Απολιθώματα που ανήκουν σε ένα «εφιαλτικό», όπως το περιγράφουν, είδος θαλάσσιας σαύρας που κυνηγούσε στους ωκεανούς πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν επιστήμονες.
Το πλάσμα που ονόμασαν Khinjaria acuta, είχε μήκος περίπου 8 μέτρα – όσο μια όρκα – και δόντια «που έμοιαζαν με στιλέτα». Ζούσε την ίδια εποχή με δεινόσαυρους όπως ο Τυραννόσαυρος Ρεξ και ο Τρικεράτωψ.
Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση ενός κρανίου και άλλων λειψάνων που βρέθηκαν σε ένα ορυχείο στο Μαρόκο, αναφέρει το BBC News.
Ο δρ Νικ Λόνγκριτς από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, επικεφαλής της μελέτης, έγραψε ότι το «φρικιαστικό» είδος είχε «πρόσωπο δαίμονα και δόντια σαν στιλέτα». Τα δόντια του και το δυνατό σαγόνι του έδιναν στο πλάσμα μια «εφιαλτική εμφάνιση», και βοήθησαν στην ονομασία του πλάσματος.
«Η λέξη khinjar σημαίνει στιλέτο στα αραβικά και λέξη acuta σημαίνει κοφτερό στα λατινικά. Το όνομα του πλάσματος είναι “κοφτερό στιλέτο”, σημειώνει ο Δρ. Λόνγκριτς.
Η Khinjaria acuta είναι μέλος μιας οικογένειας γιγάντιων θαλάσσιων σαυρών που είναι γνωστές ως μοσάσαυροι, μακρινοί συγγενείς των σημερινών Δράκων του Κομόντο και των ανακόντα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη σαύρα ήταν μόνο μία από μια σειρά κορυφαίων θηρευτών που κατοικούσαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών του Μαρόκου.
«Αυτή η απίστευτη ποικιλομορφία κορυφαίων θηρευτών στην Ύστερη Κρητιδική περίοδο είναι ασυνήθιστη και δεν τη βλέπουμε στις σύγχρονες θαλάσσιες κοινότητες», σημειώνει ο Δρ. Λόνγκριτς. «Ήταν μια απίστευτα επικίνδυνη εποχή για να είσαι ψάρι, θαλάσσια χελώνα ή ακόμη και θαλάσσιο ερπετό».
ΠΗΓΗ: CNN.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις