικά και δωρεάν. Αντί 4 και 8 μηνών θα δεχόμαστε παιδιά στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία από 4 χρονών και 6 μηνών και σιγά σιγά θα φτάσουμε στα 4 έτη».
Μοναδική εξαίρεση η σχολική χρονιά 2027-2028 όπου δεν θα υπάρξει μείωση του ηλικιακού ορίου.
Βάσει και του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, η πλήρης εφαρμογή της δωρεάν υποχρεωτικής φοίτησης στην Προδημοτική από 4 ετών θα γίνει την σχολική χρονιά 2031-3032. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα έργο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.
Πως επηρεάζεται το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών;
Και κάπου εδώ δημιουργείται το ερώτημα και ο προβληματισμός, εάν θα αυξηθεί το ηλικιακό όριο στο Σχέδιο μέχρι τεσσάρων χρονών και έξι μηνών για τη σχολική χρονιά 2024-2025, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο για δωρεάν υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών, το οποίο σε βάθος χρόνου(οκταετίας) θα υλοποιείται σταδιακά.
Θα ρυθμίζεται άραγε το Σχέδιο με βάση τη σταδιακή αλλαγή; Θα συγχρονίζεται το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών με τις ηλικιακές αλλαγές της δωρεάν υποχρεωτικής φοίτησης κάθε σχολικής χρονιάς, ώστε να υπάρχει το αίσθημα δικαίου σε παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικό και δημόσιο εκπαιδευτικό τομέα;
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤhemaOnline , το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με οδηγίες της Υφυπουργού κας Μαριλένας Ευαγγέλου, επεξεργάζεται τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά και τις αποφάσεις για τη σταδιακή μείωση της ηλικίας υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, στο μέτρο που αφορούν και τις δικές του δράσεις όπως την πιθανή επέκταση του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών.
Οπως αναφέρει στο ThemaOnline αρμόδια πηγή από το Υφυπουργείο «Σημειώνεται ότι η οποιαδήποτε μείωση της ηλικίας υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς χρειάζεται τροποποίηση σχετικής νομοθεσίας. Επομένως είναι κάτι για το οποίο, ως Υφυπουργείο και ως Κυβέρνηση, αναμένουμε να δούμε πώς θα εγκριθεί και εάν θα εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων».
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση, το Υφυπουργείο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και περαιτέρω βελτίωσης του εξαιρετικά πετυχημένου Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών, εστιάζοντας σε αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης το Σχέδιο έχει επεκταθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο καλύπτοντας 40% περισσότερους δικαιούχους, στηρίζοντας σήμερα 10.500 παιδιά που φοιτούν σε κοινοτικά και ιδιωτικά νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνολική δαπάνη €16 εκ. ετησίως».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις