ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση εξωτερικών ασθενών ΓΝ Λευκωσίας και «αβέρτα» επιδόματα, εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής

Μείωση εξωτερικών ασθενών ΓΝ Λευκωσίας και «αβέρτα» επιδόματα, εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής

Η συνεχής μείωση των εξωτερικών ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (ΓΝΛ), η παροχή «αβέρτα» επιδομάτων, οι καθυστερήσεις στα ΤΑΕΠ αλλά και η ανάγκη εκ νέου αξιολόγησης του τρόπου λειτουργίας και αμοιβής της απογευματινής εργασίας και εξεύρεσης τρόπων προσέλκυσης ασθενών, ήταν μερικά από τα σημεία που έθεσε την Πέμπτη, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για κακοδιαχείριση εκ μέρους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, είπε ότι, εάν δεν εξορθολογιστούν τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ βάσει του Σχεδίου Δράσης που έχει καταρτισθεί, το Υπουργείο Υγείας θα αναζητήσει ευθύνες και λογοδοσία. Οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ ανέφεραν ότι συμφωνούν με πολλά από τα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι εργάζονται για βελτίωση της λειτουργίας του ΟΚΥπΥ.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες, οι Βουλευτές είπαν ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας, επεσήμαναν τις αδυναμίες που υπάρχουν καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ.

Το ΓΝΛ «καλός μαθητής του ΟΚΥπΥ», ανησυχία για μείωση εξωτερικών ασθενών

Στην τοποθέτησή του ενώπιον της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης, είπε αρχικά ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοιμάζει έκθεση γενικότερα για τον ΟΚΥπΥ και άλλη έκθεση με στατιστικά στοιχεία για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Αναφερόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (ΓΝΛ), είπε ότι αυτό είναι η ραχοκοκαλιά του ΟΚΥπΥ, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Το 2022, όπως είπε, από τις 74.000 εσωτερικών ασθενών, οι 21.000 ήταν στο ΓΝΛ, ενώ από τις 904.000 εξωτερικούς ασθενείς, οι 131.000 ήταν στο ΓΝΛ.

«Το ΓΝΛ είναι ο καλός μαθητής του ΟΚΥπΥ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ως προς τους εσωτερικούς ασθενείς, διατηρούσε τα ίδια επίπεδα με το 2018, προ ΓεΣΥ. Το ανησυχητικό, συνέχισε, είναι ότι διαρκώς μειώνεται ο αριθμός των εξωτερικών ασθενών στον ΟΚΥπΥ (από 1,8 εκατ. το 2018 σε 760.000 το 2022), με εξαίρεση το ΓΝΛ. Το ΓΝΛ, όπως είπε, δείχνει να έχει μια μικρή ανάκαμψη στις επεμβάσεις και στα έσοδα από την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Συγκεκριμένα, εκεί πραγματοποιήθηκαν 7.300 εγχειρήσεις το 2019, περίπου 5.600 το 2022 και 6.300 το 2023, σημείωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ορισμένοι εργαζόμενοι έλαβαν επιδόματα πέραν από το ύψος του μισθού τους

Αναφερόμενος στα επιδόματα που λαμβάνουν οι ιατροί του ΟΚΥπΥ, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι, μετά την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, συνεχίστηκαν τα επιδόματα χωρίς πραγματική διασύνδεση με την επίδοση των ιατρών. «Ο ΟΚΥπΥ δίνει αβέρτα επιδόματα χωρίς να τα συσχετίζει με την αποδοτικότητα των ιατρών», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το να δίνονται σε έναν υπάλληλο μονίμως υπέρογκα ποσά δεν είναι σωστή προσέγγιση από τον ΟΚΥπΥ.

Για το 2022, συνέχισε, καταβλήθηκαν €4,7 εκατ. σε 208 ιατρούς ως οριζόντιο κίνητρο και €2,2 εκατ. ως κάθετο κίνητρο. «Ορισμένοι εργαζόμενοι έλαβαν επιδόματα πέραν από το ύψος του μισθού τους», υπογράμμισε.

Μεγάλη η καθυστέρηση στην εξέταση ασθενών στο ΤΑΕΠ ΓΝΛ

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέγνωσε και ανέλυσε αδυναμίες στο Τμήμα Ατυχημάτων και Έκτακτων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), όπως – μεταξύ άλλων - μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση ασθενών από ιατρoύς του ΤΑΕΠ, καθώς και περιπτώσεις ασθενών που προσήλθαν στο ΤΑΕΠ πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι οποίοι δεν εξετάσθηκαν μέχρι τις 08:30 π.μ. της επόμενης ημέρας ενώ στον εφημερεύοντα ιατρό, ο οποίος δεν προσήλθε στο ΤΑΕΠ για εξέταση του ασθενούς, καταβλήθηκε το επίδομα εφημερίας το οποίο κυμαίνεται από €450-780/ημέρα.

Ακόμη, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι, από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε δείγμα 60 περιπτώσεων μη υποβληθεισών απαιτήσεων στον ΟΑΥ ενός συγκεκριμένου ιατρού, διαπιστώθηκε ότι σε 44 περιπτώσεις ενώ είχε δημιουργηθεί η απαίτηση, δεν αναγράφονταν η διάγνωση ή/και σημειώσεις. Επίσης, αναφέρθηκε σε καταγγελία για συγκεκριμένη ιατρό του ΓΝΛ, η οποία τις ημέρες που εργαζόταν στα εξωτερικά ιατρεία υπερωριακά το απόγευμα, φέρεται να μην απασχολείται πλήρως κατά τις εργάσιμες ώρες το πρωί, ενώ φέρεται να πληρώθηκε για εφημερίες στις οποίες δεν εξέτασε ασθενείς που παρέμεναν στο ΤΑΕΠ μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας.

Το 2022 διενεργήθηκαν στο ΓΝΛ κατά μέσο όρο ανά ιατρό, 78 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι μεγάλο νοσηλευτήριο της Επαρχίας Λευκωσίας συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, διενήργησε το 2022 κατά μέσο όρο ανά ιατρό 106 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Ανέφερε ακόμη ότι ο χρόνος μεταξύ της διασωλήνωσης (αναισθησία) και της έναρξης του χειρουργείου κυμαινόταν από 40 μέχρι 60 λεπτά, ενώ στα χειρουργεία τα οποία διενεργήθηκαν κατά τις απογευματινές ώρες ο ίδιος χρόνος κυμαινόταν από 5 μέχρι 30 λεπτά.

Οκτώ ασθενείς την ημέρα στον Μαγνητικό Τομογράφο ΓΝΛ, 20-25 σε άλλα ακτινοδιαγνωστικά

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε επίσης ότι η διοίκηση του ΟΚΥπΥ πρέπει να επαναξιολογήσει τον τρόπο λειτουργίας και αμοιβής της απογευματινής εργασίας και να εξεύρει τρόπους προσέλκυσης ασθενών.

Επιπλέον, είπε ότι ο μέσος όρος επισκέψεων ασθενών στον Μαγνητικό Τομογράφο του ΓΝΛ ανήλθε σε οκτώ ασθενείς ανά ημέρα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΑΥ για τον ίδιο μήνα ο μέσος όρος επισκέψεων ασθενών δύο άλλων ακτινοδιαγνωστικών κέντρων που διαθέτουν τον ίδιο μαγνητικό τομογράφο ήταν 25 και 20 ασθενείς ανά μηχάνημα ανά ημέρα.

Ο ΟΚΥπΥ να εξορθολογίσει τα έξοδά του μέχρι 1η Ιουνίου

Σε ερώτημα της Βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αν ο ΟΚΥπΥ κάνει κακοδιαχείριση ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε θετικά, συμπληρώνοντας ότι ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει μέχρι την 1η Ιουνίου 2024 να εξορθολογίσει τα έξοδά του.

Ακολούθως, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στο Λονδίνο ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, μαζί με τον πρώην Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, για να παρακολουθήσουν συνέδριο. Οι δύο άντρες, όπως είπε, διέμειναν σε ξενοδοχείο του Λονδίνου για δύο βράδια, με τη διαφορά ότι ο ΓΔ του ΟΚΥπΥ διέμενε σε πολυτελές δωμάτιο (με κόστος €2.480 τα δύο βράδια), ενώ ο πρώην Υπουργός διέμενε σε φθηνό δωμάτιο. «Αυτό δείχνει την κουλτούρα που επικρατεί», σημείωσε.

Απαντώντας στον Γενικό Ελεγκτή, κ. Σταυρίδης, είπε ότι έχει αποστείλει αντίτυπο διαμονής του σε ξενοδοχείο για να αποδείξει ότι δεν έμεινε σε σουίτα, προσθέτοντας ότι δεν είδε τη χρέωση του δωματίου και ότι η κράτηση έγινε την τελευταία στιγμή.

Ακολούθως, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα παραμένουν κρατικά». Ακόμη, ανέφερε ότι συμφωνεί με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτημα της Βουλευτού του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου, για τους ιατρούς που εργάζονται στο ΓΝΛ, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι έχει αυξηθεί ελαφρώς ο αριθμός των ιατρών, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των εξωτερικών ασθενών. Σε απόλυτους αριθμούς, πρόσθεσε, έχει πολλαπλασιαστεί το διοικητικό/γραμματειακό προσωπικό μετά την αυτονόμηση σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την αυτονόμηση.

Απαντώντας στον Διευθυντή του ΓΝΛ, Χρίστο Χρίστου, που αναφέρθηκε στο σύστημα καταγραφής της προσέλευσης προσωπικού σε βιβλία, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν χτυπούν κάρτα, επισημαίνοντας ότι δεν ελέγχεται αποτελεσματικά ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης.

Πιστή τήρηση του Σχεδίου Δράσης από ΟΚΥπΥ ζητά το Υπουργείο Υγείας

Στην τοποθέτησή της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι οι διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίες ως προς τη διαχείριση του ΓΝΛ είναι μικρογραφία των λειτουργιών του ΟΚΥπΥ στην ολότητά του, προσθέτοντας ότι η στήριξη που παρείχε η ίδια στον ΟΚΥπΥ από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα είναι δεδομένη.

Εν συνεχεία, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του ΟΚΥπΥ ασκεί στενό εποπτικό έλεγχο και κάνει το παν ώστε να μπει ο Οργανισμός σε τροχιά εξορθολογισμού. Δυστυχώς, πρόσθεσε, εν μέρει λόγω πανδημίας αλλά και λόγω αδυναμιών της Διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ, η κατάσταση παραμένει προβληματική ενώ η προθεσμία των πέντε ετών λήγει σε δύο μήνες.

Ακόμη, η κ. Γιαννάκη εξέφρασε την πρόθεσή της να στείλει επιστολή στον ΟΚΥπΥ για πιστή τήρηση του Σχεδίου Δράσης. Όπως είπε, εάν το Σχέδιο δεν τηρείται και τα διορθωτικά μέτρα δεν επαναφέρουν τον ΟΚΥπΥ σε τροχιά υλοποίησης του στόχου της εξάλειψης των ελλειμάτων, η ίδια προτίθεται να εγείρει θέμα αναζήτησης ευθυνών και λογοδοσίας από τη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ.

Διαφοροποίησε τη θέση της στο ΔΣ, λέει η Χρ. Γιαννάκη

Μιλώντας για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι πραγματοποίησε αντίστοιχες παρεμβάσεις στο ΔΣ του ΟΚΥπΥ αναφορικά με τα περισσότερα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε διαφοροποίηση της θέσης της ως ex officio μέλους του ΔΣ του ΟΚΥπΥ.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΓΝΛ για το 2022, είχε επισημάνει ότι στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υπήρχε απόκλιση μεταξύ των πραγματικών εσόδων και των προϋπολογισμένων εσόδων.

Ακόμη, η κ. Γιαννάκη επεσήμανε ότι είχε ζητήσει την άμεση σύσταση ομάδας μελέτης των προβλημάτων και τη λήψη βελτιωτικών ενεργειών για τα μειωμένα έσοδα της εξωνοσοκομειακής φροντίδας στο ΓΝΛ και στον ΟΚΥπΥ.

Το πρόγραμμα των απογευματινών μέτρων θα μπορούσε να είναι προσοδοφόρο για τον ΟΚΥπΥ. Επιπλέον, είπε ότι διόρισε ad hoc επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του ΟΚΥπΥ και του Υπ. Υγείας, η οποία - υπό τη δική της προεδρία - προχώρησε σε διαπραγμάτευση των Υπηρεσιών που αφορούν στη δημόσια υγεία και αναμένεται σύντομα η σχετική συμφωνία.

Ως προς τα επιδόματα των γιατρών, η Χριστίνα Γιαννάκη είπε ότι οι διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα πρέπει να μελετηθούν από τον ΟΚΥπΥ για τη θέσπιση ενός συμφωνημένου και διαφανούς εποπτικού μηχανισμού. Καταληκτικά, τόνισε ότι «το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο πλευρό του ΟΚΥπΥ προς επίτευξη του στόχου της αυτονόμησης, σε μια κοινή προσπάθεια εξυγίανσης και εύρυθμης λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή, λέει το ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις της Χριστίνας Γιαννάκη. Όπως είπε, υπάρχει αίτημα του ΟΚΥπΥ για παράταση της κρατικής χορηγίας, το οποίο εξετάζεται, επισημαίνοντας ότι η παράταση θα συνδεθεί με σχέδιο δράσης, που θα οδηγήσει τον ΟΚΥΠΥ σε βιωσιμότητα. «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η συνολική δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα €2,2 δισ., με το €1,7 δισ. να προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και τα €500 εκατ. από το Υπουργείο Υγείας.

