ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ντίλιαν και του ομίλου Intellexa για λογισμικά παρακολούθησης

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ντίλιαν και του ομίλου Intellexa για λογισμικά παρακολούθησης

Κυρώσεις σε βάρος του Ταλ Ντιλιάν, ιδρυτή του ομίλου Intellexa, η οποία παρήγαγε και πούλησε σε φορείς και Κυβερνήσεις διαφόρων χωρών το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ως επίσης και της στενής του συνεργάτιδας και συνεταίρου, Σάρα Αλεξάντρα Φαϊσάλ Χαμού, όπως επίσης και κατά της Intellexa Consortium, με έδρα την Ελλάδα, μεταξύ πέντε οντοτήτων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών προβαίνουν στην ενεργοποίηση μέτρων αυτής της μορφής, επισημαίνεται από αμερικανικά μέσα.

Οι οντότητες είναι Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, η Intellexa Limited με έδρα την Ολλανδία, Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT) με έδρα την Ουγγαρία και η Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των σημερινών κυρώσεων που επιβλήθηκαν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των καθορισμένων προσώπων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται στην κατοχή ή υπό τον έλεγχο ατόμων στις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, οικονομικοί οργανισμοί και άλλα πρόσωπα που επιδίδονται σε συγκεκριμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να καταστούν υποκείμενα σε μέτρα επιβολής.

Παράλληλα, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε χθες ότι η ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή, που συστάθηκε στο Ισραήλ για τη διερεύνηση της δραστηριότητας του, ισραηλινής υπηκοότητας, Ταλ Ντιλιάν, έχει ήδη απευθυνθεί σε αρμόδιους τοπικούς φορείς ζητώντας στοιχεία υπό διερεύνηση. Μεταξύ άλλων, η εξεταστική επιτροπή έχει αιτηθεί στοιχεία από το ισραηλινό Υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, την εταιρεία NSO, από τον Νομικό Επίτροπο της Κυβέρνησης και από τη Γενική Εισαγγελία.

Επισημαίνεται ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, που φέρει το λογισμικό Predator να έχει χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύσει αξιωματούχους της διακυβέρνησης Μπάιντεν, η ισραηλινή δικαιοσύνη έχει συντάξει κατηγορητήριο κατά του Ντίλιαν και συνεργατών του, το προδικαστικό στάδιο της εξέτασης του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σκάνδαλο χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού φέρεται να εμπλέκει τις Κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Μαδαγασκάρης, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Ισπανίας, της Ινδονησίας και της Ελλάδας, οι οποίες φέρονται να το έχουν προμηθευθεί και χρησιμοποιήσει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top