Για ανάγκη βιωσιμότητας του ΟΚΥπΥ, κάνει λόγο ο Επίτροπος Εποπτείας ΓεΣΥ

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, είπε ότι τον ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι ενστερνίζεται τα ευρήματα και τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να ελεγχθεί η διαφορά των αποθεμάτων των αναλωσίμων στις αποθήκες του ΟΚΥπΥ μεταξύ 2021 και 2022, ενώ έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες εσόδων στα ιατρικά κέντρα.

Συμφωνεί με ευρήματα Γ. Ελεγκτή ο ΟΚΥπΥ, δράσεις για αντιμετώπιση

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, Μαρίνος Καλλής, ανέφερε ότι συμφωνεί με τη Χριστίνα Γιαννάκη, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με τα περισσότερα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή.

Είπε ότι ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να συγκρατήσει τις δαπάνες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ανελαστικές (π.χ. μισθολόγιο). Οι αυξημένες απολαβές των ιατρών οφείλονται στα κίνητρα που επαναξιολογούνται για πιο κάθετα κίνητρα και στο πρόγραμμα απογευματινής εργασίας, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε ότι ο Οργανισμός είναι δεσμευμένος στη λογοδοσία και τη διαφάνεια και δεν φοβάται την κριτική. Σε ό,τι αφορά πολλά από τα θέματα που επεσήμανε ο Γενικός Ελεγκτής, ο κ. Σταυρίδης είπε ότι ο ΟΚΥπΥ έχει προχωρήσει σε δράσεις για να τα αντιμετωπίσει.

Αναφερόμενος στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο ΓΝΛ, ο κ. Σταυρίδης είπε ότι αυτή σημείωσε αύξηση 8% από το 2022 έως το 2023. «Οι ασθενείς εμπιστεύονται τους ιατρούς και τις υπηρεσίες μας», τόνισε, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η εικόνα του ΟΚΥπΥ θα είναι καλύτερη την επόμενη χρονιά.

«Αχίλλειος πτέρνα» τα εξωτερικά ιατρεία

«Τα εξωτερικά μας ιατρεία είναι η αχίλλειος πτέρνα μας», επεσήμανε ο ΓΔ του ΟΚΥπΥ. «Όταν οι εξωτερικοί μας ασθενείς φεύγουν, δύσκολα επανέρχονται», είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτό συνέβαλε και η πανδημία. Σημείωσε ότι έχουν στελεχωθεί τα κέντρα υγείας, μετά τη στροφή πολλών ιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας ότι ο ΟΚΥπΥ έχασε εισοδήματα που δεν διεκδικούσε.

«Επενδύσαμε σε άτομα που κωδικοποιούν τα περιστατικά για αύξηση των εσόδων, καθώς και στην εκπαίδευση των ιατρών», είπε ο Κύπρος Σταυρίδης. Απαντώντας στον κ. Μιχαηλίδη, είπε ότι «είναι πολύ άδικο να λέγεται ότι δίνονται αβέρτα επιδόματα» σε ιατρούς. Ανέφερε επιπρόσθετα ότι ο ΟΚΥπΥ έχει αυξήσει τους ελέγχους, ενώ σε μια περίπτωση ιατρού έχει αρχίσει πειθαρχική έρευνα.

Το οριζόντιο κίνητρο, είπε ο ΓΔ του ΟΚΥπΥ, συμφωνήθηκε με την παραίνεση του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να διασυνδέσει τις επιπρόσθετες αμοιβές (κάθετο κίνητρο, απογευματινή εργασία) με την παραγωγικότητα. Σημείωσε επιπλέον ότι η απογευματινή εργασία απέφερε έσοδα 8 εκατ. ευρώ και έχει αυξήσει την προσβασιμότητα στο ΓΝΛ.

«Πρέπει να αμείβουμε τους ιατρούς για τη δουλειά τους και να είμαστε ανταγωνιστικοί», υπογράμμισε. Μιλώντας για τα ΤΑΕΠ, είπε ότι ο ΟΚΥπΥ εφάρμοσε fast track, ελέγχους για ταχύτερη ανταπόκριση των ειδικών ιατρών και πρωτόκολλα. Ο ΟΚΥπΥ έπρεπε να επενδύσει σε διοικητικό προσωπικό, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει επιτροπή που εποπτεύει το Σχέδιο Δράσης.

Να διερευνηθούν τυχόν ατασθαλίες, δεν εισακούγεται αρκετά, λέει η ΠΑΣΥΚΙ

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή μιλά με αριθμούς, που πρέπει να τύχουν ανάλυσης. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι η επισκεψιμότητα θα μειωνόταν. Τι ποσοστό επισκεψιμότητας θέλουμε να έχει το ΓΝΛ;», διερωτήθηκε.

Μιλώντας για τα επιδόματα των ιατρών, ο κ. Κούμας σημείωσε ότι πρέπει να οριστεί η έννοια της παραγωγικότητας των ιατρών και διερωτήθηκε πώς επιμετρείται η παραγωγικότητα στην ιατρική. «Είχαμε ζητήσει από τον ΟΚΥπΥ προ δύο ετών να μάς πει ποιοι ιατροί λαμβάνουν επιδόματα. Ακόμη αναμένουμε», πρόσθεσε. «Αν υπάρχουν ατασθαλίες, πρέπει να διερευνηθούν», είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα της κ. Χαραλαμπίδου, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, ανέφερε ότι το διοικητικό μοντέλο των νοσοκομείων δεν αποδίδει.

Σε επιπρόσθετη ερώτησή της, απάντησε ότι οι εισηγήσεις της ΠΑΣΥΚΙ δεν εισακούονται στον βαθμό που θα ήθελε. Πρόσθεσε ότι έχει στείλει επιστολή στον ΟΚΥπΥ για τα απογευματινά ιατρεία, η οποία παραμένει αναπάντητη. Ακόμη, αποδέχθηκε το αίτημά της να καταθέσει στη Βουλή την επιστολή του προς τον ΟΚΥπΥ.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΓΝΛ, Χρίστος Χρίστου, είπε ότι το κόστος του μαγνητικού τομογράφου είναι €1,8 εκατ. «Χάσαμε αρκετούς ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία», πρόσθεσε.

Τι είπαν οι Βουλευτές

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις πολύωρες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ΤΑΕΠ. Ακόμη, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την ιατρό, για την οποία υπάρχουν καταγγελίες, καθώς και για τα επιδόματα των ιατρών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι η συζήτηση για το ΓΝΛ αναπόφευκτα επεκτάθηκε και στον ΟΚΥπΥ. «Υπάρχουν κάποιες σωστές επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή τόσο προς την κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων όσο και προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών», σημείωσε.

Ο κ. Κουλλά είπε ότι έγιναν αρκετές βελτιωτικές ενέργειες εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι αναμένει τη βελτίωση του ΟΚΥπΥ από το 2023 και μετέπειτα. «Πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε ο ΟΚΥπΥ να παραμείνει βιώσιμος ακόμα και πέραν της περιόδου επέκτασης της κρατικής στήριξης», πρόσθεσε.

Σε δικές της δηλώσεις η Βουλευτής ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή σε λίγες μέρες θα ψηφίσει παράταση και ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, επισημαίνοντας ότι τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών πρέπει να καταθέσουν σχέδιο δράσης που θα εξασφαλίσει την επιβίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις ελέγχου από τα αρμόδια Υπουργεία και να διασφαλίσουν ότι γίνονται διορθώσεις όπου απαιτείται σε διοικητικό επίπεδο», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να παραμείνουν δημόσια γιατί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας στην Κύπρο. Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε, καταγράφει σειρά από προβλήματα που ενδεχομένως οφείλονται σε προβλήματα στο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων αλλά και σε λάθη και παραλείψεις των αρμοδίων.

«Αναμένουμε ότι ο ΟΚΥπΥ θα δώσει πειστικές απαντήσεις και ότι θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης, επισημαίνοντας ότι ο ΟΚΥπΥ αναγνωρίζει την ύπαρξη των προβλημάτων και προχωρεί στην αντιμετώπισή τους. «Θα συνεχίσουμε την εξέταση της έκθεσης σε μελλοντική συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Justin Timberlake: Ανησυχεί για την καριέρα του μετά τη σύλληψή του - Τι είπε ο ίδιος σε συναυλία του - Βίντεο

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία για να ανέβει πάλι – Στο μενού τοπικές βροχές και ισχυροί άνεμοι22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top